onsdag 9 juni 2010

Förbud mot hundar?!

Har läst lite om viljan att förbjuda vissa hundraser, har väl inte tänkt så mycket på det, för jag trodde det var för dumt för att bli sant...
Så ser jag inslaget från Danmark och inser att det är ett faktum, dessutom finns det några gaphalsar i Sverige som vill samma sak. Förbjuda vissa raser av hundar.
SÅ DUMT! Jag som har hundskräck borde kanske jubla, men som djurvän blir jag förtvivlad.

Det är som bekant inte hundars fel att de blir som de blir det är hundägarna. Dåliga hundägare kommer det alltid att finnas. Polisen kommer inte få mer resurser för en ny lag, så vem ska då kolla att det efterlevs? Som en kvinna i ett inslag från Danmark sa igår, det blir de med väluppfostrade hundar som tvingas använda munkorg, de som redan skiter i polisen bryr sig inte.

Dessutom tänker jag, och det är mitt främsta argument och tänk. Vilken ras ska vi förbjuda nästa gång?!
Om jag tänker tillbaks kanske 20 år, så var det schäferhundar som var missbrukarkrestarnas hundras. Blir det den igen tro... Är det då så att om 5 år, när en annan ras toppar statistiken över "farliga hundar" så förbjuder vi den också. Det tycker jag man ska fundera på, som jag brukar säga, när man tänkt klart ta ett varv till.

5 kommentarer:

Ewa sa...

Chili & Totte blir förbjudna i Danmark från den 1/7!!!

Folketinget har drivit igenom denna lag trots att samtliga instanser som varit inblandade/tillfrågade i ärendet av Folketinget är EMOT en sådan lag.

Ren skär galenskap!!!

The cottage by the Cranelake sa...

Ja det är ju snarare så att det är vissa maniskor som skall förbjudas av hund, vilken storlek den än har. Sedan kan man fråga sig vadför vissa maniskor skaffar sig hundar de inte borde ha, men det är en annan sak.
Christer.

Marianne sa...

Fast jag tycker nog att det är bra. Varför ska man föda upp en ras som är "gjord" för att vara aggressiv som de där pittbullraserna tydligen är? Det är för många angrepp för att det ska vara acceptabelt. Och det sker ju även med hundar av den sorten som ägs av vettiga människor. Nej, jag tycker faktiskt att de där aggressiva pittbulraserna gott kan förbjudas.

Fritt ur hjärtat sa...

Ewa, det är sannerligen bortitok. Hoppas nu inte svenska politiker hoppar på det här...
Christer, körkort för hund hörde jag, ingen dum idé, fast sålänge alla hundar inte säljs via godkända kennels har vi nog problem...

Marianne, då skulle man innan dessa också förbjudit, vissa andra raser, Dobberman, Schäfer o s v, att man avlat fram raser med jakt, jagar, sökar, skydd.. instinkter är inget nytt. Som sagt, vilket är nästa steg i så fall.
Man vet t.ex att labbar är de som i hemmet mest biter småbarn, pudlar och andra småhundar är mest ettriga, så var och när ökar man kraven på hundraserna nästa gång? För mig är det givet alltid ägaren, kan man inte ta tag i problemen hos dem kommer man inte åt problemet. Tandlösa lagar är nästan värre än inga lagar...

Ewa sa...

"Körkort" på hund var uppe när det var diskussioner kring ett svenskt förbud för 10 år sedan. Det är ett bra förslag där man skulle kunna öka kraven med rasen. Dvs små och relativt enkla hundar har minimikrav och sedan ökar det för att ha högsta krav på de raser man vill förbjuda. Körkortet bör vara indelat i både teori & praktik. Men tyvärr faller det på att våra hundklubbar inte skulle kunna klara av det tryck det skulle bli på utbildning eftersom hundklubbarna oftast drivs av frivilliga/obetalda insturktörer.

Jag är inte heller emot krav såsom koppeltvång och munkorg på offentlig plats. Vidare anser jag att samtliga hundar av viss kaliber bör mentaltestas och om de inte klarar en mentaltest bör de beläggas med krav på just koppel/munkorg och ägaren bötfällas (rejält) om detta inte följs.

Vidare; Ge polisen större rätt att beslagta hundar som används som vapen av sina ägare. Dessa ägare har i mina ögon besuttit sin rätt till hund. Får du din hund beslagtagen ska du dessutom få hundförbud i xx antal år.

Ja, som ni ser, Ideer finns det många men oftast faller de på att det inte finns resurser till att ta tag i roten, dvs; de vansinniga människor som äger hundar som de antingen inte kan hantera eller som de tränar medvetet till att bli farliga.