lördag 17 juli 2010

SJ och de lyckade utförsäljningarna.

Läser att folk är ursinniga på SJ igen. Förstår att de som suttit instängda på det omtalade tåget är arga, men alla dessa andra som liksom alltid passar på att berätta hur dåligt SJ fungerar, hur tänker det?

SJ har inte sedan lång tid tillbaka gjort investeringar. SJ måste vara lönsamt. Dessutom har SJ blivit uppdelat ja rent av slaktat och delar har sålts ut. Följden blir att investeringar av större pengar inte är att tänka på, för med upphandlingslagarna följer att begränsat antal år med kontraktet. Vem kan investera miljarder i nya sovvagnar, frächa vagnar, nya spår och växlar, om avskrivningstiden blir 10 år, för sedan löper kontraktet ut.

Hur många bolag är det inte som nu delar på "rälsen"..... Det blir inte bara krångligare för oss resenärer som plötsligt reser med olika bolag. Det blir omöjligt att göra vinst och se vinst är ett måste i Sverige idag.

Så ser jag på saken, Posten, TELIA, Apoteket och SJ, fantastiska misslyckande som inte gett något mer än en valfrihet jag inte frågade efter.

9 kommentarer:

Solnasnackar´n sa...

Hej Simone,
Håller helt och fullt med dig om misslyckade utförsäljningar och företagsslakter.

Tomas Andersson sa...

"Så ser jag på saken, Posten, TELIA, Apoteket och SJ, fantastiska misslyckande som inte gett något mer än en valfrihet jag inte frågade efter."

Vi måste komma ihåg ett par saker;

Telia börsintroducerades av en Socialdemokratisk regering 2000.

Statens Järnvägar bolagiserades av en Socialdemokratisk regering 2001.

Chris B sa...

Tomas: Vi måste komma ihåg en sak. Två fel blir inte ett rätt. Självklart stod borgarna bakom försäljningen av t.ex. telia och bolagiseringen av SJ. Som sosse står förstås inte bakom slakten av järnvägen men vad tycker du att jag skall göra åt saken? Det har hänt. Nu gör man samma sak med apoteket och bilprovningen. Nyttan för mig som privatperson kommer att vara "noll". På apoteket blir det krångligare och på bilprovningen förväntas det bli mycket dyrare. Var ser du förtjänsten med det???

The cottage by the Cranelake sa...

Är det någon av avregleringarna som faktiskt gynnat oss kunder?? Det sägs att vi inte kan gå tillbaka, skit säger jag! Finns viljan finns möjligheten också!!
Christer.

olgakatt sa...

Klart att vi kan gå tillbaka om viljan finns! Flera länder har t ex återförstatligat sina järnvägar när det visade sog inte funka privat. Det blir inte lätt och inte billigt - mycket pengar har redan runnit ner i halsen på utländska bolag.
Apoteket ska vi bara inte tala om - den oredan har redan kostat mig mycket strul och långa resor till ett apotek som kunde fixa det jag skulle ha.Att det är socialdemokratiska regeringar som gjort några av dessa fatala misstag gör det hela bara mera tragiskt!

HeLena sa...

Och värre lär det bli, vinner aliansen i höst driver de igenom "Lundinutredningen" och innebörden i den är inte rolig! Jag håller med dig "Fritt ur hjärtat", varför ska vi privatisera och marknadsanpassa? Varför är alltid valfrihet det som är bäst? Hur kan man bara tro att de nya "apoteken-medicin-utlämnare" ska ha lika stort sortiment?? Säljer inte medicinen så tar de bort den ur sortimentet, TROTS att den kanske är livsviktig för någon! Och i den förlängningen så måste man kanske som Olkgakatt säger åka långt för att få tag i sin medicin och hur bra är det för miljön? och för mig som människa? Följden blir kanske mer avgaser, stressade redan sjuka människor.... Och är man då utförsäkrad har man kanske inte alls råd att åka....Jag kan hålla på hur länge som helst...

Fritt ur hjärtat sa...

Loa, GÖTT!

Tomas, varför måste vi komma ihåg det?! Det gör inte saken ett dugg bättre.

Fritt ur hjärtat sa...

Chris. B, ojojoj bilprovningen hade jag förträngt...

Christer, jag tror inte någon kan hitta en enda sak som gynnat oss vanligt folk... Tyvärr tror jag viljan saknas.

Fritt ur hjärtat sa...

Olgakatt, jag tror som sagt att viljan till återgång saknas, tyvärr... Om Apoteket och eventuella strul hör man inget!

HeLena, ja det är så dumt att hälften vore nog!!!