onsdag 5 mars 2008

Alltså det här med fisket!!

Det finns saker som är svåra, knepiga och omöjliga. Fiskedbatten är precis allt tycker jag! Hur kan man år efter år hävda att vi ska ha en fiskeflotta?? Vad då ska ha??

Jag tycket vi skulle ha varv!
Stina tyckte vi skulle ha Teko industri!

Jag tycker vi ska ha en levande landsbyggd med massor av jordbruk!
Så blev det inte. Alla förstår det, även om vi inte varken då eller nu hurrade åt utvecklingen.


Men fiske ska vi ha. Som någon sorts kulturföretelse eller??
Tittar man på fiskets utveckling genom åren så har det så vitt jag kan bedömma genomgått samma förändringar som andra brancher, utveckling, större sammanslagningar och så småningom nedläggningar och utflyttningar. Förutom att man inte kommit fram till nedläggningen än.

Men inte fisket inte, det verkar vara något annat, något som ska finnas för att det hör till sammhällsbilden?? I så fall ska man kanske göra Natura 2000 område av alla kustremsor med fiskeflotta. För inte finns det väl pengar till en branch som inte håller, varken ekologiskt eller ekonomiskt.

Fiske och fiske förresten. Kräftor, Räkor, bär inte det heller? Är det också ekologiskt oförsvarbart? Eller har det blivit så att fiske som fiske debatteras på samma sätt. Som om det är en homogen grupp med samma möjligheter och påverkan. Hur skulle en nyanserad debatt låta?? Svårt, Knepigt, Omöjligt! Jag försöker men fattar inte! Allstå det här med fisket!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och kultur sedan! Vad är det för nytta med den? Den kan väl inte löna sig? Lägg ner den!

Kristina Eriksson sa...

Håller med dig till 200%. Kan det vara så att de tjänar väldigt mycket på sitt fiske? Öckerö kommun är 5:a (nåt sånt) på listan med flest antalet mijonärer i det här landet - de lär ha en hel del fiskare i den kommunen.Nej det är precis som med varven (även om man kanske inte tyckte så då på 80-talet) är inte varvsindustrin lönsam eller passande för oss så är den inte.