tisdag 6 april 2010

När håret hänger på miljön.

I Aftonbladet finner jag den lustiga rubriken "det hänger på håret". Jag trodde det var en sida om hälsa och välbefinnande men det verkar vara Sofis mode jag hamnat hos. Eftersom jag har ett rätt stökigt hår är jag intresserad av bra produkter, både schampo och balsam. Gärna till vettiga priser. Viktigt är också att det är bra för miljön, då kan jag också vara lugn i att det är bra för mig. Alltså plockade jag fram listan med Bra miljöval,från Naturskyddsföreningen för att jämföra, finns det något i tipsen som är bra för miljön? Ack nej. Miljöpolicy ingår inte hos Aftonbladet eller Sofie när det gäller hårvård. Inte ett enda av tipsen hittade jag i listan för Bra miljöval, inte ett enda. Sofis miljötänk går ut på att inte ta så mycket schampo. Inte bra nog! Inte bra nog! För mig hänger inte så värst mycket på håret. Mycket hänger på miljön.

2 kommentarer:

Annaa M sa...

Kan hålla med, med tillägget att det finns ännu fler Svanenmärkta schampon. Dock finns det sammantaget många fler som inte är miljömärkta alls. Anledningarna är väl två; den ena är att schampo är en sån produkt där många konsumenter väljer märke framför miljöhänsyn, den andra är att schampo trots allt inte tillhör de värsta miljöbovarna. Även om ALLA schampon är en miljöbelastning.

Därför är Sofis råd nog så viktigt; oberoende av vilket schampo man använder ska man ta så lite som möjligt åt gången.

Men det är trist att inte ens av en slump Sofi råkade på några miljömärkta produkter.

Bra miljövals kriterier innehåller inga kvalitetskrav. Det gör däremot Svanen. Ett stort känt franskt märke har numera Svanenmärkta hårprodukter.

Fritt ur hjärtat sa...

Annaa, som alltid ett klokt påpekande. Innan jag gick över till ekologiska hårvårdsprodukter använde vi nog lika mycket svanenmärkt som Bra mijöval.
Det var mest det att listan för Bra miljöval var lätt att jämföra med.