måndag 18 augusti 2008

Bassholmen del 2.

Den avslutande delen av semester berättelsen. Jag vill ju inte trötta ut er! Tänkte berätta lite om det praktiska och primitiva levernet i torpet.


Stugan ligger i en klyfta, omgärdad av kullar och med havet inpå knutarna. Det finns ström men inget vatten. På tomten finns en brunn med diskvatten, men dricksvatten hämtas från vandrarhemmet.

Men vad gör det, när det är detta som möter en!! Vattnet drar man med fördel i skrindan så blir det inte så tungt.

Köksdelen med matplats, bänkspis, kaffebryggare, vattenkokare och vattendunken.

Det fungerar alldeles utmärkt. Ibland är det svårt utan slask men det är inget ett par plastbunkar inte löser.Samma rum men bäddsoffan. sittgruppen. I fåtöljen har man makalös utsikt till morgonkaffet om det intas inne.

Det ser jag mig aldrig mätt på.
Detta mina damer och herrar är DUSCHEN: Helt ok faktisk och gissa om sonen tycker det är roligt att ösa vatten över mor och far...
Utedass och utedisk, saknar tak över diskbänken ibland, men man får diska i sol helt enkelt! Utedasset är lite äckligt att tömma, men man överlever;-) På ön finns otroligt vackra stigar, man tar tillvara sagor och här finns Korkek och sockerdricksträd, det gillar barnen (och jag) När syrran och kusinen lämnade oss på torsdag blev det en lugn kväll och på fredagen började väntan igen. Pappa kommer, sonen satt på bryggan och spanade! Pappa och Vännen Peter kom vid halv åtta, Räkor, kräftor och en pava rött, de var välkommet alltihop:-)

Fredagen gick lugnt tillväga trots en pava vin. Tidigt på lördag for maken till stan och hämtade Åse. När han var på väg ringde min pappas fru och de ville komma ut och kolla till oss. Visst hos oss är alla välkomna! Ringde maken som inte hunnit så långt så han handlade lite extra på torp. Det blev en dag vi alla kommer att minnas! Härlig promenad på vår vackra ö, Åse, Peter och Pappa med fru var stumma av beundrar. Det gör mig så glad. Åse den underbara människan ville bli medlem i Naturskyddsföreningen när hon sett Bassholmen!! Visst är det fantastiskt.

Vi fikade när de kom och senare på kvällen tog vi fram grillen och satt ute, man kunde ana att sommaren ville dröja sig kvar, det var varmt och gott. Sonen drog med morfar till bryggan efter maten, de metade, och fick napp.

Så fick en toppen vecka ett väldigt bra slut! Att vara omgiven av nära och kära i den miljön kan frälsa vem som helst och alla var överens Bassholmen måste bevaras från majoritetens galna vintsplaner!!

Jag har sammanställt ett album med Bassholmen bilder för dig som vill se mer. Är du intresserad eller undrar något tveka inte att fråga!!

Vad är väl mer passande att sluta berättelsen med, än en bild med månen över Bassholmen.

6 kommentarer:

Christer. sa...

Så otroligt vackert där är! Vad gör det att det är lite primitivt? Bodde själv i ett torp i tre år med bara kallvatten och mulltoa. Troligen de bästa åren i mitt liv :-)
Christer.

Fritt ur hjärtat sa...

Christer, nej inte gör det något! Jag drömmer om att bo så, fast jag skulle gärna lyxa till det med mulltoa. När det pratas om att "sälja ut" till privata aktörer gråter jag över att jag inte vet något om företagande! Jag är övertygad om att ön skulle gå att göra "vinstrik" utan ingrepp, bara på sin egen charm:-)

Lullun sa...

Tack for 2 underbara inlägg med minst lika underbara foton. Men visst ska ni inte klaga över standarden; det är ju ändå ganska så befriande att få leva under sådana former (speciellt under en begränsad period - och då tänker jag på mina svärisar och otroligt många andra här i Grönland som lever så året om, inklusive i värsta formen av vinterkyla. ;-) )

Fritt ur hjärtat sa...

lullun, tack, jo jag njuter väldigt av det primitiva! Kammar mig inte en, att ducha var tredje eller fjärde dag är också helt ok, hade packat tre klädbyte för veckan men använde bara två;-) Men tömma dass vill jag helst sklippa, så mulltoa hade varit ok...Vi kommer inte ut på vintern för då ligger inte båte i, men vi planerar att förlänga säsongen in på hösten, det är vackert då med, man måste ju inte ha badsemester.

Mors Deka sa...

När jag ser dina bilder och läser din beskrivning, så drömmer jag mig tillbaka till barndomen, då jag spenderade mina somrar på Visingsö i farmor & farfars sommarstuga. Det var guld för en stadsflicka (bodde i Kalmar). Jag kan sakna det oerhört. Stugan såldes när jag var 12.
Numera är det båtsemesterar som gäller. Ingen i vår närhet har stuga. Jag älskar båtlivet, men ibland kan det kännas lite begränsat. Husvagn är inget för mig.
KRAMEN!

Fritt ur hjärtat sa...

mors deka, precis så sa de som besökte oss på ön! Åse sa, åh det är som hos framor och samma sa pappas fru, man blir så nostalgisk. Själv är jag uppväxt i et kustsamhälle så ja är nog båtfolk;-) fast vi bodde aldrig i båten, det behövdes liksom inte. Men Bassholmen rekommenderar jag till ALLA!!