måndag 25 januari 2010

Idag står jag upp för de Rödgrönas förslag till ny sjukförsäkring.

En verklig utmaning väntar idag. Jag som inte frivilligt vistats ute i halkan ska delta i torgmöte. Första instinkten när frågan kom var, nej. Aldrig i livet, halka omkring där och få mer ont. Efter ett tankevarv till inser jag att jag dels kan stå still, dels har jag personlig erfarenhet och något att förmedla. Ofta möter jag
- Så kan det ju inte vara, när jag pratar om Den Moderatledda regeringens sjukförsäkring.
- Precis så är det! brukar jag då få förklara, det hjälper inte att det är dumt, det är så.
Om det tänkte jag berätta idag.
Dessutom får jag chansen att förklara varför De Rödgrönas förslag inte bara är lite utan mycket bättre. Jag har hört frågor kring det och jag har sökt svar. Hoppas nu bara det är någon på stan....

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tyckte Mona gav ett osäkert intryck gällande sjukpensionering. 58 år inte en dag tidigare verkar devisen vara.
Jag tycker det verkar orimligt att personer med svåra sjukdomar inte ska kunna sjukpensioneras.

Där förstår jag inte Sossarna. Tyvärr tyckte jag att Mona gav ett vekt intryck.

Men självklart vill jag ha sossarna i makt.

Fritt ur hjärtat sa...

Anonym, Veronica Palmvice ordförande i socialförsäkringsutskottet svara på exakt den kommentaren.

"Vi föreslår att den som är utförsäkrad av regeringen, inte har någon annan försörjning och som är över 58 år ska ersjudas förtida pension. Vi vill också titta vidare på möjligheten att införa förtida pension med en mjukare prövning för den som är 58 år även fortsättningsvis.

Skälet till en åldersgräns är att vi inte vill riskera att den förtida pensionen används fel och att unga människor lämnas i sticket, samtidigt som vi anser att det finns en anständighet i att den som har ett långt yrkesliv och långvarig sjukdom bakom sig ska kunna få en förtida pension."

Anonym sa...

Veronica ger ju en klarare bild av det hela. Men Mona gav som sagt ett vekt intryck gällande förtidspensionering före 58 år.
Där gav hon illa valda ord som oroar många svårt sjuka. Däremot gav hon en klar bild på ersättningsnivåer där den s.k stupstocken skulle tas bort.
om folk får 80% och kan utföra nåt eller utbilda sig eller liknande så är det ju för många en bättre situation än att sjukpensioneras.
där ersättningen endast är 65%.
Men när inte andra alternativ finns så måste sjukpensionering
ges men där bägge parter är överens. d.v.s både den sjuke och f-kassan.

Detta måste Mona förklara bättre annars riskerar det bli missuppfattningar.

Fritt ur hjärtat sa...

Anonym, jag håller med dig. Det är nu när frågorna kommer som svaren blir tydligare. Då ser man vad som är lätt att missförstå eller feltolka. Vi tar chansen och från nu kan det bara bli bättre!

Anders Jalakas sa...

Det känns som att poängen är att få en sjukförsäkring som INTE bygger på misstanken att människor blir sjukskrivna av ren lättja, hos dem eller vårdgivarna. MCFPKD- systemet verkar bygga på just den gamla rädslan att sjuka och fattiga försöker sko sig på andras arbete. Kan ma bara få bort den misstanken ur systemet så är detaljerna mindre viktiga.

Fritt ur hjärtat sa...

Anders, håller med dig, men de verkar ha implementerats i människors medvetande på väldigt kort tid. Vi är fuskare hela nunten som är sjuka. Helt klart något att jobba med.