fredag 22 april 2011

Trädgårdstider hej hej trädgårdstider!

Veckan som för övrigt var påskledig för skolbarnen, har varit kantad av vackert väder. Sol och värme hela dagarna. För mig har det varit viss frustration eftersom jag inte gillar att lämna sonen ensam hela dagarna. Han å andra sidan har inget alls emot det... lite företagsam har han varit, tack och lov. Ena dagen tillbringade han i skogen och kom hem med massor av bilder på vitsippsbackar. Andra dagen cyklade han till Mollön och kastade efter öring. Igår åkte han till stan träffade kompisar och fikade, min lilla stora kille, undrar m jag någonsin kommer tycka han är stor.......Klarar sig gör han ju i alla fall. Det är värre med hans arma föräldrar;-)

Igår ringde jag maken på jobbet och sa, måste du verkligen jobba heldag?! Då hade jag varit på tippen med skräp, fixat allt jag kunde på egen hand och hämtat kakaoflis till rabatten. Vet inte om ni minns men i höstas plockade jag bort all singel från den upphöjda rabatten. Jorden hade sjunkit rejält och en del växter behövde flyttas. I vinter har den stått med bara markduk på och så har vi funderat på vad den ska täckas med. Efter massor av tankearbete har vi enats om kakaoflis. Ett spännande material, inte så vanligt i "vanliga" trädgårdar så jag känner mig lite som en försöksperson, men helt frivillig och jag betalar;-) Alltså villa jag att maken skulle komma hem så vi kunde sätta igång med det efterlängtade arbetet. Eftersom jag nu har världens bästa make, gjorde han det:-)

Fyllde på jord och slätade till gjorde vi innan i veckan, nu skulle markduk på och det är lite knepigt i en rabatt med etablerade buskar och perenner. Vi får väl se hur det går, en del har helt hamnat under. Annat har vi försökt hålla fritt så ljuset når dit. Det luktade choklad i hela trädgården när vi tömde säck efter säck i rabatten. Det är lite rödaktigt och blir riktigt snyggt. Väldigt mycket lättare än singel i alla fall.... Kakaoflis kan ni läsa mer om. Jag hade ju funderat länge och när jag på trädgårdsmässan gick till deras monter föll alla bitar på plats. Att det är ett Uddevallaföretag gjorde bara saken bättre. När maken väl kommit igång fortsatte han med trädgårdsmöbler och annat fix. Det är en tid då man väljer utejobb. Fixar lite till bara för att slippa gå in. Klockan var efter sju när jag gav upp, gick in och började damma, byta dukar och sätta fram påsksakerna. Samlar INTE på påsksaker som på tomtar:-) Har bara en och en halv låda. Nu är det lite gula dukar, gula ljus och pynt i alla fall. Magnolian har fått fjäderdräkt också:-)) Det tyckte maken var förfärligt, men jag såg en vinst i att inte släpa ner björkar från skogen... Får väl ta bort fjädrarna fort i år.
Idag blir det inneaktiviteter, storstädning. Ut med alla mattor och skura ordentligt, bor man i radhus och går i genom huset vare gång man ska greja på baksidan, så behövs det efter en fixardag ute. Vid sådana här tillfälle är jag glad åt vår lilla trädgård! Tänk att göra ett röj och sedan konstatera att det är klart:-) Det kommer mer att göra framigenom, men inte en massa ogjort som hänger över oss. Framsidan är vackrast på våren försommaren. Påskliljor och tulpaner tar över efter överblommade krokusar och irisar. En av alla mina söta primulor, jag samlar på dem, men har inte optimal jord för dem så lika ofta som jag fixar en ny, lika ofta går en ut.... Idag ska maken olja möblerna där så kan vi sitta där under vår korkek och lukta på blommorna. Det är en fantastisk tid och jag tror jag längtat mer än vanligt, skönt att den äntligen kom, värmen och våren. Det är verkligen trädgårdstider!

4 kommentarer:

Hannu sa...

Härligt full fart ute igen!

Fia sa...

Vad bra det blev! Men vad är det för gropar i kakao-fleset? Har redan katterna varit där ;-)?
Snygga primulor du har!

Fritt ur hjärtat sa...

Hannu, ja nu kör vi så det ryker:-)

Katharina, nej då inga katter! Än... jag hade satt krukor upp och ner där det finns perenner, vi täckte ju högre än den ursprungliga höjden, vill att det ska komma åt med lite ljus, kanske fungerar det kanske inte...därav groparna.

Blomkärringen sa...

Så härligt! man blir så lycklig när man fått ett projekt man tänkt på länge klart! Det blir ju bra, tro säkert att perennerna kommer upp bara de får sina "gropar"

Låter farligt att sitta och sniffa på chokladdoft (:D Vilka biverkningar kan det få måntro?

Ha en bra dag!
Blomkärringen/Gullvivan