tisdag 27 april 2010

Dags att läsa kulturutredningen.

Jag och en nämndkollega for till Vänersborg igår. Alla i Kultur och fritidsnämnden var inbjudna. På dagordningen stod;

Tid för Kultur
En koffert fylld av förnyelse och möjligheter?!

För att ge dig som är intresserad av att
utveckla kulturen och som kanske är
region- eller kommunpolitiker möjlighet
att diskutera förslagen inbjuder
Studieförbundet Vuxenskolan till
workshop/diskussion/information med
utredare och VG-regionens kultursekretariat.


Spännande tyckte vi och for.
Lite förvånade blev vi när det var dukat till ca 10 personer. 8 kom. Är inte Kulturintresset större i trestad? Eller hade alla andra varit vid de 2 tidigare tillfällena....
Föredragare för dagen var Christer Nylander, vice ordförande i riksdagens kulturutskott. Från regionen träffade vi Ann-Charlott Eklund.
Att uttala sig om utredningen efter denhär dragningen, utan att ha läst den själv, är naturligtvis svårt. Men det finns saker som är tydliga. Somlig låter bra, vissa saker känns mer jaså, annat skrämmer.
Nämndkollegan och jag konstaterade samfällt igår att detta åtminstone födde en sak hos oss. Vi vill veta mer. När man pratade om tjänster inom kulturförvaltningar vi aldrig hört talas om, hänvisade till kontakter på personer vi inte vet finns, då vill man veta mer. Vilka är dessa personer som för Uddevallas, fyrbodals och regionens talan? Om inte vi som är aktiva och intresserade känner till dem, vilka känner då till dem?
En annan slutsats som främst jag talade om är problemet att göra om och utvidga en verksamhet utan nya medel. Hur gör man det utan att förstöra det fungerande strukturer som finns. Vi måste vara lite mer kreativa, samarbeta lite mer och nya lösningar sa tjänstemannen hurtigt. Då höll jag på att få spader. Vem av alla dessa ideella som bär kulturen i Sverige idag orkar lite till?? Jag bara undrar? Ibland är det långt mellan fotfolket och de som bestämmer.

Om man ruskar om ser över och ändrar, blir redan etablerade verksamheter drabbade, jag har svårt att se det som positivt. Kanske kan någon överbevisa mig, men inget jag sett har lyckats hittills. Till detta får jag säkert anledning att återkomma. Nu gäller det att bita tag i kulturutredningen på allvar!

2 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Bra, det är jag intresserad av att hänga med på på ett hörn. Jag var på västsvenska repskapets möte och diskuterade bla regionens kulturpolitk och fann till min förvåning att diskussionen kring de nya förutsättningarna med portföljer och avveklat kulturråd inte fanns med.

Fritt ur hjärtat sa...

Anders, nej de fanns inte med om jag förstod saken rätt. Remisssvaret ska in 4 juni så det är ont om tid, jag försvinner ju strax också, men vi får försöka.
Ska börja med att få fram allt material och läsa.