fredag 24 oktober 2008

Show and tell, Fredagstema

SÅ var det fredag igen, TEMAT "If I were a time traveller I would..." fick mig än en gång att tänka.

Den här gången känns det lätt och det blir lokalt! Jag skulle verkligen vilja vara tillbaks på 1800-talet, har inget exakt årtal men mitten börjar jag och fortsätter sedan lite till. Andledningen är en kvinna vid namn "fröken Therese Dahlgren". En kvinna som dykt upp i mina guidningar på Gustafsberg och jag vet INGENTING om henne!! Jag hittar inget heller.

År 1876 uppfördes "Villa Dahlgren" av henne. Samma år kan man läsa att hon på auktion ropade in två smedjebyggnader från varvet Gustafsberg, dessa lät hon bygga om till sommarvilla, "Villa Sjöstjärna".

Jag önskar så att jag visste mer om denna kvinna!!! Var kom hon ifrån, hur försörjde hon sig? Varför var hon ensam? Var kom pengarna ifrån, ett arv? Jag skulle vilja vara där, gå i parken med krinolin och parasoll, lyssna på de senaste nyheterna på "Skvallertorget" men främst skulle jag noga ta reda på mer om "Fröken Therese Dahlgren". Vad kom det sig att en ensam kvinna köper två hus på Gustafsberg? Att kvinnor var driftiga den här epoken vet vi, men de brukade vara män i fronten så att säga. Vilket av husen bodde hon i, vad hade hon det andra till? Uthyrning, en affärskvinna??

Jag vill så gärna veta!! Idag när jag guidar pratar jag alltid om henne och husen, jag låter gruppen själv få fantisera och tro eftersom jag inte vet mer än namnen på husen, henne och årtalen. Jag undrar hur hon såg ut, var hon ivrigt uppvaktad eller var hon ett orosmoln på den manliga affärshimlen:-)? Dåligt med bilder men det finns en här. De två husen längst till höger i bild om någon vill kika.

Mer har jag egentligen inte att önska, men det blev ju ett Fredagstema!!

Avslutar med en tidsrese önskning av betydligt närmare slag! Jag är född 1963, några år för sent. Lyssna och njut, detta är en av mina favoritlåtar, och texten, bara lyssna!! Punkrocker!!

Trevlig helg!

Fredagsbloggare:Nilla ,Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra ,
Anna-Saltis ,Millan , Anki, Lullun, Marianne, Victoria, Susanne, Lia, Cecilia, Leopardia, Anne-Marie, Marina, MarieStrandmamman, Ulrika, Nina, Kicki, Barbamorsan, Mia

7 kommentarer:

Annika sa...

Visst undrar man över mkt som hänt i det förflutna. Jag förstår att du är nyfiken på den driftiga damen.
Gustafsberg ser väldigt vackert ut.
Ha en fin helg!!

Petchie75 sa...

Men vad konstigt att det inte finns mer information om den där driftiga damen!! Det verkar ju väldigt intressant och ovanligt med en kvinna som var såpass rik och självständig på den tiden - nu blev jag också jättenyfiken!!
Och vilken bra sång, passar ju temat perfekt! Nu blev jag mer nyfiken även på Sandi Thom...
Trevlig helg!
PS Jag är ordentligt tillbaka i bloggsfären nu och hoppas få mer tid att läsa allas bloggar... Hoppas att allt är bra med dig efter operationen (ska scrolla ner och se vad du har skrivit på sistone).

Fritt ur hjärtat sa...

annika, visst hade det varit roligt med andra tidsepoker också, men just det här är ett bryderi som gör mig knäpp;-)
Gustafsberg är väldigt fint.

Petra, jag har verkligen sökt, på egen hand i litteratru och bland folk som i vanliga fall är som uppslagsböcker, men icke! Hoppas någon blir lite mer aktiv och nappar på kroken nu när jag kastat ut den...

Mia sa...

Jag älskar att fundera på hur man hade det förr. Att leva i ett gammalt hus ger liksom en annan dimension till ens vardag på något sätt och det måste vara härligt att ha den dimentionen även på jobbet. :)

När jag bodde i Edinburgh, gick jag alltid och undrade hur det såg ut för 200år sen på min gata och i mitt hus.

Ha en trevlig helg!

Anna, Fair and True sa...

Jättebra inlägg! Jag blev själv nyfiken på vem hon var! Du får uppdatera oss läsare om du får reda på något mer!

Fritt ur hjärtat sa...

mia, ja det är verkligen kittlande för fantasin.
Visst önskar man att gamla hus kunde prata!

anna,Visst är hon intressant! Att det skall vara så svårt.... vet inte riktigt hur jag går vidare men jag hoppas hoppas..

Anonym sa...

Visst vill man ha reda på mer om en person som henne. Kan du inte hitta mer på nätet?
Christer.