måndag 6 december 2010

Ska man eller ska man inte?!

Hur har ni det med empatin gott folk? Skänker ni pengar i varje gala? stöttar ni varje kampanj? Det gör inte jag. Precis som i det mesta annat vi i familjen gör ligger det tankearbete bakom varje beslut.
Sedan jag i fredags sett Skavland har jag funderat, jag förstod inte. Den hemlöse författaren babblade på om härbärge som frälsis tjänar miljoner på och han pratade om Situation Stockholm. Men jag lyckades inte reda ut begreppen om det var bra eller dåligt att köpa Situation Stockholm. Var det någon som förstod?? Jag fattar att man är behöver lika mycket hjälp i januari som innan jul. Jag fattar också att folks hjärta blöder extra före jul och lite mindre efter. Mänskligheten är sådan tror jag. Men Situation Stockholm då?!
Jag köper den varje gång jag är i Stockholm. Det innebär att jag kan köpa samma nummer ett par gånger om jag åker ofta. Det är grejen att köpa som styr, inte vad jag vill läsa.
Efter inslaget kände jag viss tveksamhet mot vad budskapet egentligen var....
Upplys mig är ni snälla, viljan att göra en medmänsklig handling finns, men hur och när? Ska man eller ska man inte?!

4 kommentarer:

amanda sa...

Situation Stockholm ska man absolut köpa. Den är ju till och med läsvärd, så det känns inte ens von oben-hjälpande att köpa den.

Birgitta sa...

Jag köpte den senast i dag. har inte läst den ännu. De två senaste numren har absolut varit läsvärda!
Dessutom vet jag att den som säljer har själv betalt 20 spänn för tidningen och tjänar lika mycket på det han säljer. Jag skiter i att han (eller hon) inte betalar inkomstsktt på det.
Köper den varje månad, som jag träffar på en försäljare.-

olgakatt sa...

Jag brukar också köpa de hemlösas tidningar, tycker det ska uppmuntras att dom håller sig nyktra för att kunna orka sälja dem.

Annars stöder jag sällan tillfälliga kampanjer utan har istället stående månadsbidrag till de organisationer jag litar på, bl a Läkare Utan Gränser och Amnesty. Nu till jul ger jag en extra slant till någon av dem istället för meningslösa julklappar.

Fritt ur hjärtat sa...

Amanda, välkommen hit och tack för din synpunkt.

Birgitta. läsvärd är den absolut det tycker jag med. Faktuum gillar jag också men den kommer jag inte över så ofta. Så det är 20 kr de får, det visste jag inte.

Olgakatt, då är vi lika i tänket, vi har fadderbarn, är med i olika stödföreningar och ger riktade bidrag. Som presenter och julklappar blir det också vägörenhet, men aldrig på galor.
Jag fortsätter nog köpa Situation Stockholm, men jag önskar jag kunde begripa vad det var han menade!