onsdag 4 augusti 2010

Vad är det ett centrum behöver för att locka folk?

När vi gjorde besöket i Alingsås igår fick jag anledning att fundera över hur olika centrumkärnor ser ut. Vad är det som gör att vi väljer att åka ända till Alingsås för att gå i ett mysigt centrum? Vad har de som t.ex inte Uddevalla har? Jag frågade maken påväg till Alingsås, varför tycker du Uddevalla är tråkigt? vad saknar du? Att säga att något är tråkigt är för lätt! Var konkret nu, men jag fick inget svar.

I Alingsås tittar jag med nya ögon, vad är skillnaden??? Utbudet av butiker skiljer inte så mycket. Alingsås är tydligen Sveriges mest cafétäta stad, men nog tycker jag Uddevalla har många caféer... Man har ett ganska bilfritt centrum, flera gågator. Parkeringar en bit utanför men inte långt. Det ger flera gågator. Man har tätt med bänkar att sitta. Man har vattnet som rinner genom staden. När jag tänker har Uddevalla allt detta också. Vad är då skillnaden? Tycker Alingsåsarna att de har ett fint centrum? Det vet inte jag men det vore intressant att få reda på.

I Alingsås har man gjort trappor vid vattnet, på båda sidorna om ån. Inget märkvärdigt men tilltalande. Folk satt där med glass och lunch. Funderar på allt prat i Uddevalla om något sådant, varför pratar man om en spansk trappa i Hasselbacken som enda alternativ? En trappa mellan Järnbron och Träbron, skulle ju bli jättefint. Lagom långt från Västerbrons störande trafik. Man kunde ta sin kaffe från Kungsgatan eller Kocks och sätta sig i trappan på Hamngatan.
Att Alingsås har möjlighet till caféer på bakgårdar kan man möjligen vara en smula avundsjuk på. Vad är det egentligen på alla bakgårdar i Uddevalla? Parkeringar tror jag;-) I Uddevalla har det gått någon hysteri i parkeringar det blir liksom svårt politiskt om det ska kosta eller inte. Att parkeringar är gratis är en sanning som inte är sann! Det gör mig egentligen förbannad när det sägs så. På Torp säger alla är parkeringen gratis, det borde den vara i centrum också. Men på Torp betalar handlarna för parkering. Om handlarna i centrum betalar extra för att erbjuda sina kunder det så vore det väl en sak, men att kommunen ska betala med skattemedel, varför då, egentligen?? Det är väl lika mycket handlarnas sak att skapa ett attraktivt centrum?

Var hamnar jag då i funderingarna om skillnaderna? Enkelt, jag är inte ett spår klokare! Visserligen tyckte jag det var genialt och snyggt när det i Alingsås var en ledig lokal på fin plats och inte fönstret var täckt med brun papp, men det är väl bara en smaksak. Där hade de gjort fint i fönstren och de hängde pappkassar (snygga med telefonnummer) där det stod ledig lokal.

Det är viktigt vad man möter. I Söndags skulle vi vara "ovanliga" och fika i centrum, något vi aldrig gör. Efter det konstaterar vi att det gör vi inte igen...Det hjälper ju inte att glassen ser förförisk ut...
Om det är äckligt nära sanitärolägenhet bredvid, faktiskt rena katastrofen.
Folk fick själva plocka undan och man staplade allt på ett bord Det var gråsparvar och kajor som tagit över totalt. Vi stod ut 30 minuter innan vi gick, på den tiden hade ingen plockat in en enda bricka. Personal var och lämnade mat, men tog aldrig med något in. Det skrämde bort oss och hur många till?? Jag tror inte man genom en spansk trappa eller fri parkering gör centrum så värst mycket attraktivare. Jag tror det behövs många lösningar, inte alltid så stora försändringar, kanske den lättaste är en attitydförändring hos oss själva. Vi kan börja med att uttrycka klart vad vi vill ha.

6 kommentarer:

Monica sa...

Då tycker jag till då. Som Alingsåsare. Jag tycker att vi har ett jättefint centrum och det blir allt bättre. I stort sett allt nytt som görs där förhöjer charmen ytteligare. Utom affärshuset Storken. Om DET tycker jag inte! Trapporna vid ån är en fullträff och jag har ätit många sallader, sushi och glassar där på lunchrasten!

The cottage by the Cranelake sa...

Är ju inte Alingsåsare men har varit där mycket. Det är en fantastisk liten stad som man inte annat än kan trivas i :-)

Kan inte jämföra med Uddevalla dock, där har jag bara varit ett par gånger i livet och det var många år sedan.

Anna-Lena Heydar sa...

Kloka funderingar (det brukar det ju å andra sidan vara i denna blogg...). Jag stod på torget i lördags och funderade högt tillsammans med andra Uddevallabor.
Tycker som du att trappor längs vatten är vackert och inbjuder till promenad, paus och vila. Att ha parkering längs ån är dåligt nyttjande av resurserna. En annan fundering är aktiviteter längs promenadstråk / att det händer saker som leder ögat och nyfikenheten vidare men också drar ner på takten, så att man upptäcker det som finns nära. Om man strosar hinner man känna doft och andra sinnesintryck, vilket förstärker känslan.
Det gäller att fylla staden med sinnesupplevelser som är positiva och inspirerande. Det är i alla fall vad jag tror skulle locka fler besökande.

Annaa M sa...

Satt tidigare i somras på Rådhuscafét (heter det så?). Samma sak som du var med om. Massor med kajor som gav sig på matrester. Ingen personal visade sig alls. Till slut började jag trava ihop brickor och porslin från borden omkring oss och bar in. Där var ett helt gäng personal sysselsatta med att göra rent en disk av något slag. Samtliga, även de bakom disken, stirrade på mig som jag var ett ufo när jag kom bärande med alla brickorna, det var ett par vändor. Men ingen brydde sig om att gå ut så länge vi satt kvar.

Fritt ur hjärtat sa...

Monica, tack, inte för att du kan tala för alla, men jag tror det ändå är rätt talande... I Storken gick vi aldrig in:-)

Christer, eller hur, där trivs man, varför??

Fritt ur hjärtat sa...

Anna-Lena tack blir glad av beröm:-) Dina tankar är kloka och genomförbara, vi måste tror jag få bort fokus från centrumhandel, de ska inte bort inte så jag menar men det ena leder till det andra, vi måste ha folk till centrum,det är där fokus ska ligga.
Såg du Lennarts och mina fantasier på FB, det behövs inte mycket innan man kommit på en hel del.

Annaa. Jag behöer kanske inte säga att det var där vi var. Enda öppna fiket en söndag, vad ger de för reklam kan man ju undra....SKyller inte på ungdommarna, men vad har de för ledning??