fredag 8 maj 2009

Show and tell, Fredagstema

Gott och lättlagat på buffébordet säger Musikanta vi ska skriva om idag:-) Då gör jag det. Plockmat är egentligen det bästa jag vet. ofta gör vi det lätt för oss och köper kallskuret, kompletterar med lax i olika former och massor av sallader. Men jag måste kanske precisera lite mer.

Lax och melonsalladen är en favorit sedan boken Tillbords ombord kom i vårt hem. Den är lika vacker som god.
Sedan brukar vi göra kycklingspett och baconlindande nötfärsrullar. Lite olika sallader till det och om det är säsong rostade rotsaker så klarar man sig länge. Krångligare än så brukar det inte vara hos oss:-)

Uppdaterat! Inser att jag borde skriva receptet.
4 portioner.
200 g kallrökt lax.
1 honungsmelon.
1 knippe dill.
½ citron.
1chillifrukt.
svartpeppar.
Jag har använt alla sorters lax:-) rester av stekt, varmrökt och kallrökt, alla går lika bra. Jag brukar ta en hel citron, får aldrig så mycket ur en halv. Chilipepparn letar jag efter de som inte är så starka så jag får mycket röda bitar i, utan att störta för att det är starkt.

Har haft den som förrätt, på julbordet, på påskbordet och som ensamrätt när jag lyxar mig.

Passar på att rekommendera boken en gång till. Har ni den inte skaffa den!
Till Bords ombord, heter den.

Finns faktiskt en melonsallad till jag alltid bjuder på. Det ni ser är innehållet, i fria proportioner:-)


12 kommentarer:

The cottage by the Cranelake sa...

OH! Det där såg gott ut!
Christer.

Taina sa...

Mums! Exakt VAD har du i lax och melonsalladen?
Trevlig helg :D

Annika sa...

Simone, det där ser riktigt smaskigt ut!
Jag vill stäcka min hand genom darorn och ta mig en munsbit. MUMS!!!
Ha en fin helg!!

Fritt ur hjärtat sa...

Christer, du må tro att det är det också!

Taina, inser mitt misstag och lägger in receptet i inlägget.

Annika, vilken tur det inte går! Då åt jag nog ihjäl mig på olika saiter;-)
Trevlig helg till er alla också!

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Fredag passar bra att äta lite gott.

Jemayá sa...

åååh vad jag blir hungrig, det vattnas i munnen! Tack för recepten, ska notera dem!

Taina sa...

TACKAR för det ;)

Västmanländskan sa...

Hi, hi - tänk att vi har samma recept:)Men smarrig är den! Blir sugen på att teta din lax- och melonsallad också - låter mumsig!

Christel sa...

Vattenmelon är jättegott, och rödlök och fetaost, så det kan bara bli underbart om man blandar. Är det olivolja på? Någon krydda? Yummi...

Fritt ur hjärtat sa...

Hannele, javisst är det bra!

Jemaya, du är välkommen;-)

Taina, varsågod, jag borde tänkt på det!

Fritt ur hjärtat sa...

Västmanländskan, ja jag skrattade gott när jag såg det hos dig! Testa du laxen också, du kommer inte att ångra dig

Christel, vi handlar aldrig olivolja, vi använder närproducerad ekologisk rapsolja. Härligt nötig smak. Men olvolja fungerar naturligtvis! Inga andra kryddor men jag vattnar ur löken så den är mild och god.

StrandMamman sa...

Jag blir sugen på sallad, men väntar med att testa tills det är äta-ute-väder, idag regnar det... :((