torsdag 21 januari 2010

Hur hanterar Arbetsförmedlingen sjuka?

Läser på Aftonbladet att Försäkringskassan utbildar experter om de nya reglerna. Inte så konstigt kan jag tycka. Min egen handläggare har många gånger refererat till att de verkar vara de som får veta allt sist. Förra omprövningen för mig sökte vi men visste inte vad som gällde. Utbildning verkar således inte vara något att hetsa upp sig över. Däremot saknar jag en frågeställning i det hela.
Det som av regeringen klassats som friska pågrund av tidsgräns, inget annat. Förs idag över till Arbetsförmedlingen. Vad får Arbetsförmedlingen för utbildning att ta hand om sjuka personer?Sjuka personer som med stor sannolikhet behöver anpassade arbetsplatser, anpassade arbetstider och mycket flexibla lösningar för att ens kunna söka arbete.
Vi vet idag att inget ansvar läggs på arbetsgivaren. Hur löser man då att få sjuka människor i arbete? Får Arbetsförmedlingens handläggare utbildning i hur man slussar ut sjuka människor? Eller är det helt enkelt att stämpla som är den nya lösningen?

2 kommentarer:

Ulf sa...

Att stämpla är den arbetsinriktade rehabiliteringen som regeringen har bestämt, FK bedömer dig arbetsför i något "hitte på jobb" sedan skall AF hjälpa dig med coachning att hitta detta. Det behöver inte vara ett jobb som faktiskt finns annat än i FK:s handläggares "huvud". Är inte alliansen fantastisk?

Fritt ur hjärtat sa...

Ulf, tyvärr tror jag allt för få har genomskådat denhär bluffen.