fredag 7 januari 2011

Hemläxa om kultur på hemmaplan.

Det har gnagt i mig några dagar. Ett uttalande i Bohusläningen från ordförande i Destination Uddevalla. Han fick stor plats i bladet och pratar vitt och brett om potentialen Uddevalla har för att dra mer besök. De vill kunna erbjuda paket, resa något att göra och övernattning. När det gällde kulturen sa han, skulle de återkomma, de hade läxa på det området att göra.
Ja men hallå!!
Destination Uddevalla har redan sagt att de inte är för ett kulturhus!
Hur kan de ens ha en åsikt om det har dålig koll på området??
En konsertlokal på museet ska vi tydligen ha. Det är i mångas värld en bra lösning.
Förklara för mig vad det tillför?!
En lokal för 500 i publiken som kan ge musik och ev lite teater eller dans.
Men det är ju exakt det vi har! Att bygga en till tillför absolut ingenting!
Östrabo är förvisso inte ett dugg mysig, men man kan inte på allvar mena att man bygger nytt för att det ska bli mysigare? En brist ska åtgärdas, ett behov mindre ska finnas efter ett nybygge.
Same same but different. En lokal för 500 i publik är en lokal för 500 i publik absolut inget annat.
Jo sannerligen Destination Uddevalla har läxa att göra, hoppas de inte läser på själva utan faktiskt frågar de med behoven och utbudet.

4 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Hej Simone! Jag sitter med i styrelsen för Destination Uddevalla. Det är riktigt att Destination Uddevalla gav tummen ned för Folkets hus kulturhusförslag av flera skäl. Vi har däremot inte diskuterat eller förespråkat något annat alternativ, ex tillbyggnad av lokaler på Bohusläns museum.
Nu har jag inte artikeln med Nils framför mig men om han har sagt att Destination Uddevalla har en läxa att göra så tror jag att han menar precis det som du efterlyser, nämligen att "höra med dem som vet".
Personligen tror jag inte att kulturen i Uddevalla står och faller med just Folkets husförslaget.

Fritt ur hjärtat sa...

Gunnar, tack för ditt svar. Ska jag säga emot dig lite så måste det väl bli att jag tycker det är direkt dumt att säga nej till det enda förslaget om kulturhus som finns. MÅNGA är det som önskar ett kulturhus och vittnar om betydelsen, sedan är det tist att inte fler säger något, att folkets hus står ensamna på arenen, men det är ju faktiskt inte deras fel...

Kent V. sa...

Nytt kulturhus i storleksordningen 500 personer är alldeles för litet och ett slöseri med pengar att bygga, då vi redan har den storleken i östrabo. Vi behöver ett större kulturhus där vi kan ha en konsertlokal med variabel storlek mellan ca 600-1200 personer. Vi har Agnebergshallen för alla konserter större än 500 personer. Trist inramning i en gammal gymnastiksal. Vill vi ha kvalitet på dessa större produktioner, så måste vi tänka lite större. Och se till att kulturen med musik och teater samt näringen med mässor och konferenser får vara med som referenser innan beslut tas. Som du säger, fler behöver engagera sig för att få fram sina synpunkter.

Fritt ur hjärtat sa...

Kent.V, välkommen hit, jag är som du förstår enig med dig. Vi får hjälpas åt att sprida information så det hamnar rätt och att besluten tas av dem som gjort läxan....