måndag 11 februari 2008

Ekologisk matlagnings cirkel

Det har gått troll i recept. Jag fick ett kedjebrev om recept, som jag gjorde ett tappert försök att följa med i, misslyckades dock. Sedan var jag hos Simone och såg filmen med mig, då säger hon.- Du som gör matsedel och lagar mat varje dag, ge mig några lätta recept.

Folk har helt enkelt dålig fantasi! Jo så är det, även jag har det men det finns så bra sätt att komma på vad man ska ha till middag.

* Kolla skolmaten- har du inte barn i skolan kan du göra likadant :-) Har du barn i skolan undviker du det samma.

* Kokböcker lånas med fördel på biblioteket, där bläddrar man och antecknar det som verkar falla en på läppen. Efter ett tag märker man att vissa kan man inte leva utan, då köper man den boken!

* temaveckor hemma är också kul, land eller råvara är bra tema, finns säkert fler.

*Recept i Tidningar kan man kolla, finns på hemsidorna.

* När man som jag använt matsedel länge är det bra att spara och kolla i dem då och då, vad har vi inte haft på länge.

* Radions Receptbank bjuder också mycket gott, Sassa har lämnat många fantastisk bidrag här!
Laxpytten var enormt god, den har vi gjort flera gånger! Även om min bild aldrig hamnade på sidan som sades ;-)

Hos oss har recepten blivit något viktigare på senare tid eftersom jag är inte är så duktig på vegetariskt, men vi strävar på med vegetariskt en gång i veckan. Onsdag är nästa gång, då blir det lasange, kände att jag måste från rotsakslådorna innan jag blir skjuten av familjen.

Avslutar med mitt bästa rotsaksrecept. Det är ju säsong!! Rotsaker, det du får tag på, dock inte kålrot, blä... Men rödbetor, persiljerot, palsternacka, morot mm mm. rödlök och vitlök.

Jag skalar allt, delar i "Munsbitar" gärna lite stora, klyftar rödlöken, vitlöksklyftorna klämmer jag bar till, på ett bakplåtspapper i en långpanna, ringla över lite rapsolja och på med salt. Kör i ugnen på 175-200 grader tills det blir mjukt.

Lägg över i en skål, strö, eller som jag säger VRÄK över Fetaost och persilja! KLART, bara att äta, det är så fantastiskt gott, och enkelt. Ekologiskt och dessutom billigt! Kan det bli bättre.

Jag tror alltså inte att folk egentligen behöver recept! Jag tror de behöver påfyllning av idéer på vad man ska laga, fantasin har tagit slut men det går att göra något åt det. Till hösten skall jag vara cirkelledare för en Ekologisk matlagnings cirkel, ska bli fantastiskt roligt! Tills dess behöver jag öva mig på lamm! Det är jag riktigt dålig på, kanske kan be Sassa ta upp det;-)) Lamm som vi alla borde äta mer av men som jag bara äter på restaurang. Jösses jag kanske inte kan ha kursen, jag kanske måste gå den:-))



6 kommentarer:

Anonym sa...

visst kan det vara kämpigt att hitta på middagar varje dag

Anonym sa...

Kan du som är medlem i riksteatern i Uddevalla inte undersöka om inte Birger Schlaug och Fred Lane kan komma med sin trevliga Elvisföreställning? Dom ska vara i Göteborg på Redbergsteagterna och på Nääs Slott i början av april så det vore väl kul om de kunde ta en avstickare? Muséet vore väl en fin lokal och Lane sjunger brittiska sjömanssånger också...
Annelie Gustaqvsson

Fritt ur hjärtat sa...

Uddevalla Riksteater förening letar ständigt efter trevliga programpunkter, men vi måste också ha koll på vad som kommer i övrigt. 16 April är TCB band i stan, det skulle definitivt bli för mycket Elvis på kort tid. Vårt vårprogram låg klart strax innan nyår och det krävs mycket med reklam om man ska marknadsföra ett evenemang som inte står med i programmet. Någon annan ren musikförening kanske är intresserad.
Nu planerar vi inför hösten. Har försökt få kontakt med Shyffert, men han svarar inte! Andra förslag motages tacksamt.

Anonym sa...

Boken KliMat är skriven av elever på Hulebäcksgymnasiet. En riktigt bra bok med lite allmänna klimatråd. Kan beställas genom
martin.flower@hule.harryda.se

Sara&Anna är två tjejer som gör en show som handlar om klimat och miljö i folkviseton. Uppträder över hela landet när de har tid. Riktigt proffsigt. Vill du ha kontakt så kan jag förmedla. Anna jobbar i riksdagen för mp och har varit ordförande i både Fältbiologerna och Miljöförbundet Jordens Vänner.

Anonym sa...

Glömde säga att KliMat först och främst är en klimatinriktad kokbok! Recept på både kött och grönt och vederhäftig info däremellan.

Fritt ur hjärtat sa...

Tack för tipset Annaa, mejlar direkt. Tänkte kolla in Manna också, jag vet att det var en kokbok inblandad där. Sedan har jag Hannus Vinterkalas, där tror jag allt går att göra Ekologiskt. Men texterna om varför behöver jag!