fredag 3 juni 2011

Att ge och få energi.

Har sagt det förut, jag är ny i styrelsen för Uddevalla Energi, onekligen ett spännande uppdrag. Väldigt glad att någon kopplade mitt miljöengagemang till ett politiskt uppdrag och jag får vara med där det går att göra något, på riktigt. I tisdags morse möttes vi, tjänstemän och politiker för att göra en studieresa. Första stoppet var i Katrineholm hos Johan Ehreberg och hans Egen El. En rundvandring på kullen under en och en halv timma leddes av Johan själv. Fullkomligt underbart att höra hans entusiasm. Det är så jag med min lilla tomt blir sugen på både solfångare och vindsnurra, vilket är en befängd idé, men det säger en del om Johans sätt att smitta med sin entusiasm.

Herregud, vem kunde tro att man till och med kan välja snurra efter hur den ser ut. En blå/rosa med silverkula hade passat bra hos mig som har silverkulor som tema i trädgården:-)
För att bli lite mer seriös, här provas diverse anläggningar och fabrikat. En del diskvalificerar sig direkt, andra anses bra och då tas de in till försäljning. Så otroligt smart, det är provat och klart. Egen El är lösningen för dig som vill påverka din energianvändning, men också för oss alla som vill rädda världen.

Johan tackades efter rundvandringen med hemlig påse av ordförande Christer Hasselbäck. Många tankar var det som följde med oss därifrån, och direkt på plats föddes idéer och tror jag ett litet samarbete. Natten tillbringades i Eskilstuna trakten, på Sundbyholm Slott. Jag ska inte vara allt för kritisk men det lät bättre i reklamen än i verkligheten...... Jag mötte ett slott med identitetskris! Här har man ett slott med tidsenliga möbler inomhus och så har man gjort en beach med sand och plastmöbler på "altanen". I det som borde vara paradrabatten vid infarten satt gula penséer och röda bellis, inte mycket slottsplantering där inte. Nu är jag kanske överkänslig men det märktes att man har en vaktmästare som skötter allt och inte en trädgårdsmästare,,,,,, Ägarna skulle må bra av att hitta en enhetlig stil. Man måste vårda sådana arv. Man bodde heller inte på slottet det gjorde man i någon sorts hotellbyggnad bredvid. Allt var helt okej, men jag hade väntat mig mer.En härlig strandpromenad lockade oss och vi förvånades över alla grillplatser längs med den, och att det till och med fanns ved på plats. Kvällen avslutades med mat och vi försökte komma undan värmen genom att ta kaffet ute. Det var bedövande vackert. Många var vi som fotograferade solen på nedåtgående. Sedan hände något, jag har förträngt sedan förra säsongen hur det kan vara. Mygg, överallt mygg. Vi satt inte ens ute 10 minuter, vi blev injagade av alla mygg, det var fruktansvärt. Jag skyller på insjöläget. Så har vi det inte vid havet:-)
Onsdagen besökte vi Västerås och ABB, men där var så hemligt att jag inte tog några bilder alls. Blev alldeles häpen över hur mycket forskning och tester man gör. Fick så mycket information att det snurrade i huvudet på mig. Förhoppningsvis har det snart snurrat klart och då kanske det viktigaste har fastnat. Fram tills dess är jag tacksam över energin denna resa gett mig. Energi är en djungel och det gäller att forcera utan att skövla. Otroligt spännande, och nog är Johan med sin Egen El på rätt väg, det är jag övertygad om.


För er som saknar bra tidningar kan jag rekommendera ETC, som han också ligger bakom. Jag har haft den sedan början och har aldrig ångrat mig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Simone!

Skoj att du besökt min födelsestad! Kul att du orkar engagera dig. Det behövs sådana som du i dessa tider. Hoppas att dina krafter räcker till.

Kram

En som följer din blogg

Fritt ur hjärtat sa...

Haj anonym, jag säger tack och välkommen hit:-)

Lae i Nordtorp sa...

Hej Simone!

Kom gärna och titta på vårt enkla bidrag till besparing av el.

Fritt ur hjärtat sa...

Lae, det gör vi gärna vet du! Semestertider är i antågande och då blir det allt en sväng till er.