Maken gick upp tidigt för att byta bromsar på bilen, själv funderar jag på om jag skall griljera skinkan eller koka ischoklad först. Det blir nog ischokladen annars står skinkan ivägen när den svalnar. Allt är i det närmaste klart inför uppesittarkvällen, pajen skall göras men den tänkte vi parera in så den är varm när de kommer, skönt att slippa värma.
Äggosten har runnit av över natten och får stå så tills alldeles innan den ska serveras. Den verkar vara väldigt mycket bättre än den jag svor över förra året. Konstigt nog hittade vi inte den större formen vi använde då, fick ta en mindre i plåt. Vi tittade förvånat på varandra och sa, har vi kastat den?! Ja man vet aldrig med oss, vår iver att rensa har gått överstyr mer än en gång:-) Tur de finns billiga på museet. Jag har ändå lovat mig en riktig form någongång! De i trä är fantastiska men kostar närmare tusenlappen.....
Ingabritt har aldrig hört talas om Äggost och då måste jag ju göra en historisk beskrivning:-) Gör det lätt för mig och länkar museets hemsida. Recept och historia i ett praktiskt!!
Jag uppskattde inte äggost som barn, det har alltid funnits, mest hos farmor och mormor. Vet inte riktigt när förändringen kom men idag tycker jag vi har det för sällan! Varför bara till jul och påsk?!
Vad gör man då dan före dopparedan när allt är klart? Jag har svårt att njuta av lugnet, åker till stan en sväng och trängs bara för trängandets skull:-) Nja inte riktigt, jag ska till Yerba och inhandla ytterligare en kvart av deras julkaffe. Fantastiskt gott!!
Annars är det kanske dags att få tummen ur och skriva den där insändaren om omstruktureringen i Nu sjukvården. Om nu det är något att syssla med dan före dopparedan...
7 kommentarer:
Tycker nog att äggost skall vara fast och söt, då är den god. Annars föredrar jag ostkaka, som den ju påminner en hel del om. Jag har en bild längst ned på min svenska blogg idag som jag tycker du skall kolla på :-)
Ha en riktigt God Jul!
Christer.
Christer, fast men inte torr...
Granen är inkollad och jag har sagt till Loa att du skjuter skarpt!
Tack för beskrivningen av äggost! Jag hade faktiskt också tänkt fråga, eller googla, men hade inte kommit mig för att göra det. Jag antar att det är äggost som är i formen i inlägget nedan? Har man någonting till, sylt eller kanel eller liknande? Ser man det som mat eller som dessert? Jag tänker på om man inte sötar den kanske man har den som mat?
Ha en riktigt skön lillejulafton nu!
STORA JULKRAMAR
Marianne
Marianne, jo det är äggsot i formen nedan. Direkt när jag slevat upp den. SNart skall den vändas upp på silverfat, hoppas, hoppas den är fin!
Precis som du tänker så har man den till smårätter utan socker, med sill har jag hört..urk... Vi har med Björnbärssylt eller för all del bara kanel. MUMS!
Tack för upplysningen! Kunde väl tänka mej att det var en lokal delikatess. Ostkaka, som nämns i första kommentaren, känner jag desto bättre till, smålänning som jag är, om det nu är nåt i den stilen. Och det är GOTT...
Ingabritt, Varsågod:-) Jag som äter både Äggost och Ostkaka tycker det är ganska stor skillnad både i konistens och smak, men såklart påminner de ändå om varandra. Jag önskar jag kunde ha en bloggträff och bjuda alla!!
Tack för tips om receptet och historielektionen. Riktigt trevligt. KRAMEN!
Skicka en kommentar