torsdag 15 juli 2010

Min utlovade boklista. Uppdaterad.

Började läsa redan på sjukhuset 19 maj och det har på dessa veckor blivit några böcker. Somligt bra, somligt mindre bra, men det är just det som är charmen. Allt passar mig inte.

 • Tusen strålande solar. Khaled Hosseini. Som sin företrädare Flyga drake, en fantastisk bok, krävande engagerande, en sann läsupplevelse.


 • Från din syster Lovisa. Maria Gustafsdotter. Min första lästa bok av denna kvinna från Uddevalla... En häpnadsväckande historia, en välskriven bok. Har förut läst böcker baserade på brev och inte gillat det alls, men den här är underbar.


 • Picasso valde också Kristinehamn. Marcus Grahn. En märklig historia i en märklig bok. Jag väntade hela tiden på att jag skulle komma in i den. Jämförde den med Doppler i Erlend Loes bok, men nej det här var inget bra. Jag dömde ut den som en manlig bok.


 • Kära Syster. Tawni O´Dell. Tveksamt, det fattas något, den lyfter aldrig. En bok med förljugen historia och den borde beröra men jag får mest brått att bli klar. Inget vidare...


 • Shantaram. Gregory David Roberts. Mig veterligen den tjockaste bok jag läst. En spännande historia, i synnerhet när man tänker på att den är sann. Men det blir långt, långsamt och väldigt mycket våld. Fick läsa stötvis med jämna mellanrum. De sista 200 sidorna längtade jag efter att den skulle ta slut. Ändå tycker jag det är en läsvärd bok.


 • Enheten. Ninni Holmqvist. Usch! Antar att det ligger mig i fatet att jag inte uppskattar Fantasy eller Science fiction. Jag tycker verkligen inte om denhär. En mörk historia och dessutom ett dåligt slut, nej fy.


 • Rösterna. Christa von Bernuth. En deckare helt enkelt. Ok för att vara det. Lite knepigt med tyska miljöer, mentalitet och lite underliga jargonger, men, men spännande är den.


 • Kärlekens olika ansikten. Lena Nevande Friström. En bok skriven av en stark kvinna som är hårt prövad av bland annat cancer. Den ger en del tankeställare och man omprövar en del man tar som givet. En läsvärd bok.


 • Håll käft eller håll med. Åsa Linderborg. Samlade texter kan man säga. Artiklar från 2004 och framåt. Intressant och trots att en del är riktigt gammal känns det aktuellt. Jag blir nyfiken på henne och ska läsa mer.

 • Flykten Ffrån Irak. Sandra Lee. En intressant och gripande bok. Får mig att ifrågasätta mig själv, mitt kunnande om konflikten och vad nyheterna väljer att rapportera. Rik på historiska förklaringar. En bok jag inte vill vara utan.

 • Godnatt min älskade. Inger Frimansson. Har för mig att jag läst böcker av henne förr som jag gillat, men denhär är ganska tråkig. Det blir inte spännande bara dumt, fortsättningen som finns får vara.

 • Inte bara tennis. Peter Barlach. Denhär har jag varit påväg att läsa i 2 år. En ungdomsbok om hur det är att förlora en förälder, eller hur det är att förlora sin mamma. Den känns så äkta är välskriven och jag berörs hela tiden. Vi borde alla läsa en ungdomsbok då och då.

 • Dödgrävarens dotter. Joyce Carol. Jag är tacksam över rådet att läsa denhär när jag mår bra! Det är en fruktansvärt tragisk historia. Så mycket känslor, så mycket ilska, fruktan och hat, men också kärlek och hopp. Detta är tror jag den första bok jag någonsin vill läsa om omedelbart, för att hitta fler infallsvinklar, jag blir liksom inte klok på varför det blir som det blir..... Bland de bästa böcker jag läst.

 • Tillbaka till Kreta. Byron Ayanoglu. Kort och gott en trevlig lättläst bok som späder på längtan efter maten, dofterna, vyerna, folket, havet. En måbrabok helt enkelt.

 • Vägar till visdom. Stefan Einhorn. En bok om visdom, vad annars... vet inte om man blir vis, men den ger en och annan tankeställare och jag antar att det är meningen.

Fler blir det:-)

5 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Jovisst är den f.d. tandläkaren Maria Gustafsdotter från Uddevalla.

Grekland nu sa...

Av dessa har jag bara läst Tusen strålande solar, och det är en underbar bok. Ska lägga en del av de andra titlarna på minnet. Självhar jag precis avslutat Mankells Den orolige mannen. BRA!

Fritt ur hjärtat sa...

Gunnar, tack! Jag hoopades på en utryckning från dig:-)

Grekland.nu. Hoppas du läst Flyga Drake också den är minst lika fantastisk. Jag har aldrig läst en Mankell, kanske börjar bli dags:-))

Annaa M sa...

Lustigt, jag tyckte Dödgrävarens dotter var så förfärlig med alla uppradade eländen. Den gick direkt från sängbordet till föreningslotteriet.

Ingen av de andra har jag läst, men jag känner på mig att jag skulle dela din uppfattning om de flesta.

Fritt ur hjärtat sa...

Annaa, den är verkligen rent förskräcklig, men stark och läsvärd tycker jag.