fredag 10 april 2009

Show and tell, Fredagstema

Igår bestämde jag mig för att inte vara med på Fredagstemat idag. Orken tryter och jag är djupt olycklig. I natt har det dock mognat och jag frågade mig vad som blir bättre av att låta bli. Jag behöver tänka på annat. Behöver komma igång. Så här kommer mitt inlägg. Långsam har Västmanländskan bestämt idag. Funderade på ordets betydelse. Ordet LÅNGSAM har en negativ klang. Synonymerna talar sitt tydliga språk.

  • Sakta
  • Trög
    Sölig
  • Osnabb
  • Släpig
  • Dröjande
  • Sävlig
  • Senfärdig
  • Såsig
  • Lusig
  • Maklig
  • Tidsödande
  • Dryg
  • Långvarig
  • Långtråkig
  • Enformig
  • Långrandig

För de flesta kanske det är så. Tänk bara på Jesus när han gick där och släpade korset, mot döden. Det måste ju känts som en långsam vandring mot en säker död. Långsam är kanske plågsamt, sysslolöst och väntande.

Jag gillar bättre tonen i långsam som möjlighet att hantera tid. Att sakta ner, inte måste skynda, inte måste vara snabb. Jag som nästan hela mitt liv levt i ett rasande tempo. Alltid full fart, alltid något på gång, har fått lära om. Jag håller fortfarande på att lära mig,
LÅNGSAMHETENS LOV. Jag sjunger inte den sången helt utan falska toner, men jag hävdar att jag håller på att lär mig. Långsamt för mig betyder att det får ta tid. Långsamt för mig betyder att jag ger mig tid. Långsamt för mig betyder sänkta krav. Jag är ganska säker på att det i slutändan är bra.

Hittade ett inlägg från januari 2008 som är mycket passande! Swich

Nu önskar jag er alla en glad påsk.


Fler fredagsbloggare hittar du här:
iamannika, Nilla, Desiree, Annika, Anne, Petra, Anki, Marianne, Cecilia, Leopardia, Strandmamman, Jemaya, MiaD, Lena, Erica, Marie, Saltistjejen, Lia, Marina, Anna, Maisoui, Ingabritt, Emma, Kristallena, Victoria, Christel, Moster Mjölgumpa, Musikanta, Norrsken och Stjärnfall, Taina, Sparkling, Marskatten, Sara, Lisa, Birgitta, under ytan jag,

26 kommentarer:

Christel sa...

Kära Simone! Vad jag är glad att du inte lämnade in fredagshandduken, utan skrev ändå. Blir djupt rörd när du skriver att för dig är långsamt att sänka kraven, att öva sig att lämna det snabba för det långsamma. Det blir inte sämre, det är jag helt säker på! bara annorlunda, och det behöver inte vara så för alltid heller. Jag ser din styrka i det du skriver... alla kramar till dig idag!

Anna, Fair and True sa...

Glad påsk till dig också! Och du, jag är säker på att det kommer ordna sig med sjukskrivningen i slutändan! Handläggare är ju också människor och de måste kunna se människan bakom "fallet". Jag kanske är naiv men jag hoppas på det. Folk kan vara flexibla med regler om de vill.

Jemayá sa...

Hinner inte läsa neråt vad som är på gång (tänkte smita från sonen, som satt och lekte, men han har koll på mamma, nu hör jag honom komm auppför trapporna...), sänder dig bara en stor påskkram från öster :). KRAM!

Solnasnackar´n sa...

Bra Påsk till dig!

Erica sa...

Ett härligt inlägg att läsa! Du har så rätt i att man kan göra "långsamt" till något positivt. En chans att ta vara på tiden, att slippa stressa. Och jag tror också att det är bra i slutänden :)

Glad påsk!

Anonym sa...

Glad Påsk!

Långsamhetens lov - jag har boken men är det en sång också?

Fritt ur hjärtat sa...

Christel, mitt liv förändrades 2003det är lång tid att förändras på. Ändå mår jag inte helt ra när jag inte kan hålla tempot. Jag försöker behålla humöret och har så gjort hela tiden. just nu är det svårt. Om inlägget visar styrka är jag glad för det.

Anna, sjjlvklart hoppas jag du har rätt. Å andra sidan har jag svårt att tro att någon flexibilitet finns i systemet . Ett datum är ett datum. Har turen att ha en handläggare ag litar på och hon sliter sitt hår.

Fritt ur hjärtat sa...

Jemayá, tack. Inte mycket du missar mest gnäll.

Loa, tack och det samma!

Fritt ur hjärtat sa...

Erica, ja man får liksom öva sig för det finns inte naturligt..

Gubben, Detsama!
Nej ingen sång, det är min egen bildliga sång jag menar. Annars sjukneg jag minsann inte falskt;-)

Grekland nu sa...

Här är en till som av nöden försöker se det positiva i långsamheten, inte är det lätt inte, men det finns faktiskt positiva saker att hämta, precis som du skrev! Hoppas på det bästa för dej angående sjukskrivningen - det bara MÅSTE ju lösa sej! - och önskar en god och glad påsk, trots allt! KRam!

Anders Nilsson sa...

Du skriver om långsamheten på ett så bra sätt, du liksom vrider det ur händerna på gnällspikarna och negativisterna.

Långsamhet är den friska reaktionen på en tid som gör sitt bästa för att springa förbi sig själv.

Hannele på Hisingen sa...

jag ser inte det tråkiga...

Glad Påsk!

Anonym sa...

Det blir nog bra om du "skyndar långsamt" som oftast ger en mera genomtänkt resultat.

Har aldrig uppfattat "långsam" som nåt negativt, förresten.

Ha en så bra påskhelg som möjligt.

Mia sa...

Visst är det svårt att göra saker långsamt ibland men ack så viktigt. Glad Påsk!

Birgitta sa...

Bra skrivet!
Fina påskbilder med :)
Glad påsk!
Kram Birgitta

Fritt ur hjärtat sa...

Ingabritt, tack, Jag tror ingen frisk förstår att man får kämpa för att försöka se det positiva i lugnet.

Anders, tack, jag är inte säker på att jag fattar vad du menar men det låter bra;-)

Fritt ur hjärtat sa...

Hannele, troligen för att du är frisk och kan göra det du vill och avstå det du inte vill. När valmöjligheten inte längre finns då är det en annan sak.

Kristallina, säkert är det bra och jag lär mig väl jag med.

Fritt ur hjärtat sa...

Mia, jo det är viktigt. Jag är ledsen att jag inte övade mer på det när jag var frisk, då hade det kanske inte varit så svårt.

Birgitta, Tack. Jag försökte påska till det lite:-)

StrandMamman sa...

Det är bra att du ångrade dig, ditt inlägg är läsvärt.

Du har det inte lätt, men jag tror på att det kommer att vända och gå mot det bättre. Förr eller senare. Det gäller att ha tålamod... Kram!!

underytanjag sa...

Väl skrivet. Hoppas humöret blir bättre!

Emmama sa...

Läser detta inlägget och det under! Det är inte lätt för dig, jag förstår det! Kämpa på! Hoppas du har en bra påskhelg!
Kram!

Västmanländskan sa...

Tack för att du ändå orkade med temat för ditt inlägg var tänkvärt och klokt! Jag brukar nynna "Långsamt leder också någonstans" - det är min långsamma sång. Sköt om dig - kram!

Saltistjejen sa...

Jag tyker jättemycket om din tolkning av temat. Själv har jag skrivit ngt liknande faktiskt. Hoppas nu att du verkligen verkligen snart hittar gnistan igen. Det gör mig ont att läsa att du känner dig djupt olycklig. Jag ahr ju ignen aning om varför men vill ändå skicka dig en stor varm KRAM!

Fritt ur hjärtat sa...

StrandMamma, tack vi får hoppas det vänder.

Under ytan jag, tack, det blir det nog så småningom.

Emmama, tack, bra att du läste det inunder det här blir mer förståeligt då.

Fritt ur hjärtat sa...

Västmanländskan, tack, först som sjuk, drabbad ångrar jag att jag inte tog det lugnt som frisk. det hade givit mycket mer då!

Saltistjejen. Jag har tyvärr inte orkat läsa alla andras trots att det är mitt mål. Är glad om min tolkning ger något. Sammanhanget kan vara svårt om man inte läser här regelbundet. Inlägget inunder förklarar en liten del.

Anonym sa...

Jag håller tummarna att det går bra med sjukförsäkringen och att det ordnar sig för dig!
Härliga foton från skogen - det är ngt speciellt med lövskog på våren...
Synonymer på långsamt hittade jag också - på engelska ;-) Vi såg faktiskt en "Jesus" som bar på ett kors i fredags, han blev dessutom korsfäst på slutet - jag tyckte att slutet var lika väl makabert men så är det i den katolska kyrkan...
Kram!