torsdag 31 juli 2014

Var kommer våra fördomar ifrån?!


Det är Stockholm Pride och fokus på människors lika värde. Det är också fokus på fördomar och oförrätter. En artikel fick mig särskilt att fundera. Att stå upp kräver mod. 
 Speciellt raderna  //Under min uppväxt var mina enda referenser till ­homosexuella Stefan och Kristers skämt om bögar och ­tapetklister. Och svensk tv:s första bögkyss, i ”Rederiet”, som fick SVT att inrätta en krislinje för chockade tittare.

Där vajade inga regnbågs­flaggor. Bögar fanns ­inte, precis som i dag var det något som barn ­ropade efter varandra i skolan.//

Det är här jag börjar tänka på mina och andras fördomar! För vet ni, detta är min och väldigt många andras referenser också! Det finns två sidor av myntet.  Inte bara är det de utsatta och  drabbade. Det är också så att denna "kunskap" styr oss övriga i våra tankar.
Nu gäller inte detta enbart homosexualitet. Det går heller inte att generalisera och säga att ingen har fördomar utan att veta om det, skitstövlar finns alltid.

Nu är homosexualitet ett helt ofarligt ämne för just mig, men faktiskt bara häromdagen lyssnade vi på radio och ett program om sex. Väldigt intressant, det finns saker människor gör som jag är förvånad över, ja jag kan till och med tycka värre saker än så. Fördomar alltså. Men så sa sexologen något så klokt. Han sa att det går att lära sig att en inte behöver ha en åsikt, en behöver bara konstatera att -nej det är inget för mig. Klokt, så det ska jag försöka från nu.

Jag tänker på andra referenser. Helt nyligen blev jag tillsagd att jag på ett inte okej sätt slängde mig med vedertagna uttryck om blondiner.  Om mig själv sa jag : å jag är inte ens blond, då hade jag gjort något korkat. Jag är tacksam att jag blev uppmärksammad på detta mitt sätt att använda vedertagna uttryck. Det innebär inte att jag faktisk tror att blondiner är dumma, det är "bara" någon en säger. 
Roade mig med att googla för att försöka hitta "när blondiner blev dumma" och det fanns faktiskt lite intressant historia. Det är från 1700-talet och Frankrike. 

Inte förrän helt nyligen förstod jag att det är kränkande mot en hel folkgrupp att prata om musik och säga "de har rytmen i blodet". Jag fick alltså vetskap och av det lär jag mig att inte använda det uttrycket igen, även om det naturligtvis inte varit något jag slängt mig med dagligdags. Jag försöker bara rada upp exemplen.

Det är klart att det finns skitstövlar, det finns människor som har normen klar för sig och de som faller utanför är inte vatten värld. Men så finns också dem, såna som jag som behöver uppmärksammas på att jag säger fel saker, eller tänker fel. Lär mig, jag har ett öppet sinne. 

Åter googlade jag och hittade att det 2006 kom en superintressant skrift som handlar om just det jag försöker förmedla. Den heter Utbildningens dilemmaDemokratiska ideal och andrafierande praxis. Rapport av Utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering.

Jag har såklart inte hunnit läsa hela den, men jag har ögnat och det finns en hel del ögonöppnare där. Jag tro jag med detta inlägg egentligen vill en enda sak, döm oss inte, vi är nog ganska många som hoppas att vi är fördomsfria, vi vet att vi inte är det och vi jobbar på saken, men faktum är att vi har åratal av lärdom att ta tag i och göra om till nya perspektiv. För en del började det arbetet för läääänge sedan för andra helt nyss. 

Lite mer fördomar som vi nog inte tänker på?!
- Av fulla och ungar får man höra sanningen. - Får man?
-Smålänningar är snåla. - Är de? jag känner flera oerhört generösa...
-Kommunalare är lata. - Tänk det har jag inte märkt.
- Det finns nationaliteter vi påstår är kriminella.
-Det finns folk vi påstår har mycket kärlek till knivar.
-Vänsterhänta är smartare än högerhänta.
-Jag har hört finländare vilja spy av leda över att alltid bli sammankopplade med Mumindalen.
-Rödhåriga är ilsknare än andra.
Jag vill också påstå att det finns tankar och kanske också talesätt om psykiskt sjuka, Kriminella, Missbrukare, Politiskt aktiva, Sådana som bor på landet, sådana som bor i stan, Religiösa.
Och i skrivande stund inser jag att jag själv ganska ofta är utsatt för andras fördomar för att jag ibland talar om att jag är aktivt kristen. Fördomar för att jag är kristen, vet jag att religion har skapat alla krig i världen? fördomar från andra kristna för att jag inte är nog......

Ni fattar vad jag är ute efter....... vi säger saker som vi lärt oss, och vi behöver lära oss på nytt. Det innebär inte automatiskt att vi vill illa. 

3 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag håller fullständigt med dig! Vi behöver ALLA lyssna på vad vi själva säger och tänka ett varv till.

Tove Olberg sa...

Hej!
Hittade din blogg hos Rund plugg i fyrkantigt hål. Ditt inläggs spännande titel lockade mig hit och det blev ett gott besök att läsa och reflektionerna kom igång - genast!
Tack för detta Fritt ur hjärtat!
Själv använder jag mitt norska ursprung, kontra mitt svenska liv, mitt värmländska förflutna, och det numera norrländska titt som tätt i mina texter.

Fritt ur hjärtat sa...

Tack Olgakatt och Tove. Jag oroade mig för att provocera men det har varit få reaktioner. Jag tror mycket handlar om osäkerhet och vi får inte glömma att så mycket förändrats. Det vill till att hinna med i tanken.