måndag 4 oktober 2010

Sitt still i båten säger Reinfeldt.

Nu är jag arg! Riktigt förbannad faktiskt. Den Moderatstyrda regeringen fick ingen egen majoritet, det kommer att krävas en hel del modig steg för att rå en sådan sits iland. Fredrik Reinfeldt visar redan första dagen i nya riksdagen att han inte kommer klara det. Reinfeldt lägger allt ansvar i knät på Socialdemokraterna med orden att det är upp till Socialdemokraterna att inte ge SD chansen att bli vågmästar. MMM nickar folk instämmande för det står i tidningen, då måste det väl vara så...
NEJ, för sjutton, nej! Det är inte Socialdemokraternas ansvar. Skulle Socialdemokraterna göra det Reinfeldt påstår är enda lösningen skulle vi i princip inte se någon opinionspolitik alls. Inte komma med något eget på fyra år. Så bekvämt ska vi absolut inte göra det för Reinfeldt. Det är upp till stadsministern att styra landet, det är upp till opinionen att föra opinionspolitik, det är inte Socialdemokraternas sak att sitta still i båten och vänta handlingsförlamade i fyra år. Aldrig i livet, Reinfeldt det är din sak att ro det här iland, utan att alla sitter still i båten.

6 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Jag är väldig enig med dig Simone men också väldigt oenig. S ska driva en klar och konsekvent opposition och absolut komma bort från den förra periodens gnällande och fingerpekande som bara innebar tempoförlust i oppositionsarbetet.

Men när det gäller en symbolfråga som talamannen, som ju sedan 40 år tillbaka har avgjorts enligt principen att det största regeringspartiet besätter posten. De enda undantagen har gjorts när borgerliga regeringar har låtit socialdemokratiska talmän sitta kvar.

Så varför vi tar strid i den här frågan och bryter en tradition i upprört tonläge och anklagar Reinfeldt för att var regeringsoduglig när han bara gör det som alla, sägaer alla socialdemokratiska regeringar har gjort före honom. Det blir lite absurt.

Det verkar på mig som att vi nu anger tonen för de kommande mandatperiodens oppositionsarbete, precis som det misslyckade taktiken från 2006-2010 ska vi utmana borgerligheten på regeringsduglighet.

Vi förlorade förra gången och vi kommer att förlora den här också om vi går den vägen.

Det är inte för att de är odugliga att regera som de ska bort utan för att de är så förbaskat skickliga på att genomföra ett borgerligt politisk program och få stöd för det. Det är inte den borgerliga regeringen som är samhällets största problem, det är ojämlikheten, frihetinskränkningarna, välfärdssystemens otillräcklighet och omänsklighet. Tycker jag.

Usch det här blev långt.

Birgitta sa...

Det är väl bara för socialdemokrater, miljöpartister och vänstern att rösta på Herrstedt och så får det gå som det går. Det kallar jag demokrati!
Birgitta

Fritt ur hjärtat sa...

ANdera, det första som slår mig är att vi kasnke inte är bättre än såhär...jag menar vi förlorade valet.
Men nu med att sitta still i båten menar jag inte valet av talman idag även om det såklart är första frågan. Oviktig för mig tyvärr. Däremot skrämmer det mig rejält att det redan börjar, Reinfeldts spel att lägga allt i knät på Socialdemokraterna. Det känns vibrationer att detta inte är sista gången han säger så. Otroligt många frågor kommande fyra år kommer han vilja ha vårt stöd för att inte SD ska få makt, det skrämmer mig. Vi måste föra en tydlig opinionspolitik inte med att peka på regeringsoduglighet, det visar sig säkert av sig själv, utan med egna motförslag och konkreta svar på varför vi tyclker som vi tycker. Att bli inklämda i ett hörn med låsta armar kan aldrig vara målet för kommande 4 år. (vilket jag ser att inte du heller tycker)

Birgitta, så får det bli;-)

Anders Nilsson sa...

Helt sant Simone, det kommer spelas svarate petter, inte minst från regeringens sida och rrisken är ju att parlamnentet förvandlas till tombola. Det är verkligen att spela SD och det politikewrförakt de företräder i händerna.

Just därför måste de demokratiska partierna spel rätt, klokt och medvetet när de sitter med Svarte Petter på hand, inte som nu, dra det ur rockärmen som vore det en trumf.

Vi får passa på dom, :)

olgakatt sa...

Huvudsaken är väl att ingen FÖRHANDLAR med SD och slänger åt dom köttben som dom vill ha!
Varje parti måste driva sina egna frågor och vara tydliga. Det tycker jag har varit S stora problem - otydligheten.
Sen tycker jag det har varit uselt med stöttningen av partiledaren. Där måste man hålla ihop!Man kan inte skylla på Mona S när inte hela organisationen står upp ordentligt för henne i en valrörelse.
Hur vore det att återuppliva solidaritetsbegreppet i alla dess aspekter?

Fritt ur hjärtat sa...

Anderas, det gör vi, håller koll. Tummen i ögat på våra politiker på alla plan tror jag är lämpligt!!

Olgakatt, det är naturligtvis viktigt, samtidigt ska vi i S inte försöka framstå som bra genom att försöka göra andra dåliga. Vi måste leverera!!