Ingredienserna är just ägg och mjölk. man får komma ihåg att mjölk förr surnade, inte som idag. Man behövde olika sätt att bevara den och smör, färskost och äggost var några av sätten. Äggost äts som lunch med sill av somliga. Det har jag aldrig förstått. Vi äter den som efterrätt och den serveras med björnbärssylt eller kanel och socker.
Man vispar upp ägg, tillsätter vätskan, mjölk fil och grädde och värmer sakta upp. Sedan rör man oavbrutet tills det skär sig. Det blir småklumpigt och man drar bort kastrullen från värmen. Det tar tid uppemot en timma att röra i kastrullen är inte ovanligt.
Sedan står man med hålslev och lägger de skurna klumparna i en äggostform. Ni har sett bilder, de är otroligt vackra formar. Varva med socker. När formen är full avslutas med socker , man lägger en tallrik som "press" ovanpå och låter den stå över natten och rinna av. Min form passar på en 10-liters hink, andra gör säkert på annat sätt. Vätskan som rinner av används med fördel till degspad. i kan vara säkra på att det gjordes förr då allt togs tillvara.
Så stjälps den då upp på fat och blir paradnummer på bordet. Smaken är inte så särskild men ska jag jämföra med något hamnar jag närmast ostkaka fast helt utan mandelsmak. Konsistensen är ganska torr lite småkornig. Man skär med kniv eller kanske tårtspade.
Jag hoppas få till en bloggträff, då lovar jag bjuda på äggost:-)
Har samlat lite länkar så ni kan läsa historiken ;
Turistbyrån om äggost.
Bohusläns museum om äggost.
Wikipedia om äggost.
Såhär ser alltså min äggost ut. Har en billig plastform med allt för stora hål. Snygg blir den ändå. Drömmer om en äkta form, de är handgjorda i trä och kostar runt tusenlappen.... Det har inte varit prioriterat, men drömma kan man ju:-) Så var det slut på historielektionen och nu vet ni alla att äggost är Bohusläns nationalrätt.
6 kommentarer:
ser härligt ut
går det bra med hjortronsylt tror du??
Britta, det tror jag absolut. Björnbär växer ju imängder här så jag tror valet ligger i att det varit tillgång till, vi har ju liksom inga hjortron:-)
Jag önskar också en riktig träform även om plastformen är lätt att använda!
Ulla :)
Du skriver att äggosten blir torr och det beror antagligen på att du har ostmassan på värmning lite länge. Annars blir osten mjuk och lite "fett krämig" i konsistensen. Det ser även så ut på din bild som om äggosten inte riktigt sjunkit ihop i sig själv utan grynat sig istället. All ystning är en konst som tar tid att ta till sig.
Hanz
Ulla, ja en träform vore modellen. de är så snygga också.
Hanz, jag tror jag föredrar den luite torr. Krämig har jag nog aldrig smakat. Men jag inser att jag som gjort 2 har mycket att lära. Jag tycker jag är modig som gör:-)
jag har nog gjort en 3-4 när jag tänker efter. Men jag övar fortfarande:-)
Skicka en kommentar