måndag 23 augusti 2010

Den Socialdemokratiska arbetslinjen och den Moderata.

Valet 19 september betecknas som ett ödesval, jag kan bara hålla med. Sverige har inte råd med en Moderatstyrd regering fyra år till. Hur många mer ska hamna mellan stolarna och bli utkastade ur försäkringssystemen? Hur många fler ska få gå från kommunala arbete, skola vård omsorg?

"Bekämpa utanförskapet" sa Moderaterna. De drev en jobblinje och alla skulle med. Ingen utanför. Svenska folket krävde en förändring, Reinfeldt lade till ett "nya" och stod som segrare. Det första Moderaterna gör är att ge sig på A-kasan. A kassan är en försäkring som arbetarrörelsen kämpat för i många år. Det är en försäkring som vi själva betalar in till. Genom att sänka den får Moderaterna fler i arbete påstår de. Hittills har jag inte sett en enda rapport som visar att den sänkta A-kassan fått fler i arbete.

Moderaternas politik visar att de som inte har ett jobb, inte är lika mycket värda som de som har ett jobb. Därför får dessa betala en högre skatt. Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt väljer att enbart fokusera på dem som har arbete.

Moderaterna var snabba att avveckla vuxenstudier, ams-åtgärder och man minskade kraftigt på arbetsförmedlingens resurser. Det höjs röster om åtgärder i dessa varsel och uppsägningstider. Först agerar de inte alls. Efter påtryckning ger de med stor medial uppståndelse och bevakning, några miljoner extra. Faktum är att då är man inte på långa vägar är uppe i den nivå det var när man började skära ner. Några extra pengar kan man alltså i realiteten inte prata om. Det är och förblir en nedskärning. Reinfeldt påstår till och med att det inte är något underskott på utbildningsplatser. Det finns lediga platser på högskolan. Jag skulle vilja se den arbetare som stått på linan i ett halvt sekel, som kommer in på högskolan. Detta är ett direkt hån mot arbetaren.

Socialdemokraterna säger att de som haft otur att mista jobbet ska ha oförändrad
A-kassa. Socialdemokraterna vill möta finanskrisens verkningar med arbetsmarknadsåtgärder. Satsa på utbildning så att de som blir uppsagda utbildas medan konjunkturen vänder. Ge kommuner och landsting mer pengar och se till att servicenivån inte påverkas i kristider, samtidigt som man inte tvingar ut fler i arbetslöshet. Socialdemokraterna ser A-kassan som en del av det svenska välfärds-samhället och anser att människor ska ha en rimlig ersättning under tiden man är arbetssökande, på vägen tillbaka till ett nytt jobb eller i studier. Socialdemokraterna utgår från att människor vill göra rätt för sig och faktiskt arbetar.

För mig är det skillnad. Tydliga skillnader till och med.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig
istlället skapade högern
ett utanförskap,lånade pengar
till skattesänkningar
och bröt sönder Akassa och sjuk
försäkring
Bort med dom Byt Regering

jobbgrillen sa...

Vad tycker ni man borde göra åt utanförskapet och ungdomsarbetslösheten? Kolla in jobbgrillen.se för att höra vad politiker och ungdomar tycker och ge egna förslag. Debatten behövs!

Fritt ur hjärtat sa...

Anonym, vi får försöka göra vår stämma hörd.

Jobbgrillen, visst behövs debatten!!

Västanvind sa...

Hej,
Ja han är fin Wiehe, den siste rebellen och protestsångaren i Sverige :)
Synd att Afzelius gick bort så tidigt.
Skall bli spännande till valet och hoppas att folk tänker mer med hjärtat än med plånboken.
Hoppas du tillfrisknar snart, du har ju haft ett elände läste jag.
Hälsn. Eivor

Fritt ur hjärtat sa...

VÄstanvinden, ja han e fin Mikale. Själv var jag också fan av Afzelius, följde honom och Globetrotters hela 80-talet:-)
Krya på mig måste jag ju, så här kan det ju inte vara:-)