fredag 29 april 2011

De är olika hur man tänker ur boxen.

I Uddevalla river man Lunqvistshörna. Inga röster hörs och protesterar, huset har länge varit en skamfläck. Vad kommer ske där?? Ska det bli ytterligare en grusplan att parkera på? Parkering verkar vara den viktigaste frågan för såväl Moderaterna i tekniska nämnden som för affärsidkarna i stan. Själv tycker jag fokus ska ligga på besökare. Finns det inget attraktivt i centrum behövs inte parkeringar heller om man säger så.

Nyss läste jag i Bohusläningen att en man, Patric Westdahl, vet inte riktigt vad hans befattning var men ändå... han ville tänka ur boxen och bygga ett 16 våningshus på platsen.
Vad säger man, en hög ambition...eller? För mig blev det mest ett jasså.

Jag ser en galleria i botten med småbutiker, café och restaurang. Huset är byggt så det blir en genomgång Kungsgatan-Norra Hamngatan. Norra Hamngatan är för övrigt avstängd för trafik och man har uteservering där. Mellan Järnbron och Hansonska bron gör man en spansk trappa för hugade att slå sig ner i. Kanske ska trappan fortsätta upp mot Sagabron...

Detta är bara ett led i mina fantasier om att använda Hammngatorna istället för att göra det till bussfil och pissestråk. Fick ny injektion idag under min promenad i Borås. Vi har allt de har, men vi har inte använt det.... Så kom igen nu tänk ur boxen skapa ett levande centrum!!
Kolla bilderna från Borås, vi har precis samma förutsättningar....

4 kommentarer:

olgakatt sa...

Lodjuret skulle pryda sin plats var som helst! Vilken fin skulptur! Gubben i vattnet är jätterolig - vem är det?

Fritt ur hjärtat sa...

Olgakatt, det var bara 2 av fantastiskt många skulpturer. Lot är fantastiskt och när det hoppade björktrastar nedaför blev jag full i skratt för jag trodde nästan lot skulle ta dem:-) Vem gubben är vet jag inte såg ingen skylt.

Annaa M sa...

Hm, Borås centrum tillhör de mest sönderhackade av svenska städer, de blev ju en riktig "förebild" med att dra trafikstråk rakt genom stan... och så smygrev de sin fina teater mitt i natten för att undvika bråk.

Tyvärr kommer ofta protester mot att riva gamla hus för sent,när de redan fått förfalla.

Bilberoendet är starkt, det kommer att ta tid att ta sig ur det. Det finns forskning som visar hur många meter folk är beredda att gå från sin bil när de ska handla. Det är inte många. Redan biten från parkeringshuset upp till torget överskrider den gränsen. Våra externa köpcentra börjar bli så stora nu att man parkerar om bilen ett par gånger under en shoppingtur.

Mer bostäder inne i stan är säkert jättebra - men då behövs även annan service. T ex skolor. Att flytta in boendet till stan men sedan tvinga folk att köra barnen till skolor i ytterområden är inte särskilt lyckat. Intressant reportage igår i TV om trafikkaos vid skolor. Det krävs ett annat tänkande i hela stadsplaneringen. Och där har Uddevalla hamnat rätt så galet när man satsat så mycket på Torp.

Det är många saker att ta tag i.

Fritt ur hjärtat sa...

Annaa, jag vet inte riktigt om du svarar mig eller han som vill ha 16 våningar.. för i mitt hus är ju gallerian viktigast och att knyta ihop Kungsgatan med Norra Hamngatan.
Vad gäller bygga och bo i centrum förstår jag inte alls hur politiken tänker! Vi lägger ner den enda centralt belägna skolan. Det finns inte matvaruaffärer, jo en... det är redan för få parkeringar, för trånga gator osv. Att prata om 600 bostäder i hamnen får mig att funbdera över verklighetsförankringen...dagis, skola, fritidsgård ja jag undrar allt om någon täåt en tanke med helhet kring boende projekten. Vi bygger bostäder på Folketsparks mark och stänger söderskolan..... Shit, jag blir förvirrad.