lördag 28 februari 2009

Förnedringskassan.

Mötet hos läkaren kändes självklart som ett dråpslag. Avbryt arbetsträningen omedelbart. Vi söker 18 månaders förlängning så du får hämta dig. Medicinsk rehabilitering behövs fortfarande. Som uppgjort ringde jag min handläggare på försäkringskassan och redogjorde för förloppet. Handläggaren är trevlig och förstående. Vi pratar nutid och framtid. Jag berättar att doktorn avser söka 18 månaders förlängning av min sjukersättning. Hon å sin sida ska kalla till möte i april. Efter någon timma ringer hon. Då blir jag rädd.

De nya reglerna tillåter inte 18 månaders förlängning. 6 månader kan det komma att handla om för mig. Inte mer, om ens det. 6 månader. Det innebär att kroppen som i olika faser försämrats under 5 år ska fungera på ett halvår. Jag som inte ens är kryckfri än. Har suttit med försäkringskassans hemsida och letat efter de här nya reglerna. På hemsidan finns bara generella regler. Jag vet inte var jag ska hitta de mer ingående reglerna.


Jag önskar att fler människor organiserar sig i en kamp att få försäkringskassans nya regler på löpsedlarna igen! Ett hjärta rött belyser moderaternas intensiva smutskastning av sjukpensionärer.

Eva Hillén Ahlström försöker då och då få en dialog med Gunnar Axèn som är ordförande i socialförsäkringsutskottet. Det verkar vara omöjligt. Själv har jag fått svar på mina kommentarer men de har varit goddag yxskaft. Gunnar Axén och alliansen gör mig skyldig till min situation. En situation jag, märk väl, aldrig kunnat påverka och väldigt gärna varit utan.

Det är total förnedring att inte kunna påverka sin situation och ändå klassas som skyldig och fuskare. Jag vill jobba! Kroppen håller inte! En ekvation som inte går ihop i verkligheten. I Alliansens verklighet går det ihop. Där byter man "bara" jobb. Sök arbete mot hela arbetsmarknaden. Vem, Vem i hela världen skulle anställa mig?! Det är inte försäkringskassans problem! Bara de friskskriver mig är jag någon annans problem. Siffror räknas. Försäkringskassan ska redovisa färre sjukskrivna. Var de sjuka är spelar ingen roll bara de inte är i försäkringskassans rullar. Det här minskar inte sjukfrånvaron, det ökar sjuknärvaron.

Finns det då inget du klarar sa handläggaren igår. Huvudet fungerar och munnen, svarade jag. DÅ kan du bli telefonförsäljare svarade hon. Nu ska jag säga något man inte ska! Hellre dör jag! Det är höjden av förnedring. Det finns människor som passar för försäljning, jag hör inte dit. Detta var droppen. Det är dags att byta löpsedlarna från kunglig förlovning, från utspel om kärnkraft och integration, ja till och med från ny S partisekreterare.
Det är dags att skriva om FÖRNEDRINGSKASSAN!!



19 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Simone
Det är bedrövligt, fruktansvärt, ovärdigt, kränkande ... ja, jag skulle kunna fortsätta uppräkningen hur länge som helst, men det hjälper inte dig eller andra ett dugg.

Jag har, som du, skrivit massor av inlägg i ämnet och du har rätt. Det måste upp på löpsedlarna igen.

Ilsemarie på ett "Hjärta rött" är fantastisk. Hon ger sig aldrig. För mig är hon årets bloggare.

Jag kommer tillbaka med nytt inlägg i ämnet.

Varma hälsningar
Eva

Anonym sa...

Gång på gång får man bekräftelse på hur dåligt uträknat och underbyggt alliansens nya system är! Eller, åtminstone hoppas man att det är "dåligt uträknat" och att att det inte finns en mycket värre grundtanke bakom. Alliansen talar om "utanförskapet" och att få människor tillbaka. Det enda de lyckas med är att göra gapet mellan olika grupper så ofantligt mycket större.

Resursbloggen har ett bra initiativ som jag hoppas vi kan hjälpa till att sprida. Nu på onsdag den 4 mars är det dags igen! Hoppas vi blir många denna gång.

Marianne sa...

Det är inte FK som ska tala om vad du kan göra, det är läkaren och sjukgymnasten som har medicinsk kunskap och kan se konsekvenser och nytta.

Jag tror att FK begår tjänstefel i en massa fall, ditt bland annat. De kan alltså inte ens ha regelsamlingen tillgänglig för allmänheten? Bara det måste vara ett tjänstefel.

Alla har ju inte lust att figurera i Aftonbladet heller ...

Jag hoppas verkligen att det här löser sig för dig!

KRAM!

Fritt ur hjärtat sa...

Eva, ja idag är det riktgit tungt. Mina inlägg har så få läsare och de läses inte på Sbloggar så jag får liksom inte ut budskapet. Om folk visst etror jag det skulle protesteras mer.

Ingela, Resursbloggen upptäckte jag helt nyss, tänkte länka några i nästa inlägg. Kan inte brar släppa det här. Måste bara gråta klart. Är djupt ner idag.

Marianne, Försäkringskassans regler är så ändrade sedan alliansens valseger att inte går att känna igen. Handläggaren konstaterade bara att det finns jobb för min kropp. DÅ kan jag friskförklaras och måste söka andra jobb eftersom mitt vanliga inte är aktuellt. Läkare och sjukgymnaster är förtvivlade för försäkringskassan har egna kontrollverk och bryr sig inte längre om patienternas utlåtande. man kollar listor och ser hur lång tid den ena och andra sjukdomen får ta, sedan friskskrivs man. Min ortoped sa senaste besöket, att försäkringskassan skirter i vad han skrivit.
Helt nyss fick en polisman som haft stroke order att söka som tunnelbanevakt i Stockholm de 50 % han ansågs kunna arbeta. Att han ahde hus och familj i uddevalla var ingen orsak att inte söka jobb i Stockholm. Verkligheten i sverige idag.

Anonym sa...

Något är riktigt fel med Försäkringskassan! Jag har sett hårresande exempel från flera håll, både hur Försäkringskassan styr med sina regler båder för vårdgivare och vårdtagare tex genom konstiga bestämmelser som är helt huvudlösa och inte handlar om något sunt förnuft överhuvudtaget.
Ibland tror man att det är de inkompetenta handläggarna som i sin okunnighet fattar regelvidriga beslut, men det måste ju komma uppifrån och bland annat bero på mycket stor okunskap i ledningen där man krampaktigt lutar sig mot paragrafer och regler och bestämmelser som inte kan motiveras.
För ett tag sedan var det några anställda på Försäkringskassan som protesterade över sin arbetssituation. Hoppas fler vaknar och ser vad som händer!
Ulla

Kristallena sa...

Jag lider med dig! Usch för försäkringskassan. Jag är glad så länge jag och de mina inte behöver ha med dem att göra. Jag tycker det är förskräckligt som de och våran nuvarande regering kränker människor. Människor har ju inte valt att vara sjuka!

Kämpa på nu så gott du kan och håll modet uppe! Kramiz

Anonym sa...

Ja, du, vad ska jag säga som tröstar och hjälper? Ingenting...

Vill bara att du ska veta att jag känner med dig och önskar att du får återhämta dig och komma tillbaka med full kraft som den fantastiska kvinna du är! (Du glömmer väl inte det mitt i allt?)

Just nu har jag en grupp långtidssjukskrivna hos oss på Arbetslivsenheten i L-kil, som jag försöker ingjuta lite mod och självkänsla i och ALLA uttrycker precis samma saker som du...

KRAAAAAAAAAAAM
Anna-Lena

Anna, Fair and True sa...

Förhoppningsvis är det i praktiken inget problem. De kanske bara förlänger efter de inledande 6 månaderna. Sedan tror jag det är en kombinations av regeringens nya delvis dumma politik och missförstånd på FK om hur reglerna ska tolkas. Jag tror inte att de som jobbar där gör det med flit. Men jag förstår att det ändå känns förnedrande! Hoppas det ordnar sig!

Anonym sa...

Kära Simone
Vissrligen är det inte FK:s uppdrag att skaffa dig jobb men förslaget är väl inte så dumt ändå. Personligen tror jag att du mycket väl skulle kunna finna dig i rollen som telefonförsäljare. "tjata" m folk vill du ju och sälja kan du ju också, kolla bara på din egen sida där säljer du bl.a. "andelar" i rädda verleskogen och biljetter till Dellert fick du säkert sålt en del också. Skillnaden är att om du blir "säljare" kan du tjäna pengar till dig själv, och det är väl inte helt fel?
År og fred
Göran Persson

Fritt ur hjärtat sa...

Ulla, det är enda hoppet att fler blir medvetna. Sjuka är en redan svag grupp och hörs inte strkt, därför måste alla höras. Detta är inte klokt!

Kristallena, just modet är det svåra just nu. Jag brukar inte vara nere speciellt länge. Bryta ihop och komma igen är min paroll. Den här gången är det svårt.

Fritt ur hjärtat sa...

Anna-Lena, har tillbringat kvällen med syrran och hon sa precis det samma. Vårda den lilla kärnan inuti som är du på riktigt. Man blir så lätt någon annan i den här situationen. Gå ut i skogen och sitt på din stubbe om det är det du behöver. Gå på konserter och föreställningar för att få livskraft. Vi behöver få fram de här nya erglerna för granskning.
Vi måste få media att vakna. Under tiden ska jag förska överleva.

Anna,F.T. Det finns ingen förlängning att söka efter 6 månader. Då har jag gått hemma det längsta man kan med de regler som är nu. DÅ räknas jag som frisk. Utan andra alternativ än att % kan sänkas jag kanske ska jobba 50 eller 75. Missförstånd tror jag inte alls att det är reglerna är tydligen glasklara(även om jag inte hittar dem) Regeringens arbetslinje sägar att alla sjuka är i utanförskap och det är det de åtgärdar nu.

Fritt ur hjärtat sa...

Kära Göran Persson. Jag säljer ingenting på min sida. Jag gör reklam. Att lägga in en bild och upplysa folk om olika evenemang är väl ändå ganska främmande från försäljningsarbete. Min blogg är min ventil, den startades av en massa olika anledningar. Inte för att sälja saker.

Anonym sa...

Jag tror iallafall på dig!

Du är mer människa än någon annan jag vet!/Anna

Fritt ur hjärtat sa...

Anna, TACK! Jag håvar in, behöver det just nu.

The cottage by the Cranelake sa...

Ja det är skrämmande hur det är nu! Det som är mer skrämmande är att oppositionen inte skriker i högan sky över hur det fungerar nu!!
Christer.

Fritt ur hjärtat sa...

Christer, jag tror vi skriker, men media är inte intresserade!

Mats Eriksson sa...

Ja du, jag anser faktiskt att Hitler och maffian var/är ärligare, de sa/säger iaf rent ut att "only the strong survive, and kill the weak". Jag tar och lägger denna blogg till bevakning på en gång samt länkar i denna kommentar till ett av mina blogginlägg om min kamp mot Förnedringskassan, skall nu upp i regeringsrätten och har ännu inte fått ett enda svar på mina frågor!


MvhME/Mats

Fritt ur hjärtat sa...

Mats, jag håller tummarna för dig. Inte är det en lätt sits. Vi hörs fortfarande inte i media så det behöver bli mer högröstat.

Anonym sa...

f-kassan FINNS INTE LÄNGRE