torsdag 9 april 2009

Totalt förnedrad. Nu vill jag inte mer.

Jag har inte fått svar, varesig från Husmark eller Axén. Jag mejlade skrivelsen till båda då jag misstänker att Axén inte släpper igenom kommentarer längre. Däremot hade Moderaterna i socialförsäkringsutskottet träffat Bohusläningen och en artikel finns i dagens tidning. Går tyvärr inte att finna på nätet.
Rubriken är fantastiskt lovande.

"Långtidssjukskrivna lovas ny stödmodell"

Då kan jag andas ut tänkte jag. Sedan läste jag artikeln. Det svartnar för ögonen, det brusar i öronen....jag ser mig knockad i en boxningsring...TEN an OUT!

"En åtgärd är på väg, den beräknas träda i kraft januari 2010."

Vi som blir utan försäkringen nu i vår är alltså i ett utanförskap av sällan skådat slag. Skapat av Moderaterna! Enligt Lars-Arne Staxäng är det för
"de som varit i systemet i åratal" ett jobbigt uppvaknande att det finns en bortre gräns. Om han visste vad jag önskat en bortre gräns. Jag vill bli frisk!
Jag blir så kränkt! Som om jag på mina fem år hemma haft en enda valmöjlighet!

Tror aldrig någonsin jag mått som nu. Totalt förnedrad. Vill inte mer helt enkelt. Det räcker nu, ta bort mig!



33 kommentarer:

Anna-Lena Heydar sa...

Vem väljer att vara sjuk, när man kan få vara frisk och kry? Det är så dumt att man baxnar.
Tänker på dig.
kramar
Anna-Lena

Hannele på Hisingen sa...

Allt snack med försäkringsbolag, bank och andra är så jobbigt, för man får olika besked, beroende på vem man pratar med. Man måste själv ha koll på alla regler...

Anonym sa...

Jag vet inte vad jag skall säga. Det är bara förjävligt! Jag tänker på dig! Du är värd ett stort påskägg i år. Kram!

The cottage by the Cranelake sa...

Konstigt att du inget svar får? Systemet skall ju vara jättebra nu säger de och reglerna så klara! Du borde ju fått ett svar inom några timmar då tycker man. Eller kan det vara så att de faktiskt inte själva vet vad de har bestämmt?
Christer.

Mats Eriksson sa...

Ja man undrar var detta skall sluta? Antingen får väl de som orkar ett spel och utför en massaker på Försäkringskassans kontor eller så drivs fler och fler till självmord av nazistkassan mfl.
Men man kan ju göra det lilla man kan, om inte annat av ren överlevnadsinstinkt, så länge man orkar: http://resurs.ning.com



MvhME/Mats

Anonym sa...

Man skulle dränka dem i mail och brevhögar.
Nazistkassan tyckte jag var ett bra uttryck. Istället för att bekämpa sjukdom, försöker de förinta sjuka.
... och adrenalinet sprider sig igen i kroppen.

Anonym sa...

Du kan nog inte förvänta dig någon kommentar just nu tror jag - dom har säkert tagit påskledigt och äter tårta och dricker sherry och firar att de varit "så duktiga"!
Skall man ha ngn blogg om inte kommentarerna visas (kan man undra)? ;(
Om inte fru Husmark svarar får du väl invitera henne och beskriva din situation (om hon ngn gång besöker sin gamla hemstad!) Som gammal sjuksköterska borde hon väl inte vara helt borta?
Jag blir så frustrerad så jag finner knappt ord!
Ulla

Anonym sa...

Här är Lars Arne Staxängs hemsida.

http://www.moderat.se/web/staxang.aspx

Lae i Nordtorp sa...

Vi i Nordtorp tänker på dig och hoppas ni får en Glad Påsk även om vi förstår hur du känner dig. Vad gör vi åt det? Det var ju faktiskt ett vallöfte från alliansen så det är väl så här majoriteten av svenska folket vill att det skall vara. Men att dränka dem i skrivelser på mail och hemsidor och bloggar för att få dem att förstå konsekvenserna är väl en bra första åtgärd.

Ewa sa...

Jag tycker det är helt fel att utse F-kassan (anställda) till syndabockar. Det är inte de som SKRIVER reglerna, det är faktiskt de som vi valt till regering som gör det. Så håll er till sak !!

Jag är relativt övertygad om att de flesta som jobbar där gärna skulle se andra regler och slippa bli beskyllda för allt de måste implementera.

Fritt ur hjärtat sa...

Till alla ovan, ber om ursäkkt att det inte blir personliga svar. Jag orkar inte riktigt. Det är riktigt som Ewa påpekar att det är politiken vi ska angripa. Mitt inlägg handlar också vad som händer mig på grund av de politiska nya besluten.
Alla personer och utskott jag nämnt och skrivit om är politiska.
Tack för ert stöd, hoppas ni alla får en bra påsk.

Solnasnackar´n sa...

Sent om sider tittar jag in med kommentaren: Det är så här majoriteten av väljarna ville ha det.

Mitt i livet sa...

De beslutande använder antagligen bara en liten del av huvudet, och dessvärre inte den friska delen. Men trots alla som drabbas hårt, är ännu befolkningen allt för snäll och det ljuder allt för lite protester mot den väg vi är påväg mot.

Mats Eriksson sa...

"Vi följde bara order" är en rätt uttjatad ursäkt som har lett till mycket elände i historien. Även de anställda som utför jobbet har gjort ett val! De kan protestera eller utföra de order de fått, de får väl välja vilka de arbetar för klienterna eller politikerna!

MvhME/Mats

Fritt ur hjärtat sa...

Loa, det skrämmer mig.

Anna, ingen säger ju något. När en rubrik som den i Bohusläningen idag får stå oemotsagd tror ju alla at det är bra. edias makt är enorm och de tar inget ansvar.

Mats, man ska kanske inte skjuta nrevbäraren. De på FK har de någon valmöjlighet? Jag vet attde här i Uddevalla påtalat bekymret och sagt att det är bråttom. Lösning NU. Ska alla säga upp isg? Ska de vara kvar så vi har kunniga handläggare som kan föra en viss kamp inifrån? Klart spännande om alla sa upp isg, fast frågan är vem det skulle gagna.
Kanske kunde de skrika högre, men VEM gör det mot sin arbetsgivare. Om vi inte får ut att det är politikerna som bestämt systemet går folk och hatar försäkringskassan. Det känns inte bra!

Hans Hedström sa...

Signaturen Ewa försöker blanda bort korten genom att frånta de anställda på Fk allt ansvar för de beslut som fattas.

Det stämmer att regering och riksdag fastställer de formella RAMARNA, men det innebär inte att handläggarna in i minsta detalj, i varje enskilt ärende, styrs av regler när de fattar beslut.

Handläggarna ska däremot FÖRSÖKA bedöma om den enskilde har viss arbetsförmåga och utgår oftast från vad en försäkringsläkare rekommenderat. En läkare som varken träffat eller undersökt den sjuke, utan endast gjort en bedömning utifrån en skriftlig sammanfattning som undersökande läkare gjort.

Var står det i lagtexten att den medicinskt outbildade handläggaren ska fästa större vikt vid den läkare som aldrig träffat patienten?

Om det vore så enkelt som Ewa påstår, då borde domstolarna godkänna näst intill alla överklagade beslut, men i verkligheten är trenden den motsatta.

Hans Hedström, Oxelösund

Annaa m sa...

Som flera sagt, det här är politiska beslut och det är en majoritet av svenska folket som sagt ifrån att de ville ha det så här. Och, viktigast av allt, vill fortsätta ha det så här! Titta på opinionssiffrorna!

I Stockholm har det kommit avslöjande efter avslöjande om försämringar i framförallt äldrevården. Alltså inte bara privata vittnesmål och mediarapporter utan undersökningar och utredningar som visar på missförhållanden. Men det är fullständigt omöjligt att tränga fram politiskt i frågan! S-politiker berättar om hur de bemöts när de är ute och träffar dem som ligger närmast till att drabbas; pensionärer som fortfarande klarar sig själva. Trots påvisbara försämringar under alliansen är övertygelsen stark hos en oroväckande stor majoritet; "de är i alla fall bättre än sossarna!" Det är den opinionen vi har att vända!

Men jag tror det finns en enveten övertygelse hos väldigt många människor; "Mig drabbar det inte!" Att andra drabbas är en sak, det har säkert en förklaring, hon/han har säkert gjort något fel, hon/han är inte så sjuk som hon säger, vill man så hittar man alltid jobb och annars får naturligtvis just jag den hjälp jag behöver. Vet inte vad som krävs för att få människor ur den villfarelsen.

Birgitta i Sorunda sa...

Du vet väl att fru Husmark hade en släng av utbrändhet, som hon botade med att sova ut!
Jag skrev ut hela BiS vill inte förväxlas med andra Birgittor

Piss off sa...

usch och fy...............jag förstår exakt din känsla!!

Man får "hacka" i sig så mycket skit som sjuk så hälften vore nog.

Man blir förnedrad gång på gång och man måste redovisa sitt liv ner till minsta beståndsdel.

Hoppas du kan njuta lite av påsken.

Skickar över en bamsekram!

Ewa sa...

Hans Hedström - Jag försöker inte alls blanda bort några kort och göra det enkelt. Jag råkar bara veta, från insidan av en annan ofta utskälld instans, att även om vi som jobbar där gör vårt allra bästa för att "väcka" våra politiker, till verklighetens svåra problematik, så är det tyvärr så att de helt enkelt inte lyssnar på oss. Tro mig - anställda klagar men vi blir inte hörda.

Visst , vi skulle kunna göra som somliga anser, säga upp oss allihop, men som det är, finns det människor som jobbar i systemet som ständigt opponerar sig & klagar på orättvisorna, vad händer om vi går?

Naturligtvis finns det alltid maktfullkomliga människor på fel plats och anställda som helt enkelt inte orkar opponera sig längre men det finns även eldsjälar med en övertygelse och om ni börjar slå på dem så kanske ni biter en av de händer som kanske skulle kunna göra en skillnad.

Hans Hedström sa...

Ewa!
Jag påstod inte att alla handläggare inom Försäkringskassan skjuter ifrån sig sitt personliga ansvar, men det är mycket vanligt att man i debatter skyller på regeringen och bortser från att det i grund och botten är personliga tolkningar av gällande lagstiftning och läkarutlåtanden m.m. som avgör ett ärendes utgång.

En orsak kan vara att de vill undvika konflikter med sina överordnade, som till varje pris försöker uppfylla regeringens statistiska och ekonomiska målsättningar, oavsett hur det drabbar den sjukskrivne.

Jag har som ombud för vänner och bekanta ringt upp handläggare inom olika slags myndigheter och det är inte ovanligt att de uppvisar stor osäkerhet om tolkningen av olika lagar och föreskrifter.

Regeringen har utan tvekan drivit igenom en närmast omänsklig lagstiftning, men paragrafer är aldrig heltäckande för varje situation som kan uppstå.
Det är då det krävs både kunskaper och lite sunt förnuft, i väntan på en ny och bättre regering!

Min uppfattning är att en del handläggare utnyttjar det faktum att många sjukskrivna saknar ork och kunskaper för att ta en hård strid med dem som bestämmer.

De som uppriktigt vet med sig att de gör ett seriöst jobb har ingen anledning att ta åt sig av varken min eller andras kritik. Däremot bör de som inte våga försvara sina beslut inför överordnade eller som av andra skäl väljer det som känns bekvämast för dem själva ta sig en funderare.

Om du eventuellt arbetar inom någon a-kassa vill jag poängtera att det där är mycket lättare att fatta beslut utifrån gällande bestämmelser eftersom man oftast kan utgå från mer konkreta fakta än utlåtanden från läkare som sins emellan är oeniga.

Här grundar jag mina åsikter på grundläggande utbildning inom a-kassehantering samt fem års nära samarbete med en a-kassa under min tid som fackförbundsanställd.

En korrigering är på sin plats gällande avslutningen på mitt föregående inlägg där jag skrev "... borde domstolarna godkänna.." men avsåg "... borde domstolarna avslå...".

Fritt ur hjärtat sa...

Ewa och Hans, jag lämnar er interna debatt utan egen kommentar. Men kommer efter påsk om jag orkar, skriva ett inlägg i ämnet om vi skyller allt på försäkringskassan blir alliansen "oskyldigförklarad"- säkert har ni rätt och fel, båda två. jag är glad att inet alla säger upp sig, vad vore jag utan en van handläggare?! Ursäkta men orken är i bott.

Fritt ur hjärtat sa...

Annaa, klok som alltid. Det drabbar inte mig tror jag de flersta tänker. De som arbetar har fått mer i plånboken, pengar är makt. De tittar medlidsamt på mig och säger oj det var ju synd. Men de skulle aldrig i livet vilja bli av med sina "nya" pengar. Jag är såld, SVenskarna verkar vara ett lättköpt folk. Oj nu är jag elak! Förlåt. Vi har stora problem med att vända en hel opinion.

BiS, välkommen hit!! Husmark med fler är verkligen långt ifrån verkligheten! När jag låg på Vidarkliniken fanns en man som låg där för utbrändhet. Jag har aldrig sett en mer sjuk männsika. Och eftersom jag jobbat i vården har jag sett en del. Han var vaken dygnets alla timmar, han kunde inte sitta, kunde inte vara tyst, sprang om det ringde en telefon. Det var fruktansvärt. Att be honom sova så mår hna bättre är en ren kränkning. Det visar bara att de inte VET vad de talar om. De kanske har sett lättare fall och tror det finns normer.
Jag blir galen på okunskap!

Fritt ur hjärtat sa...

Sickan, jag är lyckligt lottad med en make som sköter både mig och allt annat när jag får sådana här perioder. Jag tar time out från livet känns det som. Känslan av att inte vilja klingar inte av och det skrämmer mig. Vi ska ha folk ikväll hoppas det lättar lite!

Anonym sa...

Tillfällig sjukersättning (sjukbidrag) slopades 1/7 2008. Men hade du tillfällig sjukersättning vid halvårsskiftet kan du få denna förlängd med ytterligare 18 månader enligt övergångsreglerna i rehabiliteringskedjan. Det border göra att du inte halkar ur tills de påstådda åtgärderna kommer. Det är något som kassan inte verkar upplysa om.

Gå in på http://resurs.ning.com/

Fritt ur hjärtat sa...

Aonym, mitt beslut är fattat på fel sida halvårssidan. Jag ska be henne kolla extra för säkerhetsskull. Men det här har vi pratat mycket om. Tack ändå.

Anonym sa...

Så du hade vanlig sjukpenning fram till den 31 juli 2008 då om jag förstått saken rätt? För annars stämmer resonemanget inte.

Sjukersättning till och med 31 juli 2008 + en period till om max 18 månader är vad man kan begära. Problemet är att man måste ha nedsatt arbetsförmåga i minst ett år så det går inte att först söka för 1 år och sen för 6 månader.

Jenny sa...

Vet du att det finns ett nätverk för alla oss som kämpar mot sjukdom och politikernas kränkningar?? Vi vill gärna ha dig med i RESURS; Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället! Tillsammans är vi starkare!

Kramar,

Jenny

Anonym sa...

Som sagt, kom över till resurs.ning.com eftersom där finns sakkunniga inom detta område och även om det inte kan lovas något, så tror jag det är något lurt i ditt ärende.

Hans Hedström sa...

"Anonym" 11 april 13:07 har nog missuppfattat datum för övergångsbestämmelserna.

Enligt Lag(1962:368) om allmän försäkring står det under punkt 8 Övergångsbestämmelser att den som har tidsbegränsad sjukersättning före 1 juli 2008 kan beviljas ytterligare 18 månader, inte 31 juli.

Jag rekommenderar att den som ansöker om förlängning tydligt åberopar den bestämmelsen, eftersom det tycks ha förekommit att handläggare struntat i den.

Övergångsbestämmelserna bör också innebära att man vid bedömning av arbetsförmåga utgår från de kriterier som gällde före 1 juli 2008. Det innebär att man ska ta hänsyn till bl.a. ålder och vad som är ett på arbetsmarknaden "normalt förekommande arbete", vilket behandlas i Regeringsrättens dom Mål 7437-06, meddelad 8 april 2008.

Anonym sa...

Helt rätt, det är skrivfel.

Halvårsskiftet var det jag menare, t.o.m. den 30 juni. Men det förändrar inte mitt resonemang i sak, eftersom inlägget handlar om just halvårsskiftet.

Det är inte heller så att handläggare bör följa äldre regler. De ska följa äldre regler enligt just p 8 i övergångsreglerna till SFS 2008:480. Det ligger i innebörden i frumuleringen av övergångsregeln:
"...kan tidsbegränsad sjukersättning beviljas enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader, dock längst till och med december månad 2012."

Övergångsregeln som är aktuell som man ska åberopa är alltså SFS 2008:480 punkten 8:

8. För en försäkrad, vars rätt till tidsbegränsad sjukersättning upphör vid utgången av juni månad 2008 eller avser en period som har påbörjats före och upphör efter ikraftträdandet, kan tidsbegränsad sjukersättning beviljas enligt äldre bestämmelser i 7 kap. 1 och 3 §§ för ytterligare perioder om sammanlagt högst 18 månader, dock längst till och med december månad 2012. Detta gäller även för en försäkrad, vars rätt till aktivitetsersättning upphör på grund av att han eller hon fyller 30 år.

De paragrafer som sedan gäller övergångsvis i sin äldre lydelse är 7 kap. 1 och 3 § lagen om allmän försäkring, där de före ändringen hade följande lydelse:

1 § En försäkrad vars arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan och som var försäkrad vid försäkrings-fallet har enligt bestämmelserna i detta kapitel rätt till sjukersättning eller aktivitetsersättning, om ned-sättningen kan antas bestå under minst ett år.
• En försäkrad som på grund av funktionshinder ännu inte har avslutat sin skolgång på grundskolenivå och gymnasial nivå har enligt vad som närmare anges i 7 § rätt till aktivitetsersättning under den tid skolgången varar oavsett om arbetsförmågan är nedsatt eller inte.
• Sjukersättning kan tidigast utges från och med den månad då den för-säkrade fyller 30 år och längst till och med månaden före den månad då han eller hon fyller 65 år.
• Kan arbetsförmågan anses var-aktigt nedsatt skall sjukersättning utges tills vidare. Kan arbetsför-mågan antas nedsatt under en begränsad tid skall sjukersättning utges för viss tid (tidsbegränsad sjukersättning). Vad som i övrigt i denna lag eller annan författning sägs om sjukersättning gäller även tidsbegränsad sjukersättning om inte annat anges.
• Aktivitetsersättning kan tidigast utges från och med juli månad det år då den försäkrade fyller 19 år och längst till och med månaden före den månad då han eller hon fyller 30 år.
• Aktivitetsersättning utges alltid för viss tid, som inte får vara längre än tre år.

3 § Vid bedömningen av i vad mån arbetsförmågan är nedsatt skall beaktas den försäkrades förmåga att försörja sig själv genom sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarkna-den, eller genom annat lämpligt arbete som är tillgängligt för den försäkrade. Bedömningen skall göras efter samma grunder oavsett arten av den föreliggande nedsätt-ningen av prestationsförmågan. Med inkomst av arbete likställs i skälig omfattning värdet av hushållsarbete i hemmet.
• Om det finns särskilda skäl för det får vid bedömningen av ar-betsförmågans nedsättning beak-tas den försäkrades ålder samt den försäkrades bosättningsförhållan-den, utbildning, tidigare verksam-het och andra liknande omstän-digheter. Bedömningen av arbets-förmågans nedsättning enligt första stycket skall göras i för-hållande till ett heltidsarbete.
• Är den försäkrade föremål för åtgärd av beskaffenhet, som anges i 3 kap. 7 b § eller 22 kap. 7 §, skall arbetsförmågan under tiden för åtgärden anses nedsatt i den mån den försäkrade på grund av åtgärden är hindrad att utföra förvärvsarbete.

Fritt ur hjärtat sa...

Tusen tack för suport och goda råd. Datumen skall jag dubbelkolla med handläggaren eftersom jag HADE sjukersättning då Det förnyades sista juni tror jag. Problemet är att det var mitt andra år, kasnke längden avgör...värt att fråga i alla fall. Har kollat på resursblogg men fann det rörigt och "flydde" ska ge det en chans till när jag mår bättre.

Anonym sa...

Längden saknar betydelse i det här sammanhanget utan det som är avgörande är slutdatum för de olika ersättningsperioderna i din tidsbegränsade sjukersättning. Sjukersättning och aktivitetsersättning betalas ut månadsvis enligt 16 kap. 4 § lagen (1962:381) om allmän försäkring. Det betyder att en ersättningsperiod vid tidsbegränsad sjukersättning upphörde det sista datumet i ersättningsperiodens sista månad. Enligt övergångsregeln ovan är halvårsskiftet en brytpunkt och det avgörande är när din sjukersättningsperiod upphörde? Några exempel:

EXEMPEL 1: Upphörde din sjukersättningsperiod 2008-05-31, så bör du ha ansökt på nytt för tiden 2008-06-01 och för ett till tre år framåt och då har du rätt till att behålla den perioden (då den löper över den s.k. brytpunkten vid halvårsskiftet) och sedan dessutom därefter ansöka om ytterligare maximalt 18 månaders tidsbegränsad sjukersättning, dock längst t.o.m. 2012-12-31. Motsvarande detta exempel gäller om din sjukersättningsperiod upphörde vid ett månadsskifte 2008-04-30 eller tidigare.

EXEMPEL 2: Upphörde sjukersättningsperioden 2008-06-30, så bör du ha ansökt på nytt om ytterligare 18 månaders sjukersättning och därefter upphör rätten till tidsbegränsad sjukersättning i och med att din nuvarande sjukersättningsperiod tar slut. Motsvarande detta exempel gäller om sjukersättningsperioden upphörde vid ett månadsskifte 2008-07-31 och framåt.

Att man först pratar om sex månader och sen avfärdar din rätt till ytterligare sex månaders tidsbegränsad sjukersättning skulle mycket väl kunna bero på följande scenario:

Du hade en tidsbegränsad sjukersättning som upphörde 2008-06-30 (se exempel 2 ovan) och ansökte sen om förlängd tidsbegränsad sjukersättning. Du ansökte endast om eller du beviljades ersättning endast för ett år och ersättningsperioden upphör då 2009-06-30. I sådant fall skulle du ha haft rätt till sex månaders ersättning till och borde kunna ansöka om denna för att maximera de 18 månadernas tidsbegränsad sjukersättning enligt övergångsreglerna.

MEN! En förutsättning för tidsbegränsad sjukersättning var är att nedsättningen av arbetsförmågan kunde ”antas bestå under minst ett år.” Det stod i 7 kap. 1 § första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring som hade följande lydelse: En försäkrad vars arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan och som var försäkrad vid försäkringsfallet har enligt bestämmelserna i detta kapitel rätt till sjukersättning eller aktivitetsersättning, om nedsättningen kan antas bestå under minst ett år.

Den som vill utnyttja övergångsreglerna för att få ut maximalt antal månader av de 18 månadernas tidsbegränsad sjukersättning kan alltså inte först ansöka om ersättning för ett år och därefter på nytt ansöka om endast sex månader. Vill man utnyttja samtliga 18 månader för tidsbegränsad sjukersättning enligt övergångsreglerna så måste man ansöka om samtliga 18 månader i en och samma ansökan.

Det kan mycket väl vara så att du kommit i kläm p.g.a. regeringens sätt att lagstifta och du står då utan både ersättning och de utlovade åtgärderna. Det blir då frågan om hur du skrivit i din ansökan och hur din läkare formulerat läkarutlåtandet. Finns där inga begränsningar till ersättning för ett år, så borde Försäkringskassan självmant ha beslutat om 18 månaders ersättning. I annat fall borde man ha upplyst dig om alternativen. Det är därför jag tycker ditt ärende verkar vara konstigt.

Får du ytterligare problem får du komma in på Resurs, alternativt mejla Jenny Fjell på resurs@resurs.be. (obs! att be är korrekt domän för adressen)