måndag 29 juni 2009

Vem väljer att vara fattig och sjuk?

(Insändare i dagens Bohusläning. Ligger såvitt jag kan se inte på nätet.)

Vem väljer att vara fattig och sjuk?
Inför förra valet pekade de borgerliga partierna, med rätta, på problemet med att så många människor hamnat utanför arbetsmarknaden. Det är ett stort problem. Ett ännu större problem är att den nuvarande borgerliga regeringen vill ”lösa” problemet genom att skapa ännu större utanförskap! Nyligen har ett stort antal människor fått veta att deras försörjning står på spel och att de, trots fortsatt sjukdom, inte kommer att få sjukersättning eller sjukpension. Människor som påbörjat en rehabilitering och kunnat arbeta på deltid, får nu veta att de måste arbeta 100% eller inte alls. Ett stort svek mot en grupp människor som trodde på en ny chans att komma in på arbetsmarknaden.

Att A-kassans nedmontering inneburit stora problem, nu när många går ut i arbetslöshet, verkar ha tagit regeringen på sängen. Att sjukförsäkringen nedmonteras har ännu inte slagit till med full kraft men nu kommer de första utförsäkringarna och vi kan med rätta prata om utanförskap.

När riksdagsman Staxäng pratar om att många blivit varse att det finns en bortre gräns, så innebär det att människor ställs inför att sälja hus och hem, leva på sparade resurser för att sedan vända sig till kommunen och be om försörjningsstöd. Är det verkligen det sätt på vilket man bäst hjälper människor tillbaka till arbetslivet? Är det ett sätt att stryka människor från listan över sjukskrivna och sjukpensionerade och på så sätt låtsas som att de inte längre finns?

Vi kan inte stillatigande se på och låta försäkringskassans regler bli så snäva att stora delar av de människor den är till för lämnas utanför. Det fåtal som utnyttjar systemen skall naturligtvis kontrolleras och fällas i laga ordning. Låt oss inte luras av den retorik som den borgerliga regeringen använder, där man misstänkliggör människor för att vilja leva på våra trygghetsförsäkringar. Vem väljer aktivt att vara fattig och sjuk?

Anna-Lena Heydar
Simone Olofsson
Herrestads Socialdemokratiska förening

12 kommentarer:

Anonym sa...

Läste detta i blaskan. Bra gjort att få Bohuslänningen ta in... har provat flertal gånger så jag trodde det var uppköpta av fk.

Ha en riktigtbra dag. Kram Z...:-)

Anonym sa...

Kram till er
som skrivit så bra om sjukas situation i dagens Sverige!

Moa på Resurs

Solnasnackar´n sa...

Mycket bra inlägg!

Unknown sa...

Det nämns inte något om dom som hade sjukersättning (sjukpension)den 1 Juli 2008. De får behålla sin ersättning och ändå kan de jobba och tjäna pengar. De blir inte av med sin ersättning om de tjänar mindre än 220 tusen om året, det verkar inte klokt.
Kram

Fritt ur hjärtat sa...

Z, tack, vi påverkar ju inte tidningen man får bara vara enträgen.

Moa, tack så mycket.

Fritt ur hjärtat sa...

Loa, tack.

Hönsakadorran, jag är dåligt påläst på andra regler än de som gällt tidsbegränsad sjukersättning. Är därför inte säker på vad du menar eller om det är något som trätt ikraft nu. Däremot vet jag att man skulle få tjäna 40 tusen om året utan avdrag eller så. Du får gärna länka och visa vad du läst och vad du menar. Jag är intresserad.

EagleEye sa...

När ska det sluta ???
Försäkringskassan bedriver(på Regeringens order) häxjakt på
människor med psykisk sjukdom och vill kasta ut dom till socialhjälp och ett liv utan någon som helst trygghet, ja kanske till o med självmord, hur som helst blir deras liv plötsligt ett helvete utan dess like, även svårt sjuka med kroppsliga sjukdomar blir föremål för denna häxjakt och totala
frånvaro av empati o förståelse, samtidigt så blir den samlade
läkarkåren i vårt avlånga land inkompetensförklarad som om dom
vore kvacksalvare o charlataner när dom försöker tala om för försäkringskassan hur allvarligt sjuka människor faktiskt behöver vård, lugn, Och ro istället för att myndigheterna ska jaga dom med blåslampa och göra dom ännu sjukare och ännu mindre värda o ännu mer desperata!
Vad ska behöva hända för att Regeringen ska vakna.
Det måste ske något drastiskt fort, för nu rullar det fort utför för dom som behöver vår hjälp o vårt stöd, dom behöver få tillbaks
sina LIV nu !!!

Mhv
EagleEye,jag är en Resursare.
Resurs.ning.com

Hannele på Hisingen sa...

A-kassan har inte nedmonterat... De arbetslösa har samma skydd och rättigheter som under förra regering, reglerna skapades då.

Fritt ur hjärtat sa...

EagelEye, jo det har blivit otryggt och det bidrar sannerligen inte till tillfrisknande!

Hannele, jag vet att inte vi tycker samma när jag skriver om politik. Men jag har inte sakfel. Det är en nedmontering begångean av A-kassan sedan alliansregeringen tog vid. Man har ökat avgifterna så till den milda grad att folk av ekonomiska skäl tvingats gå ur. det är felaktig politik att påstå att det är männsikans fria val. För somliga är 4-5 hundra i månaden inte möjliga att avvara. Dessutom har de med tidsramar även där tvingat ut folk i försörjningsstöd. Man får inte stämpla som förut och man får inte arbeta deltid och stämpla som förut. Jo många är direktiven som lett till en nedmontering av A-kassan. För att inte prata om det här att söka mot hela arbetsmarknaden och hela sverige, ska en person dra familjen med sig och flytta så de ndra blir arbetslösa, eller ska de separera...men det är en annan diskussion. Jag återkommer säkerligen med ett inlägg om det också.

Hannele på Hisingen sa...

och äntligen kan de fattiga sköta sina tänder igen.

Hannele sa...

P.S.
Man får visst jobba deltid och ha A-kassa.

Fritt ur hjärtat sa...

Hannele, jag får väl anses som fattig efter flera år på sjukersättning, när jag var hos tandläkaren sist hade de höjt kostnaden till 650 kronor, med "rabatten" fick jag betala 54, lika mycket som förut. Systemet har fått massiv kritik och det är verkligt stora och dyra ingrepp om gynnas. Men det är ett system man kasnke får vara nöjd med det.
Vad gäller deltidsarbete är det snäva tidsramar och ersättningsnivåerna justeras så att till exempel brandmän sagt upp sig, om detta har pressen varit full och man skulle förska utverka specialavtal. Jag tänker på alla andra i vården t.ex som inte kommer under specialavtal. Att säga att man får är att förenkla saken.