onsdag 23 januari 2008

Bli vegetarian, Kossor fiser!

Jo, det mest häpnadsväckande löpsedlar ser vi nu för tiden. Jag som redan är förbannad av den ensidiga och halta Etanoldebatten, fortsätter min arga marsch! Skrota korna, de fiser. Kossors fisar ses helt plötsligt som potentiellt hot mot klimatet.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta!!! Jo, nog fiser kossor. Men vilka kossor fiser?? Inte de ekologiska i alla fall, jo kanske lite, som du och jag ungefär, men vi utrotar inte oss själva för det.

Kor som är uppfödda på kraftfoder lever hela sitt liv med gas i magen. För att de får ett foder som de egentligen inte tål. Kossor som äter sådant som kossor ska, lider inte av detta fenomen. Tänk att leva med ont i 4 magar!!

Kraftfoder kräver dessutom massor av energi vid tillverkningen, det krävs och tillåts också konstgödsel.

Vad himla roligt det skulle vara att en enda gång få se den sidan av debatten. Eller åtminstone en något mer nyanserad bild. Om du på allvar vill bidra till en bättre miljö och ett minskat tryck på miljön, måste du inte bli vegetarian. Du kan äta Ekologiskt kött och ha massor av nytta för nästa generation.

Dessa mediabilder alltså! klimathotet löses av att vi blir vegetarianer, för kossor fiser.

2 kommentarer:

Johan sa...

Ja, alltså, såvitt jag vet fiser och rapar kossor (och tjurar och stutar och, ja idisslare alltså) mycket oavsett ekologiskt eller konventionellt. Att vara blåst i magen är liksom idisslarens natur; gräset fermenterar, jäser, i de olika magarna och då blir det gas. Att vara riktigt blåst i magen är alltså det de mår bra av, och möjligen är det så att KRAV-kossor är ännu mer blåsta än andra eftersom de slipper en hel del av kraftfodret.

Men i övrigt håller jag ju med. Det finns mycket annat som är bra med kossorna. Och den konventionella drifften har betydligt mer på sitt samvete. Men hur tänka när Bangladesh sjunker?

Fritt ur hjärtat sa...

Johan,. c, jag önskar jag hade sparat allt jag läst genom åren.... men i alla fall läste jag en uträkning på hur mycket mer en konventionell kossa släppte ut, både vi sin egen mage och allt "arbetet" runt omkring. Alltså processerna för framställning av konstgödsel, kraftfoder och vad det nu kunde vara. De konventionella var betydligt mycket högre siffror.
Att Bangladech sjunker liksom Maldiverna och Holland, kanske till och med skåne... det lär vi få åtgärda på en miljard olika sätt, att äta kravkött är ett sätt. Industrin, bilar, frakter och framförallt flyg borde också bidra mer än de gör idag. Om vi dessutom slutar att överkonsumera och kasta så är det många processer som aldrig behöver igång. Fast att säga det i ett samhälle där vi skall köpa oss ur kriser, det är inte helt lätt!