Om rättegången i Arbåga måste tas om för att en nämndeman begått tjänstefel, vems fel är det då?? Har pressen något ansvar för hur och vem de ställer frågor till?? Jag förstår att det är lätt om man sitter hemma och läser på Aftonbladet att fördömma och se ner på, men om man varit på en rättegång är det inte riktigt likadant synsätt som präglar det man läser. Jag har besökt en rättegång och lovad mig då att aldrig mer. Att se totalt ointresserade nämndemän falla in i sittande sömn efter lunchuppehållet och sedan kämpa för att hålla sig vakna, i ett sammanhang där någons framtid står på spel. Min syn på rättssamhället och nämndemännen har ändrats efter det.
Nämndemännen i Sverige är privatpersoner som gör det här på uppdrag, det vill till att alltid vara korrekt, det vill till att kunna säga till en reporter att man inte har några kommentarer. Hur många privatpersoner i Sverige har mediavana??
Vems ansvar är det om rättegången får tas om, om hela den redan utsatta familjen måste uppleva allt en gång till. Är skulden en nämndemans eller har pressen också ett ansvar? Jag bara undrar?
1 kommentar:
Precis samma frågor har jag ställt mig själv många ggr. Speciellt den senaste veckan. Jag tycker man borde införa jury i Sverige åxå, precis som i USA och många andra länder. Då är det fler som måste ta ansvar och de får definitivt inte prata med pressen eller andra utomstående. Känner flera i USA, som blivit kallade till "jury-duty", och det är tufft. Jättemånga regler att hålla reda på, men så blir förhoppningsvis personen rättvist dömd.
KRAMEN!
Skicka en kommentar