torsdag 7 oktober 2010

Steget är långt.

Läser kulturkrönikan i Bohusläningen idag, ögnar först och nickar instämmande. En mer intolerant politik i kommunerna får genomslag när regeringen nu satsar på delegering och SD faktisk har makt på kommunala planet. Portföljvägen i kulturpolitiken kommer kunna få inskränkande effekter, jo vi är överens. Så kommer det avslutande stycket. Krönikören beklagar att Regionteater Väst sällat in sig i ledet och satsar på barn och ungdom föreställningar, om än välspelade i gott syfte, få vuxna har möjlighet att se, eller dela med sina barn. Även här håller jag med, det är en utarmning när allt fokus alltid ligger på barn och ungdom. På kulturrådet i måndags pratade jag om detta apropå kulturföreningars villkor. Det är farligt att som Uddevalla kommunfullmäktige gör, alltid ställa vuxna i andra ledet, för vem ska då guida barnen?

Åter till krönikan som tyvärr inte tog slut där.... För plötsligt skriver krönikören om gårdagens soppteater och hur Riksteaterföreningen försöker vinna tillbaks vuxenpubliken. Famlande i efterdyningar av tidigare glansperiod har man nu valt mindre produktioner och mindre scener än Östrabo, skrivs det. Nu börjar min puls stiga!! Vadå famlande efter glansperiod?? Och vad hade det alls med sopplunchen att göra?? Den har Regionteater Väst, inte Riksteaterföreningen.
Var det våra flyers som låg där, som föranledde denna slutsats?? I så fall vill jag berätta att på lördag delar vi alltså Riksteaterföreningen ut flyers för Regionteater Väst! Samarbete kallas det....... Att vi denhär säsongen har flera små produktioner beror på vad som fanns på utbudet naturligtvis!!!! Nästa säsong finns där större igen för utbudet ser ut så. Hur vore det att fråga oss innan man drar egna slutsatser och framställer som sanningar i tidningen??
Även stycket om MOVE2 gör mig upprörd. Där skriver krönikören att citat, "Att bara en kvällsföreställning getts av MOVE2 måste vara en miss. Vi får hoppas på en återkomst efter gästspelet just nu i Tanzania. " Slut citat.

Uddevalla Riksteaterförening ingår i Dans NU! ett samarbete kring samtida dans i Uddevalla, det var alltså vi som tog hit MOVE2. Vi beställde den och hade en kvällsföreställning. Krönikören kunde lika gärna skrivit, Vilken tur att Uddevalla Riksteaterförening vågade satsa på MOVE2 så att den åtminstone gästade Uddevalla en kväll.

Det är inte första gången jag studsar till för just denna krönikörs åsikter och okunskap om Riksteaterföreningen. Förra gången gjordes jämförelsen mellan Uddevalla och Skövdes föreningar. Krönikören kommenterade även den gången utbudet och hyllade Skövde som hade både Cullbergbaletten och Jonas Gardell. Om man är det minsta insatt kan man inte göra den jämförelsen. Det där med äpple och päron ni vet. Skövde har en heltidsanställd, de har kontor och en budget på 2 miljoner. I Skövde finns kulturhus och operahus.

I Uddevalla har vi inte ens halva den budgeten, vi har ingen anställd föreningen är helt ideell. Uddevalla saknar kulturhus, det är till och med så att vi saknar scen som är godkänd för t.ex. Cullbergbaletten. Jonas Gardell är i Uddevalla minst en gång om året på eget initiativ, varför ska då föreningen jobba med det?? År 2008 var det 38 externa evenemangsbolag som lade föreställningar på Östraboteatern och i Agnebergshallen, det är Uddevallaföreningens verklighet.

SÅ trots att namnet på krönikan är "steget är inte långt" vill jag hävda, att det är det! Det är jäkligt långt mellan äpple och päron eller mellan Skövde och Uddevallas förutsättningar.

2 kommentarer:

Busan sa...

Bra sagt! Kommer detta även ovan namnda krönikör till livs? För den händelse hon inte läser din blogg, menar jag.....

Fritt ur hjärtat sa...

Busan, funderade länge och till slut skickade jag en länk till chefen för kulturen på Bohusläningen. Jag tror inte det resulterar i något, men då vet de i alla fall...