söndag 28 mars 2010

Den nödvändiga kultursatsningen.

Efter att ha sett föreställningen med Kulturskolans blåsorkester Makrilldraget och dansare tillsammans med studio 32's skådisar, börjar min hjärna att fundera på vad som sas på KULTURDIALOGEN. Jag tänker på Den Moderatstyrda alliansen som vill ha en konsertsal för det är det behov för säger det.
Hur skulle en konsertsal på något vis kunna möta upp det enorma behov av lokaler som finns? Visst behövs lokal för att hålla konserter! Men idag förväntar man sig att det byggs scener som är såpass flexibla att det passar både dans, teater och konserter, både med och utan ljudförstärkning. När jag såg den överfulla scenen igår, där det snubblades på teknik, där alla inte syntes och där förutsättningarna inte är särskilt bra, blir behovet så mycket tydligare.
Vi är ju där, vi som av en eller annan orsak är intresserade. Men vart går vi..... Frideborg är idag gymnasium, tyvärr i dåligt skick. Ena toaletten lyckades jag inte låsa, den andra var det stopp i handfatet och luktade förfärligt. Lokalen över huvudtaget är dålig, gammal och sliten. Som scen är den inte längre godkänd och det finns inga loger så inte ens små föreställningar kan man lägga där.

Skolföreställningar då, men är det verkligen okej?!
I brist på annat skulle jag säga. Men vi får aldrig glömma bort behovet. Ska vi ge våra ungdomar rätt förutsättningar gäller det att satsa på det mest primära, som en bra scen. Återstår så den stora satsningen, den på ett Kulturhus. Uddevalla behöver ett Kulturhus för såväl ungdom som drömmer om en framtid i kulturen som för alla andra kulturkonsumenter och/eller kulturutövare. Det är en fullständigt nödvändig kultursatsning. Vad än Den Moderatstyrda alliansen i Uddevalla säger!

Inga kommentarer: