måndag 23 februari 2009

Det är långt från tanke till handling.

På kalaset igår kom vi att prata om vårt ekologiska kalasbord. Vi kom också att tala om tv programmet halv 8 hos mig. Det är en serie vi började se på när Peter Balach dök upp ivåra liv. Efter det har vi av och till kollat in vissa veckor. Förra veckan var där en Tysk kvinna som var lite förmer än andra. Vi är medvetna om att det är tv-vinklingen, så vill de att vi ska uppfatta henne. De gjorde Peter kaxig och tyken, vilket vi kunnat konstatera var en vinkling...så vi fattar, vi fattar. MEN;-)

Ibland blir det så roligt när man börjat reta sig. Vi tyckte hon anmärkte på mycket hos de andra. Kära nån en sån förståsigpåare! Kvällen hon skulle bjuda på mat förväntade vi oss såklart något hästväg. Vegetariskt rakt igenom, men inget alternativ för köttätare. Konstigt för vi köttätare har alltid alternativ för vegetarianer, borde inte den respekten vara ömsesidig??? I alla fall, har hon med kameran ett förtroligt samtal om att hon vill visa att vegetarisk mat är bäst, att hon kommer göra det så bra så ingen kommer sakna kött. Hon vill visa vad det innebär att äta ekologiskt och klimatsmart.


Här tändes vårt intresse, kanske hon inte är så dum i alla fall. SÅ kom klippet när hon ska i butik och handla alla sina fantastiska råvaror. Ett klipp på dörren, zoom butikskylten. LIDL. Jag blev något förvånad, vet ju att det finns ett visst utbud men att ens gå in där.... ja ja det är mina fördomar. SÅ börjar hon plocka varor. Konventionellt odlade tomater, salladshuvud, gröna bönor, lime, med mera, med mera. DÅ bröt jag ihop! Kunde inte sluta skratta. Herre min je, en lektion hos mig skulle berättat för henne att hon var helt fel ute. Ekologiskt och klimatsmart. KNAPPAST!! Det fick mig att inse en sak i alla fall. Det är långt från tanke till handling.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Lidl har nog mest blivit en symbol för något som är dåligt. Jag handlar inte där själv, men så vitt jag förstått finns i många Lidlbutiker ett minst lika stort utbud av ekologiskt odlat.

Tomater är en knivig fråga. Det är inte så enkelt att det bara finns ekologiskt odlade och övriga. Stor skillnad mellan säsongsodlade tomater från södra Europa och de som är odlade i fossiluppvärmda växthus i Sverige.

Vad den säkert gräsliga personen gjorde för fel med bönorna vet jag inte - men när Krav skulle försöka ta fram klimatmärkning (de har ju lagt ned det nu!) hamnade man med just torkade ärt och baljväxter i problematiken att det som ur klimatsynpunkt mest skiljde olika sorter från varandra var förpackningen!

Det där att vegisar inte tar hänsyn till köttätare har jag varit med om många gånger i miljörörelsen. När jag hade som värst gallproblem sattes det på sin spets; satt ordförande på ett två dagar långt årsmöte och kunde i stort sett inte äta något annat än torrt bröd på två dagar. Alla lagade rätter, allt smörgåspålägg, var baserade på ärt- och baljväxter, det som var allra värst för min galla! Gick efter avslutat möte på restaurant och åt en rejäl kött och potatisrätt!

Fritt ur hjärtat sa...

Annaa, jo just tomater är knivigt. Inga växthus säger man väl....Helst ska de vara balkongodlade;-)
Men här blev hela hennes prat om ekologiskt och klimatsmart just bara prat. Säkert TVs fel, delvis.. LIDL, som sagt det är mina fördomar, men jag skulle aldrig ens gå in där.
Att inte vegetarianer gör extra för köttätare har fövånat mig många gånger för det är ju självklart för oss att göra special till vegetarianer. Men man ska väl inte förstå allt..kanske..