Jag har undvikit att se på serien om 9 A. det kanske är dumt, men jag kände någonstans att det är att diskvalificera sig själv, det de gör på den skolan. Att sätta in superpedagoger ser kanske snyggt ut, men vad gör det med dem som har haft klassen innan?
Inte skall man hålla dem bak ryggen men frågan jag ställde mig var, har de ordinarie lärarna haft samma resurser? Har de lärarna haft 20 elever att koncentrera sig på eller har de arbetat i lag och haft massor av fler?? Jag vet inte. Att serien nu verkar få ett lyckat slut tog jag för givet, det var inte på något sätt dömt att misslyckas.
Nu inför sista avsnittet försöker så Skånes starke man få poäng, betygsätt lärarna föreslår han. Men får inte lärarna betyg redan??? En lärare är aldrig bättre än sin klass, anser jag. Om man har en lärare som ideligen har underpresterande elever är det ett betyg på läraren!!!
Detta får mig att än en gång försjunka i tanken om skolpolitiken. Hur sjutton skall den formas för att passa alla?! Än har jag inte hört ett enda vettigt förslag, betyg lär inte lösa något i alla fall.
3 kommentarer:
Hårdare tag, betyg...Sluta med jamsandet. Fy sjutton vad svenska skolan gör mig upprörd. Bristen på respekt både för lärare och elever är ju så påtaglig.
Håller med om att 9A nog var given från början. Det hade liksom bara inte gått att misslyckas där...
Nej, in med betygen, återinför betyg i ordning och uppförande. Ge betyg i både prestation och bemödande, som det görs här. Här ges betyg fyra ggr om året. Då är det lätt att se var man som elev står. Betygen blir på så sätt avdramatiserade.
Jag har skrivit en del om skolan på min blogg, den amerikanska. Vet inte om du har sett dom inläggen och TYVÄRR har jag ju inte ngt arkiv som det är lätt att söka i.
Annika, jag är enig med dig om att man måste avdramatisera det här med betyg och se det som ett hjälpmedel. Men nu verkar det som om, bara vi får betyg blir allt bra. Man har liksom ingen plan. Själv gick jag i skola på 70 talet och det var då det började gå utför så jag har inget att jämföra med. Diciplin, att möta varje elev där de står i sin utveckling är ju grundvärderingar, egentligen inte skolpolitik. Jag ska kolla lite om jag hittar dina skolinlägg, för USAs skola är ju det jag sett i TV, vakter, pistoler och ingen ordning alls.
Men det är en bild av skolan här som kansek stämmer på vissa platser, som i innerstädernas slum tex. Grejjen är den att det inte stämmer i landet som helhet.
Jag är bara så glad och tacksam att K går i skolan här och iNTE i Sverige. Det kanske låter hårt, men så är det faktiskt.
Här möter jag respekt, glädje, kunskap och en enorm kunskap bland lärarkåren OCH föräldrarnas ständiga intresse för skolan.
Jag tycker Sverige ska ta efter Finland, som ju faktiskt har världens bästa skolor. Finland "ballade" aldrig ur under 70-talet utan lärarrespekten där har alltid varut skyhög.
Tycker detta med skolan är intressant...och jag borde nog kanske gå och leta upp mina skolinlägg. Det brukar alltid vara grymt poppis när jag skriver om skolan.
Tycker det är synd att man inte gjorde en bredare bild av svenska skolan än klass 9A. Det hade varit kul med ett snitt från både dåliga förortsskolor till fantastiska förortsskolor och landsortsskolor och innerstads diton...
PUST det var en lång kommentar igen.
Skicka en kommentar