onsdag 12 januari 2011

Varför pratar ingen om jobbavdraget?

Den Moderatstyrda regeringens iver att få folk från bidrag i arbete är väl omvittnat. Många är också de studier och utredningar som visat att det inte fungerat som man sagt, eller säger. Sjuka människor tvingas genomgå olika program under tre månader för att omedelbart komma tillbaks till en sjukersättning. Få, väldigt få är de som faktiskt kommer tillbaks i arbete vilket det är med eller utan stöd i anställningsformen.
Nye Socialförsäkringsministern Ulf Kristersson är väldigt nöjd och skriver i en debattartikel att-
"den nya sjukförsäkringen är lyckad på många områden och att den i framtiden borde bli ihågkommen som en av de bästa reformerna inom socialpolitiken någonsin."

De tre månaderna har nu kommit till mig. Jag som tjatat på min arbetsgivare de senaste fem åren om att få prova olika arbetsmoment, ser det som en chans. Jag vill verkligen det här. Antingen så visar det sig att jag har en arbetsförmåga si eller så mycket eller lite, eller så, gud förbjude, visar det sig att jag inte har någon arbetsförmåga. Även om väntan på resultatet i sig är lite oroväckande är det så att säga äntligen dags för upp till bevis. Jag har aldrig varit ifrågasatt av Försäkringskassan, av försäkringsläkare eller annat. Snarare tvärt om har jag fått frågan om jag inte borde söka hel varaktig sjukersättning. Kanske hamnar jag där så småningom, det finns inget facit... Tills dess tänker jag vara tacksam över chansen att få arbetspröva. Dessutom "långt ifrån" mitt ordinarie arbete. Jag får nu möjlighet att i en flexibel miljö testa en rad olika sysslor och förhoppningen är att det ska vara lätt att märka vad som fungerar och inte. Med den vetskapen skulle jag sedan kunna få chans att hitta ett arbete jag faktiskt klarar av.

Tillbaka till Den Moderatstyrda regeringens nya regler så, när jag nu är utförsäkrad byter man system på pengarna. Det är fortfarande en ersättning från försäkringskassan men den kallas aktivitetsstöd och den baseras på min A-kasseersättning. I ett svep förlorar jag flera tusenlappar. A-kassans ersättning är lägre än sjukersättningen. Dessutom har jag som arbetsskadad ett par försäkringar som betalats ut varje månad i samverkan med sjukersättningen. Sjukersättningen är alltså grunden för vad försäkringen skjutit till. Det försvinner nu! Försvinner, trots att jag fortfarande är i systemet, fortfarande får ersättning från försäkringskassan, försvinner för att de ska samköras med sjukersättningen och min ersättning heter nu något annat.

Jag hade kanske hoppats på att få en släng av jobbskatteavdraget...istället får jag ett jobbavdrag! Nu har jag inte fått min första ersättning än men skulle tro att jag hamnar på 3-4 tusen minus mot förut och då ska man komma ihåg att en sjukersättning är 64 % av tidigare lön så den är redan låg. Detta kan väl knappast vara en morot i alla fall, snarare piska, men jag tycker det känns bakvänt. Livet blir dyrare bara genom att jag måste ta mig till jobbet... Kanske ingen tänkt på att namnet på ersättning har betydelse? Ingen lär säkert göra det heller sålänge Socialförsäkringsministern är nöjd. Jag däremot är inte nöjd och undrar varför ingen pratar om jobbavdraget?!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Reinfelt har tillsatt onda moderater i socialförsäkringsutskottet,
när man sitter i riksdagen och applåderar åt nåt som ger ekonomisk misär åt sjuka, då är det ondska det handlar om.
Man tystar sjuka sedan påstår en ligust som Kristersson att det funkar bra.
Han har ingen koll och njuter då folk plågas, Det var ju han som hyrde en lägenhet som ar vikt för svårt sjuka och hemlösa.
Ondskan är det som driver alliansen.
Frågan är om ondskan ska mötas med ondska eller om andra åtgärder från folket ska knäcka denna regim på sikt.

olgakatt sa...

Läste nånstans ett bra uttalande. Reinfeld upprepar sitt mantra om jobbskatteavdrag som en papegoja att folk får mer i plånboken och fattar inte att det är stor skillnad på skatteavdrag och lönehöjning.
Varje sådant avdrag är nu en direkt stöld från sjuka och arbetslösa och är faktiskt ondska.

Anonym sa...

När du tänker ersättningsnivån 64 procent, glöm inte alla dessa 550.000 individer som förra S-regering lämnade efter sig med den ersättningsnivån.

BiS sa...

Om jobbskatteavdraget tycker jag :INTE! Det dränerar statens ekonomi och pengarna borde i stället användas till offentliga sektorn! DET skulle ge jobb!

Anonym sa...

Håller med dig i precis ALLT du skriver. Träffar människor i din situation nästan varje dag. Undrar hur många Reinfeldt träffar?

Kram
Anna-Lena