söndag 17 februari 2008

Marsvinsbur köpes, nya miljömål och vad är det för årstid??

De nya Marsvinen har kommit, Tutti & Frutti, jättefina och inte helt vettskrämda. Nu snokar de runt och spanar långt ner i den andra buren. Gullan och Fina däremot har fått stora skälvan! De som normalt har en väldigt tydlig rangordning där Fina inte ens får komma i närheten av vissa ställen i buren, ligger och trycker tätt tätt ihop. Lyssnar och nosar. Ska bli spännande att se om de blir nyfikna på det nyinflyttade.

Nu till en viktig fråga!! Hur är det på era vindar och i era förråd?? Ligger det möjligen någon Marsvinsbur där?? Någon som ni inte använder men inte orkat kasta än?? Jag söker en, minst 100 * 50 cm gärna 110*55. Har stor bur till de första och skulle vilja ha det till det nya paret också. Jag köper!! Hör av er bara, är övertygad om att det finns burar på vindar både här och där;-)

När vi gått här hemma idag och städat har vi pratat om nya miljömål för vår familj. Det är inget stort men vi har bestämt att när vi har gäster skall vi i fortsättningen inte bjuda på ”köpebröd”. Hembakt skall det vara. Miljövinsten är så vitt vi kan räkna ut att
* Vi slipper köra och köpa.
* Vi slipper plastpåsen det förvaras i.(Vi har plastlådor, används mååånga gånger)
* Just de bakverken behöver aldrig bakas.
* Stordriften gynnas inte av oss.
* Vi bjuder förmodligen på färre sorter om vi bakar själva.
* Allt är Ekologiskt och Laktosfritt, en kombination som är omöjlig i färdigbakat.

Inte mycket att skryta med kanske men det är åter igen ett medvetet val!! Dessutom som gästerna sa idag, bara det att det luktar nybakat gör att det är godare, och trevligare.

Gästen idag var hos oss för första gången, han tittade ut genom fönstret och pekade, - där, där ska du ha en Buddleja! Jo visst vet jag att det är skyddat där, men har aldrig tänk mig en så stor buske där?! En snabb fundering och jag inser att det bara är 2 växter att flytta på. Jättenattljuset och Stormhatten. Det ska nog gå bra. Stormhatten har dessutom ALDRIG mått bra där så det kanske är riktigt klokt. Blir ett projekt med kryckor…

Jag fick också visat de små snäckorna jag har problem med. Han vände på kikaren och använde som lupp. En Skäggsnäcka och en Grå,,,,någonting. Riktiga monster. Han verkade smått chockad när jag påstod att de äter värre än Spanjoren. Men så är det. Dessutom är de högst aktiva nu. Var ute och hittade ett 20-tal runt min nyplanterade Golden Tiara. Usch! Synd att jag är miljömedveten, annars hade ett starkt gift varit tilltalande.

Undrar om jag längtar efter våren egentligen?! Det blir tufft att se allt växa igen och bli angripet utan att kunna göra något. Kan nog behöva en avslappningskurs för att klara av det. Jag får väl köra med piska och morots metoden och få barnen att göra något. Men nu är ju frågan först om det är vinter eller vår? Sportlov imorgon och då är det väl vinter eller??

Inga kommentarer: