måndag 11 april 2011

Onödigt spännande resa med lyckligt slut.

Fredag morgon, klockan gick igång 04.10. Kaffe, dusch tidning och så dator. Stormen kvällen innan hade ställt till det i tågtrafiken, jag ville veta vad som väntar när jag kommer till station. På http://www.trafikverket.se/ fick jag ett tydligt besked, TÅGET INSTÄLLT. Telefonkö och så småningom konkret information om bussrea till Herrljunga, väntetid där och sedan ett X2000 till Stockholm. Beräknad ankomst 1.30 senare än första planen.
På Uddevalla station, var det upprörd stämning, ingen visste något men alla hoppade på bussen och vi kom iväg. Jag blev mycket fundersam när jag insåg att bussen körde in på varje ort med station...herregud, det var ju ett X2000 det ersatte. Satt och funderade, kollade klockan och räknade, insåg efter en timma och vi bara kommit till Vargön att detta skulle gå fullständigt åt skogen. Tog mod till mig och gick fram till chauffören. - Du måste fått fel upplysning sa jag, och så berättade jag om mitt samtal med SJ. Han ringde och fick det bekräftat, därefter satte han fart och vi kom i tid till Herrljunga.

Väl där tyckte jag att jag hade koll...jag hade ju pratat med SJ. Men stämningen var ganska hetsk, folk visste inte, busschaufförerna ringde och försökte med luren i ena örat, lämna upplysningar till folket. Minst 2 bussar var vi med vilsna resenärer. Jag försökte säga till de närmast mig att det skulle komma ett tåg 08.21, - det har SJ sagt var väl inte många som lyssnade på. Problemet jag upplevde var att det inte stod på tavlan med ankommande tåg.

Det tog en bra stund och många ilskan kommentarer, svettiga busschaufförer och så vidare, innan det så småningom kom upp som en extra upplysning. Det visade sig att tåget normalt går förbi, nu skulle det stanna extra. Ett tåg där inte våra platsbiljetter gällde...jippi. Vi var 60 pers som skulle trängas, leta platser och kanske sitta i Bistron, i bästa fall.

Kändes som en obeskrivlig tur när jag hittade en tom plats där jag också fick sitta hela resan, jag såg andra som flyttade och flyttade och flyttade.


Det som förvånat mig är att SJ faktiskt var usla på att informera. Om en telefonist redan 4.30 kunde ge mig korrekta upplysningar, varför fanns de då inte på stationer och bussar?!

Dessutom undrar jag hur folk tänker. Om det varit storm och tågkaos på torsdag kväll, vore det då inte logiskt att faktisk kolla lite innan man reser på fredag morgon, så man vet vad man har att vänta. Lite personligt ansvar kanske......?! Nåväl, jag kom fram och helgen är en alldeles egen historia eftersom den var helt fantastisk:-) Men en bild visar jag så ni vet vad som kommer......

6 kommentarer:

Annaa M sa...

Men nu förstår jag inte, vägverket finns ju inte längre, lades ned för ett år sedan. Länken du anger leder ju heller ingenstans.

Det där med att folk inte bryr sig om att kolla märkte vi av i julas när vi åkte till Irland mitt i värsta snökaoset. Jag hade suttit vid datorn ända fram till avfärd, jag visste att flygplatsen vi skulle till hade varit stängd i ett dygn och var beredd på att få besked att flyget var inställt. Trots allt som sagts och skrivits om kaos runt om i Europa verkade folk runt omkring inte ha en susning, verkade inte det minsta lättade eller förvånade när planet lyfte bara något försenat.

Fritt ur hjärtat sa...

Äsch jag var för trött när jag skrev, trafikverket ska det vara...jag ändrar i texten.

Anna-Lena Heydar sa...

Vilken underbar innergård. Var är det någonstans?

Annaa M sa...

Liljewalchs eller snarare Blå Porten, eller hur?

Fritt ur hjärtat sa...

Ni får läsa facit:-)

Annaa M sa...

Läst. Tyckte nog det var något som inte stämde med min gissning ändå... Visste ju dessutom att det var till Sigtuna du skulle.