torsdag 13 mars 2008

Jag avskyr ordklyveri!

Läser Bohusläningen nu på morgonen och blir helt matt av hur lätt det är att försöka få billiga poäng. Jag läser alltså om Fullmäktigemötet igår. Debatten om Idrottsanläggningarna får mig att se rött. Tro mig jag skäms för att lokalerna är i dåligt skick! Men när man kastar dynga omkring sig som citerade Jacobsson gör, måste man veta varför det blivit som det blivit.

Kultur och Fritidsnämnden förväntas bedriva verksamhet för sin budget, det blir ett herrans oväsen på föreningar och andra om man drar ner på anslagen för att underhålla lokaler istället för verksamhet. Tyvärr har man hamnat i en spiral där det år efter år har fått fortgå. Dilemmat kanske med demokrati?! Hur skulle det sett ut om man sagt att nej tyvärr 1 miljon måste i årets budget gå till underhåll av Agnebergshallen (bara en av de som behöver åtgärdas) Jag lovar att Jacobsson hade låtit lika mycket då.

Tekniskas övertagandet av lokalerna är förmodligen det bästa som kan hända, men när man ska ha 2 miljoner för övertagandet måste man vet att för Kultur och Fritidsnämnden är det en stor post. Jämförelsevis 25 % om man drar liknelsen med Barn och Utbildning. Jag är rädd att miljonerna inte riktigt ses på det sättet, men det är mycket för Kultur och Fritid.

Sedan kan man ju fråga sig om Tekniska verkligen sköter lokalerna så himla mycket bättre. Förfallet verkar ha kommit långt där de varit förvaltare länge också.

Fullmäktige beslutade också om vårdnadsbidraget enligt Uddevallamodellen. Debatten gick tydligen het även om referaten i tidningen är knapphändiga.

Uddevallamodellen är omtvistad. Själv tycker jag vårdnadsbidrag är ett riktigt dåligt alternativ! Inte för att föringa mammasysslan, men för att man ska vara mamma med bidrag. Det blir liksom varken hackat eller malet. Siffrorna talar för sig själv! Man trodde att Uddevallamodellen skulle korta barnomsorgskön, så blev det dock inte. Nu har jag inte hört siffror på ett par månader. Men de senaste jag hörde var att 37 familjer (läs mammor) sökt bidraget, av dem stod ingen i barnomsorgskö! Det är alltså familjer som redan hade valt att vara hemma. Det blir så snedvridet. Vem gynnar den här modellen?? Ensamstående, låginkomsttagare? Nej knappast. Jag är skeptisk.

Båda debatterna får mig ändå att inse vad det handlar om, ordklyveri. Den som lyckas vränga någons påstående eller inlägg värst vinner. Jag avskyr ordklyveri!

Inga kommentarer: