söndag 3 maj 2009

Bassholmen i mitt hjärta.

Att bryta traditioner gjorde inte ont;-) Torsdagskvällen när kören sjöng och någon höll tal borta i vår backe, var det första gången på 12 år vi inte var där. Ork fanns helt enkelt inte. Vi packade såg på TV och åt pizza Hur osentimentalt som helst. Tidigt på fredag morgon packade vi i bilen och for mot Bassholmen. Hur mycket packning som helst! Trimmer, olja, spade och alla verktyg, det tar hur mycket plats som helst.

Jag har suttit i en solstol och haft lite finlir för mig medan maken jobbat riktigt hårt. Nu hoppas vi de som hyr i sommar ser att det är fint;-) Vi grävde bort en del brännässlor också, de börjar komma väldigt nära huset. Skulle behöva en pickup och köra skräp. I vår bil ryms inte allt. Lördagen åkte maken först med båten full av skräp över till vår bil, lastade om och for till tippen. Ohållbart i längden, men skräp sedan många år fyller bodarna därute och skulle behöva kasseras. Kanske ett jobb för hösten. Nu är det så fint! Gräsmattan klippt, allt krattat, stigarna framtrimmade.
Fredagkvällens solnedgång kunde få vem som helst lyrisk! Söndagen gick vi en promenad runt ön, jag har aldrig varit där på våren. Alla Violer är makalöst vackra. För att inte tala om Slånsnåren. Oj oj, oj! Bra att vara där nu, lättar att se vad jag ska göra till hösten. Alla vresrosor ska kapas ned till marken! De är helt slut, men på en del finns det liv och de kommer säkert fint med hjälp av gödslet nu och så släpper vi fram de nya skotten till våren. Lite lustigt med båtarna som låg sänkta. Jag vet att det är för att täta men det såg kul ut.


För er som inte läst om Bassholmen förut vill jag förtydliga att det inte är vårt ställe. det är kommunens. Uddevalla Naturskyddsförening sköter torpet sedan 70-talet tror jag. det har såklart gått i vågor men sedan 10 år sköts det bra, och nu börjar det blir en stor grupp som älskar stället och är med på arbetsdagarna därute. Torpet är till uthyrning och vi som är med och arbetar hyr och betalar som alla andra.
Inga förmåner här inte;-) Förr tog jag hänsyn till alla andra och hyrde veckor som blev över. det har jag slutat med! Jag försöker nu få en vecka när vi vill ha, det får vara måtta på hur snäll man är:-) Det handlar inte bara om att vara snäll,jag älskar verkligen stället! Bassholmen i mitt hjärta.

6 kommentarer:

The cottage by the Cranelake sa...

Det är när jag ser vackra bilder som dina jag verkligen saknar havet och skärgården.
Christer.

Anonym sa...

Hej
Såg du hade tagit en skärmdump från Gunnar Axéns blogg om tidsbegränsad sjukersättning.
http://gunnaraxen.blogspot.com/2009/04/overgangsregler-for-de-med-tillfallig.html
Detta förslag har utskottsbehandlats i ett betänkande, 2008/09:SfU12, som har betydligt säkrare juridiskt värde än ett blogginlägg. Du hittar betänkandet på http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3322&doktyp=bet&rm=2008/09&bet=SfU12&dok_id=GW01SfU12.
Jag är osäker på om det förslaget berör dig. Vad jag förstod så hade du redan sökt om 1 år tidigare och vill nu fylla på med de sista 6 månaderna. Detta kan bli svårt, eftersom grundkravet är minst ett års nedsatt arbetsförmåga. Har dessutom diskuterat detta med en f.d. chefsjurist på Försäkringskassan. Han är av samma uppfattning, att det i stort sett inte går att ansöka om 6 månader enbart. Dock verkar det som om Försäkringskassan tillämpar grundkravet mjukt, eftersom övergångregeln innehåller följande formulering: "...kan tidsbegränsad sjukersättning beviljas enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ för ytterligare PERIODER om sammanlagt högst 18 månader,..."
Att period satts i pluralform förefaller vid en bokstavlig tolkning av 7 kap. 1 § lagen om allmän försäkring i äldre lydelse ge resultatet att det bör gå att erhålla sjukersättning även för kortare tid än 1 år. Skälet till det är i så fall dels den nyss nämnda formen på ordet period, dels bestämmelsen i 16 kap. 1 § 3 st AFL i äldre lydelse (som ju inte gäller enligt övergångsreglerna men som i så fall tolkas in analogt till den försäkrades fördel) som förr innebar att man kunde få tidsbegränsad sjukersättning vid planerade arbetsmarknadsåtgärder. Numera gäller 16 kap. 1 § 3 st AFL endast aktivitetsersättning.
Det är därför mycket sannolikt att du skulle kunna åberopa det jag nyss skrev och därmed kunna få resterande 6 månader, för att fylla upp till de maximala 18 månaderna.
Är du osäker på om Axéns uttalande gäller i ditt fall så åberopar du för säkerhets skull utskottsbetänkandet också.

Solnasnackar´n sa...

Underbar västkustsk rapport!

Fritt ur hjärtat sa...

Christer, jo, om jag någonsin flyttar ska jag ha havet utanför fönstret! Nu tar jag mig dit på 5 minuter, bättre än för många, men ändå...

Anonym, Tusen tack för adekvata råd! Jag kunde i min ansökan inte skriva i några månader, däremot har doktorn förespråkat 1 år, dessutom har han poängterat jag jag inte kan räkna med att bli helt återställd. Det förändrar en del tror jag.

Loa, du vet väl att Byfjorden har regelbundna turer dit, så du kan planera nästa besök;-)

Anonym sa...

Hej igen
Att du inte blir helt återställd, antar jag du syftar på varaktig sjukersättning. Kraven för den förmånen är betydligt högre nu än de var före 1/7 2008, men det verkar som FK har börjat tillämpningen av den förmån mjukt. I alla fall upplever jag det i ett antal ärenden i det län där jag bor. Men icke desto mindre gäller att du ska sakna arbetsförmåga i alla på den reguljära arbetsmarknaden förekommande yrken, då utan hänsyn till utbildning, yrke, bostadsort och ålder, inklusive skyddade arbeten som typ Samhall, samt att inga rehabiliteringsmöjigheter bedöms kunna leda till att du återfår någon grad av denna nyss nämnda arbetsförmågan, dvs. att alla rehabmöjligheter är uttömda. Detta gäller oavsett vilken grad av ersättningen du söker, 100%, 75%, 50% eller 25%. Det kan mkt väl vara så att du tex. bedöms ha stadigvarande nedsatt arbetsförmåga i alla yrken på arbetsmarknaden till 50% samt att rehab inte bedöms leda till att du återfår någon del av den arbetsförmågan. Du ska då ha 50% icke tidsbegränsad sjukersättning och får fylla på resterande 50% med tex. resursjobb som kommer när bara Husmark och Axén själva vet, om ens dom vet?

Fritt ur hjärtat sa...

Anonym, jag vet..... det är därför jag hela tiden bloggar om oron och det makalöst illa politiskt genomförda förändringarna. Mitt liv vilar i andras händer utan påverkansmöjligheter från mig.
Jag har sagt till min chef att om jag får avslag kommer jag till jobbet.....Just nu kan jag bara vänta och så försöker jag berätta för alla hur det är! Men få tror mig.