söndag 3 januari 2010

Musikanternas uttåg av Per Olov Enquist.

I den beskrivande texten om boken står det;
//Musikanternas uttåg är en rolig och grym verklighetssaga om arbetarrörelsens mödosamma framväxt bland sågverken längs norrlandskusten under nittonhundratalets början. I centrum av berättelsen återfinns människorna i Bureå och dess grannbyar, men framför allt pojken Nicanor Markström och hans närmaste familj. Vi lär även känna den från Stockholm utsände agitatorn Elmblad och hans föga framgångsrika arbete i en bygd där religionen av tradition genomsyrar människornas vardag. Den utspelas under seklets första decennium.//

Dessutom hade EnnKokk, min favorit när det gäller att ta den ideologiska debatten, rekommenderat boken. Med ganska höga förhoppningar gav jag mig alltså i kast med den.

Jag får börja om flera gånger. Den är trög att komma in i. Skriven på dialekt så långt från min egen att det stundom är obegripligt. Idogt gör jag flera försök men kommer aldrig riktigt in i ett flyt när jag läser. Jag får kämpa varje sida. Det är mång sidor att kämpa.
Historien då. Ja den är stark och tragisk. Stundom roande och lite kärleksfull. Karaktärerna är välbeskrivna om jag både ser och hör dem.
Ändå fungerar det inte. Att det här skulle vara en bok om den Socialdemokratiska kampen är givet. Men den ger liksom ingen tyngd i det. Den beskriver helvetet på jorden med brukspatroner och fattiga arbetare. Arbetare som riskerar jobbet, ibland hus och hem, för att de organiserar sig. I slutändan vinner de ändå inget. Fast på lång sikt vet vi att det påverkade utvecklingen. Det är historiskt viktigt att veta hur det var. Det är historiskt viktigt att veta vad man åstadkommit genom fackföreningsrörelser och politiskt engagemang. Just för att det är historia. Man ska känna till sin historia.
Däremot skulle inte jag och kanske inte någon yngre än jag, bli politiskt aktiv av att läsa boken. Jag är tacksam över förändringarna, men brinner i en kamp över hur det är idag. Vi har aktuella ideologiska strider att ta idag. Privatiseringen, nedmontering av den allmänna välfärden, sjukvård med gräddfiler, älderboende man inte kommer i på, en skola som inte är lika för alla. Det finns så otroligt mycket att kämpa för idag. Musikanternas uttåg berättar vad man kämpade för då. Som historiebok är den bra. Om man förstår dialekten.
Jag måste försöka läsa något annat av Per Olov Enquist för att ge mannen lite rättvisa. Jag tror nämligen jag kan bli mer imponerad än jag blev av denhär.

2 kommentarer:

Eva Henriksson sa...

Läs Ett annat liv.
Den var gripande och inte så svår som den du skriver om.
Efter den fick jag en särskild känsla för PO . jag är ju speciallärare och människor med särskida behov väcker något inom mig.Det finns många med särskilda behov....alla?

Fritt ur hjärtat sa...

Eva Henriksson, det ska jag absolut, den ligger på min "att läsa" lista. Biografier är väl ändå annorlunda mot fiktib historia så jags kulle ändå vilja läsa något mer av honom.
Speciallärare...det har jag träffat många genom åren! Nog är det så att alla har specialle behov.