onsdag 10 augusti 2011

Var kan jag beställa en cykelväg??

En av de största stunderna på senare år var när jag på min nyinköpta cykel tog mig till arbetet. Lika stort som det var, lika läskigt var det. Jag har i flera år kämpat, tjatat och bråkat om tillgänglighet för oss i rullstol. Nu kastas jag in i en annan verklighet och den är inte ett dugg bättre! Jag har mellan herrestad och Folkets Hus provat flera olika vägar. Ingen är riktigt bra.
Gamla varvsområdet är okej, skyddat och inte så många bilvägar som korsar. Men redan vid Pininfarina och Friskis stöter jag på patrull. Ska jag cykla bakom friskis är det en backe och en sväng, inget jag med dåliga ben klarar. Kör jag istället utanför är det ingen cykelväg, smalt och tung trafik, dessutom ska jag tillbaks till vänster sida för att komma på cykelvägen igen, bara hopas inga bilar kommer just då.
Närmare centrum blir det rena katastrofen. Provade Strömstadsvägen in men det är som en tvättbräda, inte har de röda stenarna legat länge? Illa är de att köra på i alla fall.
Jag har snart provat alla farbara vägar. Ingen gör mig glad. När man kommer ner till Västerlånggatan är det kaos på övergångsställe och korsande bilar. Om jag som cyklist ska leda cykeln vid varje kan jag lika gärna gå.... Idag trodde jag att jag fick en snilleblixt, körde Strömstadsvägen rakt fram och över gatan redan där, tänkte att om jag är på samma sida som Folkets Hus redan från början är det lättare. Det höll till Willys, där blev cykelvägen enkelriktad och jag var tvungen att byta sida. VÄRDELÖST! Nu inser jag att de jag från början tänkte var absolut sämsta alternativet, är det enda tänkbara. Jag cyklar Bastionsgatan, smalt och jäklig, men inga korsande vägar, ner bakom museet, på sanden genom allen och det är nästan okej med 2 övergångsställe innan jag kan parkera cykeln... Men hallå BASTIONSGATAN är bedrövlig att cykla på, jag har bilarna i knät. Var beställer jag en cykelväg???

2 kommentarer:

rolf ohlson sa...

Skaffa kommunens cykelkarta över Uddevallas cykelvägar. Den är i alla fall rolig att titta på. Uddevalla kommun har skapat många "cykelspår", fast alla bär inte till Folkets Hus förstås. Utkom för ett par år sedan. Bör finnas på Turistbyrån. Där fick jag min.
Vägen via Bastionsgatan och kajen vid museet är enligt min mening den bästa i detta fall. Cyklar själv den vägen mot stan.
Friskt mod och hjälm på!

Fritt ur hjärtat sa...

Rolf, jag ska till turistbyrån på måndag, ska fråga efter den.
Jag har inte valt kajen än för det guppar så, gillar inte gatsten, men det är definitivt bästa vägen, även om den inte är bra.
Bastionsgatan är nästa så jag blundar när bilarna siker mig. Men mod i bar och hjälm på, det är min paroll:-)