söndag 2 maj 2010

En speciell 1:a Maj.

Visst borde man som Anders skriver, demonstrerat igår. Men det handlar också om att prioritera. Till mitt försvar kan jag säga att jag inte valde att stanna hemma. Kanske skapar vi en ny tradition, för precis som i fjol var vi på Bassholmen. När man ingår i ett gäng ideella eldsjälar gäller det att almanackorna synkroniseras. Det fick bli prioritet arbetsdag på Bassholmen.
Jag tog långkalsonger, tjocka jeans, dubbla underställströjor, fleecejacka och min vinterjacka. Skillnad mot i fjol när det var bikiniväder! Båtresan över blev en blöt stund och småfrusna och våta satte vi igång med olika sysslor. 6 personer hade vi lyckats bli. 3 arbetslag alltså. 2 tömde hela uthuset/ladugården. 2 städade hela huset, ska vara fint och rent till första uthyrningsgästen. 2 tog sig an trädgården och eldade, jag var en av dem.
Vi som eldade frös inte och vinterjackan åkte så småningom av, men kallt var det igår, mycket kallt.
Uthuset är eftersatt, det kräver renovering. Förstår så väl att de 2 som skött stället i många år haft fullt upp med att klara torpet. Därför är det extra värdefullt att vi nu blivit en större grupp och kan beta av olika behov och komma i kapp.
Hösten 2010 och våren 2011 är planerade för utvändig renoveringen, därefter hoppas vi kunna göra något åt insidan. 2012 ska allt vara klart. För att kunna börja måste 40 års samlad skit bort....
De sorterade och bar precis hela dagen. Allt brännbart tog vi i uteteamet hand om. Allt annat bars ner till sjön, kördes i båt till fastlandet och lastades i en buss. Tippen nästa. Det blev så tomt att det ekade:-)
Jag var inte bara i utegruppen. Jag hade också kökstjänst, ute. Så 11 kaffe, lunch och eftermiddagskaffe var mitt uppdrag. Man ska inte underskatta maten och kaffet sådana här dagar. Energin behövs och vi har så roligt i pauserna.
Det blåste rejält hela dagen, vi var först tveksamma till att elda, men torpet ligger bra (man visste hur och var man byggde förr) så vi hittade ett bra ställe i lä där elden brann precis hela dagen.När vi inte eldade skräp från uthuset röjde vi på gården. Sly, gamla döda Rugorosa som man sticker ihjäl sig på. Slån och syrener som inte visat liv på många år. Dessutom bar vi från förra årets stora hög efter Sälgen som då fick tas ner. Den högen har sjunkit ihop under året och nu släpade vi de spretigaste till elden. Inte blev det tomt i den högen, men den krympte märkbart.

Efter 8 timmar var torpet färdigt,luktade det gott och riktigt gnistrade.
Utegruppen avslutade med att olja alla utemöbler.
Uthuset är tömt och allt bortforslat.
Det finns väldigt mycket mer att göra men vi var nöjda när vi åkte hemåt igen. Så mycket vi hade fått gjort. Så roligt vi haft. Det blev en speciell 1:a Maj.

3 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Vet du vad, hade inte den ideela sektorn funnits i detta landet så hade vi inte haft någon arbetarrrörelse, inget föreningsliv, väldigt lite att demonstrera för och emot helt enkelt. Så dåligt samvete ska man inte ha för en sådan prioritering. Därfemot väldigt många rosor från alla de som kan njuta av Bassholmen i omhändertaget skick. :)

Njut våren!

Annaa M sa...

Å andra sidan gick jag i tre tåg! Där är jag hårt disciplinerad. Första Maj är inte vilken ledig dag som helst. Om inte ens arbetarrörelsen tar sig ut och firar har den inget berättigande som helgdag. Tycker jag!

Fritt ur hjärtat sa...

Anders, det har du så rätt i. Min mentor brukar säga det om min roll som ordförande i Riksteaterföreningen också, det är folkrörelser som byggt landet:-) Som sagt jag stanbnade inte hemma i alla fall.

Annaa, har aldrig fått någon större känsla av demonstrationerna, inte ens på 80-talet då jag var lika aktiv som nu. Nog kan man ha en arbetarrörelsens dag utan demonstrationer tänker jag, men jag vet inte. Jag gjorde en tung prioritering och politiken vann inte....