onsdag 24 mars 2010

Aktiv hjälp till liv eller död.

Jag har inte lösningen på det problem som finns kring de senaste skriverierna om folk som inte vill leva längre. Blir berörd av det som händer och tänker att, om det var jag... Att inte ens kunna ta livet av sig måste ju vara höjden av maktlöshet. Även om jag tycker självmord är fasansfullt. Jag tänker att det är en viss skillnad i aktiv dödshjälp och aktiv livshjälp.
Om man faktiskt inte lever om maskiner stängs av då är det väl aktiv livshjälp. Kan man tvinga det på någon? Eller är det så att; nu har vi startat maskinen då kan vi inte stänga av för då blir det istället dödshjälp. Jag önskar inte någon de dilemma socialstyrelsn ska ta ställning till, men jag tror det är viktigt att det benas ut om eller att det är skillnad på livshjälp och dödshjälp.

2 kommentarer:

The cottage by the Cranelake sa...

Inget lätt beslut. Men eftersom man kan neka att bli behandlad kan ju detta inte räknas till dödshjälp. Är att leva en rättighet eller skyldighet när livet väl startats?

Fritt ur hjärtat sa...

Christer, så harmina funderingar också gått. Man kan neka behandling. Har man rätten över sitt liv? Har man skyldighet att leva till varje pris?