söndag 26 april 2009

Det sovande folket har vaknat och blivit det cyniska folket.

Det inbjuds till många intressanta samtal när man som igår är med i arbetslag. Politik är inte alltid ett otvungetsamtalsämne och igår var det inte direkta politiska samtal, men vi kom att tala om folk. Hur det är i Sverige nu. Självklart pratade vi försäkringskassa och sjukskrivna. Jag har mått riktigt dåligt de senaste veckorna, försöker hålla näsan över ytan och kippar efter luft men det blir allt svårare. En dag som igår ger alltså otroligt mycket. Sällskap, umgänge och känslan av att känna sig behövd. Ingen sa något när jag då och då mest står och ser förvirrad ut. Eller när jag blir chef och pekar vad andra ska göra, själv lägger jag mig på gräset med benen upp. Jag är i alla fall med! Har jag då arbetsförmåga?! Vi pratade om det igår. Alla där är överens om att nej, någon arbetsförmåga besitter jag inte. Att kunna hänga med lite på ett hörn är inte det samma som att göra något regelbundet.

Anmälningarna till försäkringskassan har ökat. Grannar anmäler varandra och säger att de sjuka inte är sjuka. Någonstans i Sverige ha en MS-sjuk kvinna blivit anmäld av grannarna till försäkringskassan. De hade filmat när hon en kort stund kunde greja i trädgården. Vem kan vara avundsjuk på en MS-sjuk?! Vad vet de alls om hennes vardag. Kanske hon samlat kraft i flera dagar för att sitta och påta i trädgården en stund, få känna fingrarna i jorden. Självklart drar jag paralleller till mig själv. Jag offrar ganska mycket för en stunds välmående i trädgården! Konsekvenserna är alltid mer ont i kroppen, men lite bättre i psyket. Är jag en bidragsfuskare då?? Hur det gick med den MS-sjuka kvinnan vet jag tyvärr inte men man får hoppas att försäkringskassan insåg det orimliga i grannarnas anmälan. Så fruktansvärt cyniskt

Mer cyniskt känns det nu att alliansen har vind i seglen i opinionsmätningar. Det säger mig saker jag inte vill höra! Fortfarande är det flest folk som arbetar. De har fått mer i plånboken. De tycker sig alltså märka en förbättring. Då är det tydligen lätt att tycka alliasen är ett bra alternativ. Att vårt samhälle urholkas, att regeringen är passiv i kristider, att fler och fler blir mer fattiga, arbetslösa och utförsäkrade verkar inte bekomma de flesta. Det är så cyniskt.

Höjden av cyniskt är väl ändå Volvos sista varsel! 1500 personer varslas i veckan om uppsägning. DÅ stiger aktien med 7 %enheter (eller nåt) Vad säger det?! JO! mindre personal ger mer vinst, aktieägarna jublar och markanden visar sitt rätta jag!

Kan inte låta bli att tänka på Fredrik Reinfeldts skrift
Det sovande folket, där skriver han bland annat om oss passiva hjärntvättade socialister. (Ladda ner boken gratis och legalt)

"Om inte bostad, och för den delen arbete, finns tillgängliga blir inte den spontana reaktionen att ställa sig frågan hur jag själv skall ordna detta. Kraven riktas istället mot det allmänna. Detta gäller naturligtvis inte alla, men det är alldeles för utbrett för att inte oroa. Än vanligare är uppfattningen, att när det l: nu finns givmilda socialförsäkringssystem så gäller det att utnyttja dem. Alla bidrag som man kan tillskansa sig upplevs som smart och framåt.” och vidare: ”Man skulle kunna säga att detta är effekten av 53 års socialdemokratisk omyndighetsförklarande politik. Det är delvis sant. Det stora problemet för framtiden är att dessa stora grupper av medborgare inte söker ansvarstagande idag och inte ens kommer försöka ta det till sig, ens om statens om kommunernas maktutövning skulle rullas tillbaka.”

Reinfeldts syn på samhället och folket.
Alliansen håller på att förverkliga Reinfeldts framtidsvision Det sovande folket har vaknat och blivit det cyniska folket.



6 kommentarer:

Mats Eriksson sa...

Så sant och mycket bra blogginlägg!
Det går knappt idag att få någon att göra något själv ens gratis, man knyter handen i byxfickan och vänder hatet mot sig själv istället! Svensken är en tragisk figur, men det finns tack och lov undantag och det blir fler och fler, men dessvärre försvinner även folk under tiden, för ingen orkar hur mycket skit som helst och utan att ens få respons för bokstavligen livsviktiga saker!

MvhME/Mats

Marina sa...

Den boken är det vidrigaste jag läst näst efter förintelsen!
Och svensken har också blivit det förlorade folket!
Vi skiter i andra och spottar på olika utsatta grupper i samhället!

Men jag frågar mig även ofta,vill vi utsatta ändra på detta?JO vill vi nog,men idag råder rädslan för att de ska se en som frisk,om man gör det!

Detta måste vi göra något åt,vi ska jobba för att få förändringar i samhället,synen och attityden måst förändras!

Alla har en RESURS,man behöver inte göra mer än att pratat.rädslan måste läggas bakom oss!

Anonym sa...

Håller med dig i alla punkter du skrev om.
Igår var jag med på demonstrationen, idag kan jag knappt röra mig så ont har jag men det kändes ändå bra.
Det finns folk där ute som faktiskt inte vet vart de kan vända sig för att protestera, för att visa sitt missnöje och det får vi också ändra på.

Den här rädslan som råder nu för att FK kan anse dig har en arbetsförmåga för att du drar några ogräs ur rabatten och grannar som anmäler grannar påminner mig nåt fruktansvärt om f.d. Östtyskland.

Kunde skriva en roman nu men nöjer mig med det ;)
Ha en fortsatt trevlig kväll

Fritt ur hjärtat sa...

Mats, tack, jag antar att det är provocerande för en del också, fast det är faktiskt meningen vi måste få igång debatten.

Marina, spännande med boken, Sahlin hånas än för en toblerone men Reinfeldts fasansfulla bok nämner ingen!

Kristallina, jag har för långt till Göteborg, men pratade åtminstonde om saken;-)

The cottage by the Cranelake sa...

Som sagt innan, det har blivit en hel del östtyskland över Sverige, det troode man ju inte att en borgerlig regering ville få fram :-)
Christer.

Fritt ur hjärtat sa...

Christer, Östtyskland har jag inte ens tänkt på. Undrar om alliansen tänkt på det;-)