söndag 16 oktober 2011

Dags för riksdagen att närma sig verkligheten.

Skönt tycker jag att Håkan Juholt inte längre är misstänkt för brott. Skönt ska det bli att gå vidare och lägga ännu en affär bakom sig. Frågan är hur långt vi kan gå, eller hur långt vi får gå. Juholts företrädare blev också friad från misstankar men fick leva med sin tobleroneaffär i 15 år. Lika påhoppad inom partiet som utom.

Många tror Juholt kommer klara det bättre för han är man. Vi får väl se hur det går med den saken. En efter en dyker du upp som gubben i lådan nu, de som gjort samma sak. Så bra att det blev prövat, då har ju inte vi gjort fel heller.
Rättsligt helt korrekt, men moraliskt?
Vi pratar inte om dem som svartbyggt hus för 600000:- eller de som låtit bli tv-licensen flera år, inte heller de som haft svart barnflicka, fått fotkörningsböter eller de som rökt hasch. Det är brottsligt alltihop och det är odiskutabelt

Vad vi borde prata om är HUR regelverket ser ut för dem som företräder oss. De riksdagsledamöter som sitter i Stockholm är dina och mina företrädare. Vad har de för villkor? Hur ser den organisation ut som de ska leva i? Sist men inte minst, ställer vi som valt dem upp på det?

Jag menar att alla dessa förmåner sticker i ögonen på vanligt folk. Det är dags att på allvar se över hela organisationen och då menar jag inte kansliet som Socialdemokraterna har.

Hur är det möjligt att man kan åka taxi för flera hudratusenkronor och det är rätt? Hur många är vi inte som slitit med morgontider, dagis och annat som gärna tagit en taxi.

Dubbelt boende är det många yrkesgrupper som har. Hur ser villkoren ut för dem?? Skulle man kunna jämka riksdagsledamöternas villkor så de närmar sig övrigas i samma situation.

När man får lämna sitt uppdrag. Vi vanliga blir arbetslösa, då får vi A-kassa ett visst antal dagar sedan är det arbetslinjen som gäller och det är fort ut i kylan. Hur ser villkoren ut för våra folkvalda? Borde de inte närma sig en nivå som andra känner igen sig i.

Pensionen, ja den ska vi väl inte ens prata om, efter ett visst antal mandatperioder pension i en evighet. Långt ifrån de villkor vi vanliga arbetare har.

Jag är inte förvånad att det blir stormar när man tror att någon gjort fel. Det räcker egentligen med att följa regelverket så sticker det i ögonen på folk. Är det moraliskt försvarbart att det ser ut såhär? Är det inte dags att se över regler, avtal och hela organisationen. Dags för Sveriges riksdag att helt enkelt närma sig verkligheten. Annars tror jag verkligheten går ifrån er.

9 kommentarer:

narran sa...

De flesta andra som har natttraktamente betald av arbetsgivaren bor på hotel med betydligt högre kostnader än vad Juholts övernattingslägenhet har kostat.

Sverigedemokraten som jagades någon dag för att journalisterna tyckte att han skulle åka kommunalt i stället för att ta taxi. Visade sig åka taxi på inrådan av säpo för att han var utsatt för hot. Inga fler politikermord i sverige tack om det kan undvikas med nått så enkelt som Taxi i stället för Tbana

Fritt ur hjärtat sa...

Det finns väl betydligt fler modeller av övernattningar på annan ort än den du jämför med. Veckopendlare med övernattningslägenheter etc. Om det är så att regelverket som finns nu är billigt. Då bör man bli bra på att förmedla det!

Vad gäller taxiresor har jag full respekt för att säpo eller annan bedömmer att vissa ska åka det. Men det har knappast varit fallet i de ärende som pressen lyft fram, Som tur är är SD väldigt få i sammanhanget.

Marianne sa...

MYCKET bra skrivet! Jag håller fullständigt med! Sen undrar jag hur man kan ha sambo och boende i Stockholm, ha en annan lägenhet i Oskarshamn, och få traktamente och resor betalda för att JOBBA OCH LEVA I STOCKHOLM DÄR ENS SAMBO OCH LÄGENHET ÄR! Ett totalfel i regelverket. Om jag har ett barn som bor med sin far på annan ort får inte jag några bidrag för att hälsa på det barnet, så som en riksdagsledamot får.

Anders Nilsson sa...

Jag blev lite orolig då jag läste ingressen, "lämna bakom oss" och inga fel begågna osv. Ingen kommer att kunna lämna det här bakom oss, vi kommer att få möta det varje gång vi försöker prata politik på gator och torg.

Och visst har det begåtts fel,både du och jag och alla som någonsin fyllt i en traktamentesblankett vet att ersättningen gäller personliga utgifter, inte gubbens eller gimmans, inte fastrar mostra och gud vet vad. Vi vet det. Och Håkan Juholt har fyllt i dessa blanketter i hela sitt vuxna liv, vecka efter vecka och plötsligt vet han inte hur man fyller i en blankett! Trovärdigt? Nej och det är det vi kommer att få slita med.

Att sedan en åklagare inte finner fog för att väcka åtal har inget med gjorda fel eller inte att göra.

Precis som du sedan skriver så är det ju alla människor lika värde, jämlikhet, likhet inför lagen som borde diskuteras. Det är inte rimligt att vissa skall dömas efter en lag och andra efter en annan.

Fritt ur hjärtat sa...

Marianne, jag är säker på att det finns mycket att ifrågasätta vad ägller regler och förmåner. Det viktiga för mig är att inte blir klappjakt på en person. Man har haft tror jag, som mål att de som sitter i riksdagen ska ha förmåner för de sliter hårt, har långa dagar långt hemifrån o s v. Det har resulterat i ett avstånd som är en avgrundsdjup klyfta till vanligt folk. Det som från början var en tanke att få folk att vilj, att orka, har blivit regler för allmänheten att störa sig på. Dags att se över och göra rätt.

Anders. För mig är det viktigt att få gå vidare. Jag är så in i helvete trött på att bära hundhuvudet för att det högre upp händer saker. Politikerföraktet drabbar oss långt ner på stegen också. Jag vet att vi som vanligt menar samma:-) Viktigt för mig är också att det inte gick att styrka uppsåt, att fler gör samma sak, o s v. Det gör inte saken mindre klantig eller mer rätt moraliskt. Men det kanske kan få debatten att lämna personnivå och hamna där det hör hemma. Se över ersättnigra, förmåner o annat. Det är sannerligen på tiden.

olgakatt sa...

Håller fullständigt med dig! Se över HELA ersättningsfältet och låt det närma sig "vanligt folks" villkor. Och när det inte gör det på någon punkt, se till att anledningen blir motiverad och begriplig.
Men jag blir så oändligt trött på vissa människors fria fantasier om vad som är fakta eller påhitt i målet.

Fritt ur hjärtat sa...

Olgakatt, precis, om man ser över regelverket för samtliga och sedan gör en lättillgänglig förklaring så slipper folk tro och störa sig. Man undviker allt som kan leda till spekulationer.
Nu med de nya uppgifterna om att Aftonbladet hittat på alltihop är det än mer aktuellt.

Annaa M sa...

Det finns också en massa okunnighet och missuppfattningar kring riksdagsledamöter och deras ersättningar, det har jag skrivit om ett par gånger i min blogg.

När det gäller riksdagsledmöters ersättning efter de har lämnat riksdagen har det förekommit mycket felaktigheter i debatten. Det går alldeles utmärkt att gå in och läsa reglerna själv på riksdagens hemsida. Det tycker många kanske inte är så kul, för då märker man att det inte var riktigt som man trodde, att fd riksdagsledamöter kan gå och lata sig livet ut med full ersättning. Ersättningen regleras av ålder, antal år i riksdagen mm.

Jag tycker det finns en ogin inställning till riksdagsledamöters arbete.

Fritt ur hjärtat sa...

Annaa, det är en av anledningar till att jag tycker informationen ska vara, glasklar, lättillgänglig och inte gå att missförstå. Många tycker sig veta så mycket.