Det var ett entusiasmerande inlägg i valarbetet Jan Andersson bjöd på igår kväll. För att göra mina funderingar kring EU klara kan jag berätta att jag röstade nej när det begav sig. Därefter har jag röstat vid val, skulle aldrig falla mig in att inte rösta! Jag har röstat åt vänster på personer som klargjort att de är kritiska. Jag har funnit mig i att en majoritet ville gå med, ett av problemen med demokrati;-) Jag har därefter aldrig hävdat att vi skall gå ur.
Däremot har jag sett EU som en koloss på lerfötter, i stil med FN, alla vet att de gör något men ingen är direkt nöjd med institutionen som sådan.
Pressen gör säkert sitt till! Vad rapporteras.. jo att jordgubbar skall vara minst 22 millimeter, gurkor raka och så vidare. Till det skall läggas den omöjlighet jag ser i att t.ex. samer skall leva efter samma regler och normer som bönder i Portugal. EU tillåter mer och större giftmängder än Sverige och vi tvingas göra det samma. Helt obegripligt!
Men så lyckades då, Jan igår införa en ny dimension, och dessutom ta död på en del myter och fördomar. Det är naturligtvis omöjligt för mig att återge en timmas prat och en halvtimmas frågestund här. Några aha upplevelser tänkte jag vidareförmedla.
Vet inte hur många jag gånger jag hört att vi inte kan påverka något med våra 19 mandat. Igår fick jag klart för mig att vi samarbetar inte, vi svenskar. Det är blockpolitik i EU precis som i kommun, region och riksdag. Svenska S samarbetar med S, V och MP i övriga EU.
*AHA! Det innebär ju att det är ännu viktigare att rösta och att rösta på "sitt block".
Han gjorde så hela tiden faktiskt, drog paralleller till kommun, region och riksdag. Inte säger vi till våra politiker i kommunen och riksdagen att de ska säga upp sig;-) Nu är vi sura på knasiga beslut, packa ihop och kom hem. Vi säger jobba mer, samarbeta!
*AHA! Rösta, rösta, rösta, på ditt block!
Jan berättade att de största frågorna är:
*Arbete, jobbpolitik
*Miljöfrågor, klimatarbete.
*Rättvisa.
*Sociala frågor, ett solidariskt Europa.
Han poängterade också gång på gång vikten av Europa för en vettig flyktingpolitik och som fredsbevarande institution.
Det var många frågor! Dewall, jordbruksstödets vara eller inte vara, terrorism, Lissabonfördraget, mm.mm.
Svaret på frågan om jordbruksstödet tyckte jag var intressant!
1995 var 50% av den totala budgeten jordbruksstöd. Idag är det 40 %, 2013 skall den vara 33%. Den skall också ställas om, man skall ta bort exprtstöd och produktionsstöd. Istället införs eller utökas t.ex. stödet för omställning till miljövänligt jordbruk.
Jo då jag frågade också, men upplevde att han då tappat fokus och inte direkt svarade. Mina frågor byggde jag upp på att jag tycker det är dålig ja rent av usel information från EU om EU...
För att förklara varför "vi" tycker EU diskvalificerar sig själv tog jag exemplet med parakvat. Ett bekämpningsmedel som Sverige sedan länge förbjudit, EU tillät det och då skulle Sverige också bli tvunget att göra det. Någon anmälde detta till en domstol och då hävdes beslutet.
"Förstår du frågade jag att man blir trött, irriterad och förvirrad?" Det är nämligen sådant här som slås upp. Inte samarbete över Europa för ett bättre klimat"...
"Man pratar idag om vi skall ha Euron och i debatten verkar det som om vi pratar om en peng, ett mynt. Inge säger någonsin något om Europabank och räntor som styrs centralt om regler som är Europeiska och inte svenska, man pratar om myntet!!" Jag blir helt matt!
Vad har ni för folk som sköter informationen där nere frågade jag?! Saknas det inte en gubbe eller sitter någon på fel plats?!
Jag fick egentligen inga svar, mer än att jag kunde tolka in att det inte är EU´s sak utan den inhemska politiken som skall informera. Tänk jag håller inte med!!! Helt uppbyggt på att det hittills varit totalt misslyckat!! EU behöver en kommunikationsstrateg!
SÅ även om Jan inte frälste mig gick jag från ett klart nej till ett nja!
7 kommentarer:
Väldigt bra referat och tankegenomgång Simone. Jag har också lyssnat på Jan A några gånger och funnit precis samma saker som du, det handlar om en stark socialdemokratisk grupp från hela Europa, det spelar roll.
Anders, tack, det är både roligt och stimulerande att få tänka om och till!
Visst finns det fördelar med EU, men nackdelarna överväger. Bara det att de faktiskt bestämmer hur stor en jordgubbe skall vara visar att de är helt fel ute. Att detaljstyra en sådan fånig sak?! Ju mer jag hör och lär mig om EU, desto större motståndare blir jag. Då var jag ändå väldigt positiv i början.
Christer.
Christer, jag tycker det blir svårare och svårare ju mer jag börjar intressera mig. Inser dock att vad jag än tycker så är det viktigt att få upp valdeltagandet och inte tro att det inte spelar någon roll, för det gör det! Inte konstigt att EU är knasigt, det är ju borgligt;-)
Bra tankar. Jag har också tänkt mycket på hur vi skall kunna påverka mer. En del är ju naturligtvis att fler vänsterpersoner blir inröstade i eu-parlamentet från alla länder. En annan del är att bilda allianser för enskilda frågor som exempelvis klimat och miljö eller kvinnofrågor, som kan gå över partigränserna.
Vi har nog en hel del att jobba vidare med, men jag är ändå rätt optimistisk att man kan påverka.
Anna-Lena
Jag var också ganska negativ en gång i tiden. Röstade nej till EU som 18-åring. Och 2003 jobbade jag för ja-sidan i euro-omröstningen! Vad hände på vägen? Jo, ju mer jag lärt mig om EU desto mer bra gjejer har jag hittat. Det finns fortfarande nackdelar, eller mindre bra grejer, t ex jordbrukspolitiken, men de bra grejerna överväger. Jag har ju en examen i europastudier också så det kanske är lite hjärntvättning inblandad också haha ;) Men skämt åsido får man lära sig ganska mycket om hur EU egentligen fungerar på den utbildningen, inklusive all byråkrati, så resultatet kan snarare var åt andra hållet. Men för mig gick det i den positiva riktningen så att säga.
Anna, ja jag har bara skrapat på ytan, inser det. Är nyfiket lagd så jag vill gärna lära mig, inte säga nej av prisncip eller gammal vana.
Skicka en kommentar