torsdag 21 februari 2008

Är det verkligen Stockholms stads tanke, att utrota en hel folkrörelse??

Man tar sig för pannan. En regering och för den del ett alliansstyre på många platser i landet som slåss om att föra talan om att folk måste igång. Inget är heligt alla ska in i något. Utanförskapet ska utrotas. Då blir man så förvånad över förslaget från Stockholms stads exploateringskontor, ett förslag som på sikt riskerar att utplåna en hel ”folkrörelse”, Kolonisterna.

Genom att
chockhöja arrendeavgifterna slår man ut den grupp som kanske mest behöver koloniområdet, och tränger undan dem med låg inkomst och knappa resurser. Om man tittar på vilka som är kolonister så är det folk i lägenhet, som ett komplement har de sin lott där de får förebyggande friskvård, både för kropp och själ. En kolonilott går inte att prismässigt jämföra med småhus!! I vilket småhus bor man 5 månader om året? I vilket småhus område är det Stockholms stad som äger tomten? Kolonisterna i Stockholms stad har ingen möjlighet att göra fastighetsaffärer med sina lotter.

Precis som man förväntas höja prisbilden på hyreslägenheter, så känns det som om man på samma sätt vill skrämma bort folk från kolonierna genom att göra det avsevärt mycket dyrare. Verkligen ett effektivt sätt att korta köer.


Ett bra alternativ/komplement för de som inte kan eller av andra orsaker väljer att inte köpa tremiljonersvillor är just kolonilotter, ensamstående kvinnor så väl som män med knappa ekonomiska resurser brukar marken. Småbarnsfamiljer i lägenhet, ger nästa generation känsla för värdet i att odla. Man ger barnen en värdefull grund av kunskap när man visar att allt som finns i affären först har odlats av någon.

Miljövärdet kan inte nog understrykas, här slipper Stockholms stad lägga pengar på att sköta grönområden, det gör kolonisterna. Tittar man på miljövinster så är det guld värt med grönområden i och omkring städer. Det tar helt gratis upp massor av skit som människan släpper ifrån sig. Bilars avgaser, svavelutsläpp och marknära ozon. Dessutom avlastar grönområden stadens vattenrening och dagvattenledningar, eftersom vattnet sakta sjunker genom grönytorna och kommer grundvattnet tillgodo. Det leds inte i ledningar och behöver renas.

Är det verkligen Stockholm stads tanke, att utrota en hel folkrörelse??

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ett groteskt förslag som antagligen inte kommer gå igenom. Leve kolonilotten! Den är en viktig del av mångas liv och får inte ryckas bort från de som inte har råd att betala 7000 kr/år. Det blir ju för tusan dyrare per år att ha kolonilott än skatten på en tremiljonersvilla. Det är fel och kommer inte gå igenom. Moderaterna är snällare än du tror. I politikens spelregler ingår att lägga fram förslag, varav vissa är sämre än andra. Det finns många tokiga idéer från sossehåll som inte kommit längre än att bli just förslag. Ni ska inte vara så oroliga.
Och jag är moderat, jag.

Simone sa...

Jag vet att det finns snälla moderater, och jag hoppas du har rätt när du säger att detta inte blir något av. Men inte håller jag med dig om att politiker lägger dåliga förslag för att det är spelets regler.

Anonym sa...

Till "den snälle moderaten".
Jag kan upplysa dig om att höjningar i den här storleken redan drabbat kolonister som har oturen att arrendera av Kungliga Djurgårdens Förvaltning. Kungen har väl ont om kulor får man förmoda. Och han har ju aldrig tagit sitt s k miljöengagemang på nåt större allvar. Nöjesjakt, fortkörning och bygga i nationalpark är ju hans paradgrenar.
En koloniförening i Huddinge har nyligen gått samma väg.
Men tack för ditt engagemang, just nu behöver vi stockholmskolonister vänner i alla läger.
Hälsar Ulf

Realisten sa...

Varför ska staden subventionera kolonilotten? Behövs inte pengarna till dagis och skolor?

Väldigt många står i kö för att få en kolonilott. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=744713&rss=1400.

Tror du verkligen att man inte kommer att kunna arrendra ut kolonilotterna om det höjs till 7.000 kr/år? Självklart kommer de fortfarande att finns en lång kö! 7.000 kr/år är ju i själva verket extremt billigt!

Simone sa...

Realisten- Vi ser olika verklighet, det står klart! Miljövinsten som hela staden får av att folk sköter om görnområdet är ovärderlig. Det skulle bli dryga personalkostnader om parkförvaltare skulle ta över och sköta. Visst finns det folk som kan betala men då slår kostnaden ut andra, det är olyckligt! Dessutom är det en märklig syn du har, man bygger själv sina små stugor, betalar arrende, och du påstår att det är subventionerat. En park eller ett slyområde ger ingen inkosmt alls.Nej, hur jag än funderar så blir vi aldrig ense.

Annaa M sa...

Håller fullständigt med dig Simone. Koloniområdena är ett ovärderligt inslag i stockholmsmiljön.

Mig förvånar ingenting längre när det gäller Alliansens framfart i Stockholm.

Anonym sa...

Till "Realisten"
Har man pengar är allt billigt. Du har inte hela bilden klar för dig.
En stor del av medlemmarna är ensamma kvinnor med låg pension. Till arrendet kommer dessutom föreningsavgiften som hittills varit den större avgiften för många. Därtill kommer underhållet av trädgård och byggnader.
Vi kostar inte staden något. Varför ska man då höja avgifterna radikal? Det är inte som att höja avgiften till en simhall t ex, den kostar ju faktiskt pengar och utan intäkter blir den en större eller mindre minuspost i stadens budget.
Och att subventionera vissa grupper: har du tänkt på idrottens alla extremt kostsamma anläggningar som sport- och ishallar? Dom bär inte precis sina egna kostnader... Sila mygg och svälja kameler!

Ulf

Annaa M sa...

Måste väl också tillägga till Realistens kommentar att den är väldigt cynisk och bara ser till marknaden. Finns det en efterfrågan så kan man höja priset och varför bry sig om småfolket som inte längre har råd att betala, de får väl skylla sig själva, eller nåt.. Tyvärr en cynism som präglar mycket av Stockholmspolitiken.

Realisten sa...

"Det skulle bli dryga personalkostnader om parkförvaltare skulle ta över och sköta."

Jag har inte sagt att man ska lägga ner kolonilotterna! Läs mitt inlägg igen, lite nogrannare! Det finns MÅNGA som står i kö!

"En stor del av medlemmarna är ensamma kvinnor med låg pension". Varför ska vissa pensionärer subvensioneras? Höj arrendena och höj pensionerna för alla. Rättvisa kallas det!

Vad gäller exemplet gym och simhallar, så kan man faktiskt fundera på varför kommunala sådana ska konkurrera med privata på olika villkor.

Simone sa...

Realisten- Jag har läst dina inlägg, jag håller fortfarande inte med. Köerna lär minska dramatiskt om priserna höjs som det aviserats. Jo, jag tror på fullt allvar att man tar död på kolonisternas intresse och därför läggs områden ner. Det börjar i utkanterna och smyger sig inåt. Kolonisterna är gratis arbetskraft! De betalar för att sköta mark som annars legat orörd (läs slysnår). Du får mig aldrig att tänka som du, någon syniker är jag tacksam att jag sluppit bli!