lördag 25 juni 2011

Om man säger en lögn tillräckligt många gånger blir den snart en sanning.

Hur många gånger har vi hört att de sjukskrivna fuskar?! Allt för många vill jag påstå. Tillräckligt många gånger har det sagts för att folk i allmänhet idag inte ifrågasätter påståendet. Likadant var det vill jag minnas med VAB-dagar, där det visade sig att fusket var så försvinnande litet att hela apparaten att jaga, kostade mångfalt mer än det man hittade och fick tillbaks...med det inte sagt att det är okej att fuska. Däremot vill jag påstå att Den Moderatstyrda regeringen överdriver, lägger fokus på redan utsatta grupper som inte självklart har stark röst och försvarar sig. På DN Debatt läste jag igår: "Ryktet om bidragsfusk hotar trygghetssystemet" En intressant artikel som inte bara är tyckande av ett par stadsvetare, de lutar sig på Riksrevisionens rapport "Var blev det av de misstänkta bidragsbrotten?" (Länken leder till sammanfattningen där också hela rapporten går att ladda ner.)
Vad gör det med oss själva om vi tror att alla fuskar? Blir vi månne mer ovilliga själva att delta i systemet då? I detta fall väfärdssystemet och alltså mer ovilliga att betala skatt. Kan det i så fall också påverka andra delar i systemet? Om sjukförsäkringen ifrågasätts idag, vilken del av skatte och välfärdssystemet ifrågasätts imorgon?
Hemtjänsten? åldringsvården? Skolan? kan vi hamna i ett samhälle där var och en får betala för sig efter bästa förmåga? Där förtroendet att gemensamt sköta saker har ruckats och ingen vill längre vara med. Jag har inte svaret, jag frågar. Är det en sak jag vet så är det just att om en lögn sägs tillräckligt många gånger tror folk till slut att det är sant. Tyvärr är nog Riksrevisionens rapport inte mycket att hoppas på. Den kommer inte leda till förändring och tvivlarna som redan ser fuskare i varje sjuk människa kommer inte läsa den. Med andra ord kan Den Moderatstyrda regeringen kasta massor av pengar på utredningar och jakt på fuskare utan att någon ifrågasätter behovet. För lögnen har redan blivit sanning.

2 kommentarer:

olgakatt sa...

Håller helt med dig. Oftast är det också så att den som "vet" att någon fuskar "vet" det genom någon bekant som har en bekant, osv, dvs det vanliga sättet att vara "informerad".
Däremot har jag flerfaldiga direkta upplevelser av hårt drabbade personer som ifrågasatts på det mest kränkande vis, både av försäkringskassan och omgivning som absolut inte vet någonting om verkligheten. Allt har man ju inte lust att skriva grannarna på näsan.

Fritt ur hjärtat sa...

Olgakatt, precis så är det, nu har jag ju slutat mina "turer" i rullstol men annars har det svårt, för att jag kämpat och försökt vara positiv, att se vad det är för fel på mig. Och då vill folk gärna tro att det inte är så farligt. Står det då på löpsedlarna att man fuskar är det lättare att dra den slutsatsen. SÅ dåligt jag mått av all ovisshet, jag är säker på att det gjort mig sjukare.