torsdag 21 augusti 2008

SÅ vi behöver bättre lärarutbildning?!

Vad exakt är nyheten i det om jag näsvist får fråga?? Det har om inte annat nyutexaminerade lärare sagt de senaste 5 åren!! Då är det ingen som lyssnat. Nu är det någon som kommit på att de kan för lite om förintelsen, då blir det löpsedlar. Jag blir så trött!! Idag kan man gå ut rån pedagogen och inte ha lärt sig hur man lär barn att läsa. Man har dålig eller ingen förberedelse för stökiga barn och vill helst ha en homogen grupp. De är sällsynta. Man har egna val i lärarutbildningen för att göra den mer attraktiv, inte för att göra den bättre!!
Men visst är det förintelsen som gör att folk vaknar och börjar kräva bättre utbildning för lärarna må de väl vara hänt. Lärare har sagt det länge!!

9 kommentarer:

Christer sa...

Men visst är det roligt att även de högre upp fattar galoppen till slut. Blev faktiskt förvånad över hur lite de visste om förintelsen!
Christer.

Hanneles paradis sa...

En homogen grupp, suck, så har skopolitiken varit de senaste 40 åren, alla ska ha det lika, så är ju inte livet, alla vill och kan inte lika... Så fort en skola är populär och eleverna duktiga, ska politikerna stänga...

Hannele sa...

(dottern åkte till auschwitz i 9:an för sin skola och fick föreläsa för hela skolan, Smyrnakyrkan och Hagge Geigerts fond betalar för 50-tal ungdomar, en från varje skola)

Mors Deka sa...

Hej min vän! Välkommen över till mig och hämta något. Leta. Den som söker hon finner. KRAMEN!

Fritt ur hjärtat sa...

Christer, bättre sent än aldrig heter det ju...

Hannele, jag tycker att okunskapen om olika saker är rätt ointresant. Just för att barnens intresse ändå är olika. Jag kunde inget om förintelsen tills vuxen ålder, har alltid varit totalt ointresserad. Så läste jag Jerzey Einhorns bok, Utvald att leva, och min syn ändrades helt! MEN att lärare går ut med examen som de själva redan från början tycker är otillräcklig, det har jag länge tyckte varit förvånande och korkat!! resor till läger och sådant har jag sett på TV det verkar verkligen fungera på ungdommar men jag tror de skall vara lite större, inte lågstadiet.

Mors Deka, jag är så otroligt glad! Vilken utmärkelse, det är den finaste jag någonsin sett! Tack snälla.

Hannele sa...

Förintelsen är nånting man absolut måste prata om i skolan, för nasism och hitler-hälsningar är väldigt vanligt blad barn och ungdomar i skolan.

Nioåringar "diktar" i stil med
Alla barnen gillade Hitler
förutom Trude för
han var jude.


Ska en outbildad lärare ignorera det?

Fritt ur hjärtat sa...

hannele, nej jag menar resa till läger skall ske i senare årskurser. Att lärarna är okunniga i många ämnen, inklusive i hur man undervisar tycker jag är ett mycket mer komplext problem än att "bara" sikta in sig på nazismen. Det är som att ta bitar ur ett pussel. Man måste beakta allt.

Hannele sa...

Undervisa och undervisa, lärarna måste ha någon kunskap och vara beredda på dyliga saker. Bättre utbildning..

(Ingen har väl tänkt skicka småbarn utan föräldrar till Auschwitz, tufft nog för en som går i 9:an)

Fritt ur hjärtat sa...

hannele, jag vet inte riktig hur jag svara den här gången. Men det är min åsikt att det är ett mycket större problem i skolvärlden än att lärare är okunniga om en historisk händelse. Elever lär sig inte läsa eller räkna, man har dicipinproblem och allt som jag sa förut, lärare kan inte undervisa har svårt med konflikthantering och stökiga elever. Jag tycker skolsituationen är generande dålig, så mycket mer än det media valt att dra upp. SOm sagt som delr ur ett pussel, det är ju helheten som är kass.