onsdag 11 juli 2012

Semester oavsett väder.

Som soldyrkare vet jag att vädret är viktigt, även jag vill ha sol. Men vad göra om den uteblir? Som jag brukar säga mina kloka stunder, bättre att lägga energi på sådant jag kan påverka.
2009 skrev jag ett långt inlägg här på bloggen- Guide för semester i Uddevalla , en del är inaktuellt, annat har utökats. Vad gäller fik t.ex är det fler i centrala stan än jag minns att det någonsin varit. Röda rummet, Kerstin på torget och Lejas ligger mitt i smeten. Slöjdhuset finns inte kvar. Det gör däremot Jörgens Gränd som är värt en liten omväg.
Eftersom det är ett regninslag utelämnar jag badalternativen;-) Men de finns närmre än du anar kanske, jag har sett folk bada i Bäveån. Då ryser jag av obehag men förståsigpåare hävdar att det är helt ok. Det tror jag inte du ser någon infödd göra. Vi tar oss ett par meter längre ut, till Skeppsviken eller på andra sidan fjorden, Unda och Mollön.
Något att göra även när vädret är sådär är att åka båt, ja en med möjligheter att sitta inne såklart.
Skärgårdsbåtarna, i folkmun De vita båtarna är några av Uddevallas stoltheter.
Det är därför bekymmersamt och förvånade att jag nu läser att turer ställs in på grund av för få resande.
Alla i Uddevalla kan såklart inte resa varje gång, men alla kan resa någon gång.
Är de Vita båtarna så självklara för oss att de inte längre anses som viktiga, jo för andra inte för "mig" jag har åkt. Vad händer om vi Uddevallabor slutar att använda det vi är stolta över?! Vem ska då värna om det?!
Blir det som med den nu aktuella  Folkets Park  som ingen frågat efter sedan 80-talet, men nu när det ska rivas blir det fart på nostalgikerna! Tydligen är det helt okej att plötsligt ösa pengar ur den gemensamma skattkassan och rädda något av nostalgiska skäl. För nostalgi måste det väl ändå röra sig om, jag har inte sett ett enda konkret förslag på verksamhet i Folkets Park som skulle bära sig.
Jag är uppriktigt oroad över De vita båtarna, de går med förlust varje år och det finns röster som höjs över det faktum, varje år. Tänk på att vi lever i en värld och stad där allt ska privatisteras, löna sig, och vara ute på entreprenad. Att det då i juli, möjligen som följd av dåligt väder får ställa in båtturer är verkligen inte bra.
En gemensam kraftsamling för de Vita båtarna är på sin plats, visst vore det fint mitt i allt med ett gemensamt engagemang för oss Uddevallabor, ett engagemang för något något som lever, är aktuellt och behöver oss.
Så det hetaste semestertipset just nu får bli. ÅK MER BÅT.
Detta ALBUM är delvis från en tur med Sunningen, det måste inte vara så avancerat för att vara ljuvligt.


1 kommentar:

Solnasnackar´n sa...

Mycket bra skrivet, Simone! Mycket bra!