onsdag 20 februari 2008

Nya mål i miljöarbetet.

Jag grymt imponerad och inspirerad av Jenny. Hennes ideér får vår familj att tänka också. Man nästan skäms lite, vi har tyckt att vi varit rätt bra på att leva miljömedvetet.. allt är ju relativt, det beroro så klart på vem man jämför sig med.

Efter att Jenny skrev i måndags om sina nya mål, har vi här hemma funderat på vad vi kan göra. Lite har vi kommit fram till. Det handla främst om att utesluta produkter ur hushållet.

1. Vi skrotar ut ett rengöringsmedel. Kan använda såpa även på toagolvet.
2. Vi köper en flaska flour till hela familjen inte olika till vuxen och barn för att få olika smak.
3. Vi skrotar ut en hårprodukt. Måste inte ha både vax, spray och mousse.
4. Vi skrotar ut en bilvårdsprodukt. Det har vi fööör många.
5. Vi slutar helt köpa fikabröd, bara egenbakat i fortsättningen.
6. Vi ska sluta handla påsar. Inte ens när vi bara ska ha lite! Egen påse hemmifrån, alltid.
7. Vi avvecklar användningen av värmeljus, går över till searinljus och blockljus för att slippa behållaren som kastas.

Inte 10 nya mål men vi känner oss nöjda med det här.
Sedan förut har vi ju helt slutat att använda plastfolie. Vi har bytt ut alla lampor i hela huset till energilampor. Köper Ekologiskt hårschampoo. Vi har bytt till Bra miljöval El. Vi inhandlar i stort sett allt ekologiskt och bra miljöval. Vi använder motorvärmare och har en bensinsnål bil. Köpevatten är förbjudet i huset:-)) Mycket mer finns att göra men vi tar lite i taget.

Vad har ni för nya mål i era miljöarbete??

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Simone!
Funderar på det här med värmeljusen. Vi i vår familj förbrukar värmeljus i parti och minut - men vi slänger alla tomma metallbehållare i metallåtervinningen. Du som hänger med bättre än mig i miljötänket - är det ok miljömässigt att göra så?!
Kram och good luck på måndag,
//Ulrica

Simone sa...

Hej Ulrica. jo det ni gör är så att säga det minst dåliga. Använder man värmeljus ska de i metallåtervinningen. Men kan man låta bli den sortens ljus så sparar man ju en hel process. Ända från att de bryts ur jorden tills den är framställd. Så visst är stearin utan aluminiumhållare runt ännu bättre, men du och din familj hantera det på bästa sätt.
Tack för att du tänker på mig på måndag! Kram Simone

Annaa M sa...

Tänk bara på att såpa inte ska användas på linoleumgolv, det blir en kemisk reaktion som inte är så lyckad!

Du handlar väl även Svanenmärkt? Inte bara bra miljöval.

Här eldar vi värmeljus mest för värmen. Många på samma ställe, svårt ersätta med vanliga ljus, blir alldeles för konstig luft. Men vi har ju å andra sidan inte bil!

Simone sa...

Annaa- Inga linoleum golv i huset och det är nog tur, för jag visste inget om kemiska reaktioner:-)
Svanen åker också med, både tvätt medel och diskmedel men då med fosfatfritt som "tillval". har inte hitta annat tvättmedel som vi tål. Märkningar annars är lite lurigt tycker jag, de som industrierna själva skapat har jag något sämre tilltro till.